Peru'dan, Meksika ve Kolombiya Devlet Baskanlarinin açiklamalarina tepkiSinan Dogan

Peru'dan, Meksika ve Kolombiya Devlet Baskanlarinin açiklamalarina tepkiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Peru hükümeti, Cumhurbaskani Dina Boluarte'yi elestiren Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador ve Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro'ya tepki gösterdi.

Peru Disisleri Bakani Ana Cecilia Gervasi, televizyonda yaptigi konusmada, Meksika ve Kolombiya'nin kendilerine yönelik açiklamalarinin bölgedeki demokratik ilke ve degerlerle uyusmadigini bildirdi.

Petro ve Lopez Obrador'a tepki gösteren Gervasi, "Yakin zamanda yaptiklari müdahaleci, sorumsuz ve ideolojik açiklamalarini bütünüyle reddediyoruz. Boluarte, uluslararasi toplum tarafindan taninan mesru devlet baskanidir." ifadesini kullandi.

Lopez Obrador'un Pasifik Ittifaki dönem baskanligini Peru'ya devretmeyi reddetmesine deginen Gervasi, Meksika'nin ülkesindeki bagimsiz ve tarafsiz yarginin kararlarini sorgulamaya hakki olmadigini belirtti.

Gervasi, her iki devlet baskaninin kendi ülkelerinde yasadiklari iç sorunlari baska yerlere çekerek gizlemeye çalistiklarini savunarak, Lopez Obrador'u Pasifik Ittifaki'nin çalismalarini engellemekle suçladi.

- Meksika'dan Peru'ya tepki

Lopez Obrador, Ulusal Saray'daki basin toplantisinda, 7 Aralik 2022'de Kongre tarafindan görevinden azledilen eski Peru Cumhurbaskani Petro Castillo'yu hatirlatarak, Peru Cumhurbaskani Boluarte'yi "gaspçi" Castillo'nun ise bir darbe kurbani oldugunu belirtti.

Peru'nun mevcut hükümetinin yasal ve mesru olmadigini savunan Lopez Obrador, kendilerinin yürüttügü Pasifik Ittifaki dönem baskanligini Peru'ya devretmeyeceklerini söyledi.

Kolombiya Cumhurbaskani Petro ise Twitter hesabindaki paylasiminda, Peru mevcut yönetimini elestirerek, "Burasi Kolombiya, Peru'da yasanilanlar burada olmaz. Burada demokrasi, adalet ve barisa dogru kararli adimlar atilir." ifadesine yer verdi.

- Diplomatik gerginlik

Eski Peru Cumhurbaskani Castillo'nun 7 Aralik 2022'de Kongre tarafindan görevden alinmasindan bu yana Meksika-Peru diplomatik iliskilerinde gerginlikler yasaniyor.

Meksika, Kongrenin Castillo'yu yasa disi ve antidemokratik sekilde görevden aldigini gerekçe göstererek, mevcut Peru hükümetini mesru kabul etmiyor.

Eski Cumhurbaskani Castillo'nun Peru Kongresi tarafindan görevinden azledilmesinin ardindan özellikle Kolombiya, Meksika ve Honduras, Peru'nun mevcut yönetimini sert ifadelerle elestirmisti.

Peru, 26 Ocak'ta Honduras'taki büyükelçisini, 24 Subat'ta Meksika'daki büyükelçisini, 30 Mart'ta ise Kolombiya'daki büyükelçisini iç islerine müdahale edildigini iddia ederek süresiz geri çekmisti.

- Castillo'nun görevden alinmasi

Eski Cumhurbaskani Castillo, hükümeti devirmekle suçladigi Kongre tarafindan "kalici ahlaki yetersizlik" suçlamasiyla 7 Aralik 2022'de görevinden azledilmisti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararinin ardindan gözaltina alinmisti.

Daha sonra Cumhurbaskani Yardimcisi Dina Boluarte, ülkenin yeni Cumhurbaskani olarak yemin etmisti.