Özbekistan'da "Cumhuriyetin 100. Yili Kültür Gecesi ve Türk Film Günleri" etkinligiBahtiyar Abdülkerimov- Yönetmen Semih Kaplanoglu, TÜRKSOY'un Onur Nisani'na layik görüldü

Özbekistan'da "Cumhuriyetin 100. Yili Kültür Gecesi ve Türk Film Günleri" etkinligiBahtiyar Abdülkerimov- Yönetmen Semih Kaplanoglu, TÜRKSOY'un Onur Nisani'na layik görüldü

TASKENT (AA) - Özbekistan'da düzenlenen Ipek Yolu Incisi 15. Taskent Uluslararasi Film Festivali kapsaminda festivalin özel konugu Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100. Yili Kültür Gecesi ve Türk Film Günleri'nin açilisi yapildi.

Etkinlige, Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Özbekistan Kültür Bakani Azadbek Nazarbekov, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Batuhan Mumcu ve Türkiye'nin Taskent Büyükelçisi Olgan Bekar'in yani sira festival için Türkiye'den gelen sanatçilar ile davetliler katildi.

Gecenin açilisinda konusan Bakan Nazarbekov, Taskent Uluslararasi Film Festivali’nin uzun bir aradan sonra Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev’in talimatiyla 2021’den itibaren yeniden yapilmaya baslandigini hatirlatti.

Nazarbekov, festivalin dünyaca ünlü sinema sanatçilarini bir araya getirmesinin yani sira karsilikli tecrübe ve deneyim paylasiminda önemli rol oynadigini belirtti.

Festivalin sinema sanati tarihinde parlak bir sayfa olarak kalacagina inandigini vurgulayan Nazarbekov, Özbekistan'in 115 yillik sinema tarihine sahip oldugunu anlatti.

Nazarbekov, kültür ve sanat insanlarina verdigi destekten dolayi Türkiye Kültür ve Turizm Bakanligini Özbekistan'in "Kültür ve Sanat Fedakari" nisaniyla taltif etmek istediklerini belirterek, ödülü Batuhan Mumcu'ya sundu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Mumcu da ödülü almasinin ardindan yaptigi konusmada, iki ülke arasinda cumhurbaskanlari düzeyinde çok iyi iliskilerin bulunduguna dikkati çekerek, bu çerçevede kültür alanindaki isbirliklerinin de artarak devam ettigini vurguladi.

- "Türk Dünyasi Sinemacilar Birligi kuruldu"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, 2023 yilinin Türkiye, Türk dünyasi ve Türk kültürü için tarihi bir dönüm noktasi oldugunu belirterek, bu sene Türkiye Cumhuriyetinin kurulusunun 100, TÜRKSOY’un kurulusunun da 30. yilinin kutlandigini hatirlatti. Raev, Türkiye Cumhuriyetinin 100. yilini kutladi.

TÜRKSOY’un 30 yilda kültür ve sanat alaninda sayisiz etkinlikler düzenledigini, Türk dünyasinin birbirinden degerli sair, yazar, heykeltiras, ressam, fotograf ve ses sanatçilarini bir araya getirmeye, bulusturmaya ve isbirliklerini daha da güçlendirmeye çalistigini kaydeden Raev, TÜRKSOY’un öncülügünde Türk dünyasinin müzeciler, tiyatrocular ve yazarlar birliklerini kurduklarini, ressamlar ve fotografçilar birliginin kurulmasina yönelik çalismalarinin sürdügünü aktardi.

Raev, festival çerçevesinde Taskent’te yapilan Türk Halklari Sinemacilar Forumu’nda Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sinema yetkililerini bir çati altinda toplayacak Türk Dünyasi Sinemacilar Birligini kurduklarini ve Baskani olarak Özbekistan Sinematografi Birligi Baskani Firdavs Abduhalikov’u seçtiklerini söyledi.

- Sinemacilara TÜRKSOY'un Onur Nisani verildi

Türk Dünyasi Sinemacilar Birliginin Türk dünyasina hayirli ve ugurlu olmasini dileyen Raev, konusmasinin ardindan Türk dünyasi sinemasina emegi geçen, sinemaya ömrünü adayan ve gelismesinde katki saglayan sinema sanatçilarina TÜRKSOY’un Onur Nisani’ni takdim etti.

Onur Nisani takdim edilenler arasinda Azerbaycanli Elçin Guliyev, Kirgizistanli Artikpay Suyundukov, Kazakistanli Tungisbay Jamankulov, Türkmenistanli Maya Aymedova, Özbekistanli Gülçehre Camilova, Türk sinema sanatçisi ve yönetmen Semih Kaplanoglu yer aldi.

Türk Film Günleri etkinliginin açilisina katilan Türk yönetmen ve oyuncular, Özbek sinemaseverler tarafindan coskuyla karsilandi.

Türk halklarina ait çesitli gösteri ve halk oyunlarinin sergilendigi etkinlikte, sahne alan sarkicilar Ayla Çelik ve Oguzhan Koç Özbek izleyicilerin begenisini topladi.