Uzmanindan mutfak ve banyo için sürdürülebilir yasam önerileriBiriz Özbakir- Sade ve Sürdürülebilir Yasam Uzmani Hale Acun Aydin: - "Mutfakta her yikamada parçalanarak mikroplastik salinima neden olan sari bezler veya plastik süngerler yerine kabak lifleri, elde örülmüs yün lifler kullanmaniz hatta eski tüllerden kullanarak yine kendi süngerinizi yapmaniz mümkün" - "Banyoda atik miktarini azaltmak için plastik tüplerdeki dis macunlari yerine tablet dis macunlari, plastik dis firçasi yerine bambu
ISTANBUL (AA) - BIRIZ ÖZBAKIR- Sade ve Sürdürülebilir Yasam Uzmani Hale Acun Aydin, mutfak ve banyodaki gündelik faaliyetler sirasinda hayata geçirilebilecek sürdürülebilir yasam önerilerini paylasti.
Gündelik hayatta beslenme seçiminden su kullanimina kadar birçok faaliyet sirasinda alinabilecek bireysel önlemler, sürdürülebilir günlük yasami destekleme, daha az karbon ve su ayak izi birakma, dolayisiyla çevreye, iklime ve diger canli türlerinin devamina katki sunma açisindan büyük önem tasiyor.
Alinabilecek bireysel önlemler hakkinda AA muhabirinin sorularini yanitlayan Aydin, çevre açisindan sürdürülebilirligin önemine dikkati çekerek, "Yaptigimiz her seyde kaynak tüketiyoruz. Yaptigimiz her aktivitenin, yedigimiz her gidanin ya karbona etkisi oluyor ya da su ayak izi oluyor dolayisiyla çevredeki kaynaklari kullaniyoruz. Bu kaynaklari dogru kullanmak, onlari tüketmeden devamliligini saglayacak sekilde ilerlemek gerekiyor." dedi.
Aydin, bireysel tercih ve davranislarin çevreye etkisinin sanilandan çok daha büyük oldugunun altini çizerek, sunlari söyledi:
"Çok alistigimiz bir konfor alaninda süren hayat var. Disari çikiyoruz, susuyoruz, bir pet sisede su içiyoruz. 'Aman ne olacak?' diyoruz ya da yeni bir sey alacagimiz zaman 'Materyali nerede üretilmis?', 'Etik üretim mi?' diye hiç düsünmüyoruz. Bunlari sorgulatmak ve anlatmak, benim gözümde sürdürülebilir yasam önerileri vermekle oluyor. Bir yandan atik azaltmak bir yandan atigi olusmadan engellemek yani tek kullanimlik ürünler yerine tekrar tekrar kullanabileceginiz ürünleri tercih etmek bunun çok önemli bir ayagi."
- Atiksiz mutfak önerileri
Yapilacak ufak degisikliklerle gelecek nesillere daha temiz bir çevre birakmanin mümkün oldugunu dile getiren Aydin, mutfakta sürdürülebilir yasam önerilerinin basinda gida israfinin ve tek kullanimlik ürünlerin kullaniminin azaltilmasinin geldigini vurguladi.
Aydin, atiksiz mutfak için su önerilerde bulundu:
"Atik azaltan yöntemlerden bir tanesi, genel olarak alisveris yaparken ne alacaginizi bilmek. Mümkün oldugu kadar açik ve daha büyük hacimlerde ürün satin alabilmek. Alisverise kendi bez veya sirt çantaniz ile yani plastik poseti engelleyecek bir ürünle gitmeniz yine atik azaltan seylerden biri. Mutfakta her yikamada parçalanarak mikroplastik salimina neden olan sari bezler veya plastik süngerler yerine kabak lifleri, elde örülmüs yün lifler kullanmaniz hatta eski tüllerden kullanarak yine kendi süngerinizi yapmaniz mümkün. Birçok kisi için havlu kagit pratik ama çok büyük bir israf. Bir de insanin kolayina geldikçe nasil ve ne kadar kullandiginin da farkinda olunmuyor. Orada da kumas veya havluya geçilebilir. Mesela evde bir çocuk büyüdüyse müslin bez, en güzel alternatiflerden biri."
