Misir’da ramazan ayinin yaklasmasiyla pazarlarda hareketlilik arttiFerdi Bayat- Baskent Kahire'nin belirli noktalarinda ramazana özel kurulan pazarlarda her türlü kuru yemis, hurma, tatli, bal ve baharat halkin begenisine sunuluyor

Misir’da ramazan ayinin yaklasmasiyla pazarlarda hareketlilik arttiFerdi Bayat- Baskent Kahire'nin belirli noktalarinda ramazana özel kurulan pazarlarda her türlü kuru yemis, hurma, tatli, bal ve baharat halkin begenisine sunuluyor

KAHIRE (AA) - FERDI BAYAT - Ramazan hazirliklarina baslayan Misirlilar, oruç ayina özel kurulan geleneksel pazarlara ugramadan geçmiyor.

Misir'in baskenti Kahire'de belirli noktalarda kurulan pazarlarda her türlü kuru yemis, hurma, tatli, bal ve baharati bulmak mümkün.

Sadece ramazan ayina özel temel ihtiyaçlarin temin edilebildigi pazarlar, ülkedeki büyük alisveris merkezleri ve süpermarketlere nazaran daha ekonomik oldugu için halk tarafindan yogun ilgi görüyor.

- En çok ilgi görenler kuru hurma ve kameruddin tatlisi

Misir mutfaginin popüler içecegi ve tatlisi "kameruddin" her ramazan oldugu gibi yine iftar sofralarindaki vazgeçilmez yerini almayi bekliyor.

Ana malzemesi kayisi olan kameruddin içecegi evde kolayca yapilabilirken, tatlisi daha çok fabrikalarda üretiliyor.

Kameruddin tatlisinin yani sira Misir halkinin bir diger ramazan favorisi sütle karistirilmis kuru hurma. Halk ramazan ayinda çogunlukla iftarini sütle karistirilmis kuru hurma ile yapmayi tercih ediyor.

- Kahire'de düzenlenen festivalde Libya hurmasi ilgi gördü

Kahire’de düzenlenen 3. Uluslararasi Hurma ve Dogal Ürünler Festivali, ramazan öncesi Misirlilara çesitli alternatifler sundu. Festivale Suudi Arabistan ve Libya’dan da hurma üreticileri katildi.

AA muhabirine konusan Libyali üretici Muhammed Ali, "Bu festivale ilk kez katiliyoruz. Libya’da yetistirdigimiz birçok hurma çesidini buraya getirdik. Misir halkinin en çok ilgi gösterdigi hurma çesidimiz ise 'Dakla Nur' oldu." dedi.

Ülkesinde yaklasik 3 milyon hurma agaci oldugunu kaydeden Ali, "Festivale çok büyük ilgi var. Burada Libya hurmalarini tanitma firsati bulduk. Misir en çok hurma üreten ülkeler arasinda yer aliyor ama Libya hurmalari Misir pazarinda bulunmuyor. Ramazan ayinin yaklasmasiyla hurma tüketimi artacaktir. Özellikle Misir’da hurma çok fazla tüketiliyor." ifadelerini kullandi.

- Ramazan alisverisinin ugrak noktalarindan Seyyide Zeyneb Pazari

Misir’da ramazan öncesi hareketliligin arttigi pazarlardan biri de Kahire’nin Seyyide Zeyneb bölgesinde kuruluyor.

Her yil Giza’nin Haram bölgesinden ramazan alisverisi için buraya geldigini söyleyen Nura Seyyid, "Burada hissettigim ramazan havasini baska bir yerde bulamiyorum. Burada ayri bir ramazan ruhu var." diye konustu.

Seyyide Zeyneb Pazari'na ailesiyle geldigini ve çocuklarina ramazan feneri aldigini aktaran Seyyid, "Geleneksel ramazan fenerleri, kuru yemis çesitleri, kurutulmus meyveler, çesit çesit baharat gibi ramazana özel aradigim her seyi burada bulabiliyorum." dedi.