Nevsehir'deki tarihi Meryem Ana Kilisesi turizme kazandirildiBehçet Alkan

Nevsehir'deki tarihi Meryem Ana Kilisesi turizme kazandirildiBehçet Alkan

NEVSEHIR (AA) - Nevsehir'de tarihi Meryem Ana Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan yürütülen restorasyon ve konservasyon çalismalarinin ardindan ziyarete açildi.

Insa edildigi 1849 yilindan 1924'e kadar Ortodoks Rumlarin ibadethanesi, 1950-1983 arasinda cezaevi olarak kullanilan kilise, yaklasik 40 yil atil kaldiktan sonra turizme kazandirildi.

Tarihi binada düzenlenen törende konusan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan, Meryem Ana Kilisesi'nde yapilan çalismalarla tarihi yapida yillar boyunca olusan hasarin ortadan kaldirildigini söyledi.

Ülke genelindeki tarihi, kültürel alanlarin korunmasina yönelik ciddi adimlarin atilmaya devam edildigini anlatan Alpaslan, "Bakanlik olarak Türkiye'nin neresinde olursa olsun kültürel varliklarimiza büyük bir hassasiyetle yaklasip onlari canimiz, gözümüz gibi koruyarak gelecek nesillere hizmet vermesi için çalisiyoruz." diye konustu.

Kapadokya'nin, kültür ve turizm açisindan gözde bir yer olduguna dikkati çeken Alpaslan, söyle devam etti:

"Türkiye'nin turizmde büyük hedefleri var. 2028 yilinda turizm gelirimizi 100 milyar dolar seviyesine çikararak turizmde dünyadaki en iddiali ülkelerde biri olma yolunda emin adimlarla ilerliyoruz. Sayin Cumhurbaskani'miz, turizm sektörünün Türkiye için öneminden hareketle turizmi stratejik sektör ilan etmisti. Bu yol ve bu anlayisla biz de çalismalarimizi yürütüyoruz. 2020'de pandemiden sonra dünya turizminde çok büyük daralma yasandi. Kapadokya olarak biz de bunun sikintilarini yasadik. 2020 ve 2021 yillarinda buradaki hareketlilik düsüse geçmisti. Dünyada turizm sektörü yüzde 88'e varan bir daralma yasamisti. Buna ragmen ülkemiz yüzde 65'lik daralma yasamisti. Türkiye Turizm Gelistirme Ajansinin da çalismalari sayesinde dünyada turizm degerlerini en iyi tanitan ülke olarak tanitimlarimizi güçlü bir sekilde yaptik. 2022 yilinda rekor kirarak 51 milyon turistle 46,5 milyar dolarlik bir turizm rekoru elde etmistik. Bu, istihdama katkisi, insanimizin, milletimizin refahinin artmasi için son derece önemliydi. Biz bu rakami 2028'de insallah 100 milyar dolarlara çikartacagiz. Bu da Türkiye'nin dünyada daha güçlü olmasinda önemli yer tutacak."

- "Ilimiz inanç turizmi açisindan dikkatleri üzerine çekmeyi basarmistir"

Nevsehir Valisi Inci Sezer Becel, Nevsehir'in geçmisten beri farkli kültürlere yasam alani sundugunu, miras birakilan tarihi yapilar sayesinde bölgenin zengin bir turizm potansiyeline sahip oldugunu belirtti.

Turizm çesitliliginin artmasi yönündeki çalismalarin desteklendigini ifade eden Becel, konusmasini söyle sürdürdü:

"Bu turizm potansiyelinin her geçen yil artmasi da bizleri ayrica mutlu etmektedir. Anadolu'nun hemen her bölgesinde oldugu gibi ilimizde de büyük çogunlugu 19. yüzyilda insa edilen kiliselerin ve manastirlarin varligi ilimiz turizmine katki saglamaktadir. Yüzyillar boyunca uygarliklara ev sahipligi yapan Türkiye, hiç kuskusuz farkli din ve inançlarin, ibadet yerlerinin merkezi konumundadir. Nevsehir ise olaganüstü dogasinin yani sira farkli inançlara sahip insanlarin yillarca birlikte yan yana yasadiklari yörelerden biri olmustur. Dolayisiyla ilimiz inanç turizmi açisindan da ülkemizin en güzide sehirlerinden biri olarak dikkatleri üzerine çekmeyi her zaman basarmistir."

Becel, Kültür ve Turizm Bakanliginca saglanan desteklerle yapilan restorasyon ve düzenleme çalismalarinin yöreye önemli katki sundugunu vurguladi.

Belediye Baskani Mehmet Savran ise yaklasik 3 yil önce baslatilan çalismanin ardindan tarihi yapinin bölge turizmine kazandirilmasinin mutlulugunu yasadiklarini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Meryem Ana Kilisesi, Osmanli döneminde ibadete açilmis olup, 1950'den 1983 yilina kadar cezaevi olarak kullanilmis. Bu yüzden ciddi tahribat görmüs bir yapiydi. Kültür ve Turizm Bakanligimiz çok titiz bir restorasyon sürecinden sonra güzel bir eser olarak bu yapiyi sehrimize kazandirdi."

Konusmalarin ardindan tarihi yapinin açilis kurdelesini Bakan Yardimcisi Alpaslan, Vali Becel, Belediye Baskani Savran ve diger katilimcilar kesti.

Restorasyonu tamamlanan kiliseyi gezen katilimcilar, görevlilerden bilgi aldi.