Silikonun plastik ile çok karistirildigini, bu maddenin çevreye ve insan sagligina zararli oldugu düsüncesiyle sikça karsilastigini dile getiren Aydin, silikonun ham maddesinin cam ile ayni oldugunu ifade etti.
Mutfakta streç film kullanmak yerine saklama kabi, esneyen silikon kapaklar veya balmumu kumas kullanmanin atik miktarini azaltmaya etkisinin büyük oldugunu anlatan Aydin, su israfini azaltmak için de bulasiklari elde yikamak yerine bulasik makinesinde yikamayi önerdi.
- Banyo için sürdürülebilir yasam önerileri
Aydin, evde en çok su harcanan ayni zamanda çok fazla atik çikan bir diger alanin banyo oldugunu ifade ederek, banyoda çevreci tercihlerle ilgili su tavsiyeleri paylasti:
"Daha banyo yapmaya basladigimizda suyu isitirken yani suyun istedigimiz kivama gelmesini beklerken aslinda çok su akiyor. O sirada bir kova kullanarak o suyu biriktirmek ve bu suyu yer silmede veya sifon niyetiyle kullanmak mümkün. Aslinda 'Çok biliniyor artik' dedigimiz bir sey ama hala ya böyle bir film izlerken ya da birinin söyle hikayelerine bakarken görüyoruz ki çok unutulan bir sey; tiras olurken veya dis firçalarken suyu kapatmak. Onun disinda su kaçaklarina baktirmak gerekiyor. Bazen damlayan musluklar olabiliyor. Borularda kaçaklar olabiliyor. Bunlar da aslinda bir damla gibi gelse de günler boyu devam ettiginde gerçekten çok büyük bir su kaybina neden oluyor."
Temizlik yaparken doga dostu ve temiz içerikli, Arap sabunu gibi ürünlerin tercih edilmesi gerektigine deginen Aydin, bu sabunun sadece çevre degil insan sagligi için de zararsiz olduguna dikkati çekti.
Yapilan bir arastirmada, çamasirlarin yüzde 25'inin daha kirlenmeden yikandiginin saptandigini aktaran Aydin, gerek çamasir gerekse bulasik makinelerinin tam kapasiteyle çalistirilmasi gerektigini söyledi.
Aydin, banyoda atik miktarini azaltmak için plastik tüplerdeki dis macunlarini kullanmak yerine tablet dis macunlarinin, plastik dis firçasi yerine bambu sapli dis firçalarinin, kullan at makyaj ürünleri yerine tekrar doldurulabilir makyaj ürünlerinin, üretiminde çok su harcanan pamuk makyaj temizleme diskleri yerine kumas veya havludan yapilmis tekrar kullanilabilen makyaj pedlerinin, sivi sampuanlar yerine kati sampuanlarin alternatifler arasinda oldugu bilgisini verdi.
Bu önerilerin herkes tarafindan uygulanmasinin toplamda yaratacagi faydanin önemine dikkati çeken Aydin, sözlerini söyle tamamladi:
"Kullandigimiz her ürünün arkasinda bir hikaye var. Hiçbir ürün ister kargoyla kapimiza gelsin isterse gidip bir dükkandan alalim, oraya mucizevi bir sekilde varmiyor. Hem üretim hem lojistik anlaminda çok ciddi maliyetleri ve ayak izleri var. Dolayisiyla hepimizin bir ürünü alirken de kullanirken de onunla vedalasirken de daha dikkatli olmasi gerektigine inaniyorum. Ben belki tek basima tek kisiyim ama hep beraber milyonlarca kisiyiz. O yüzden bu önerilerden, biraz da kendi konfor alanimizi zorlayarak, elimizden geldigi kadarini yapmak çok önemli."