NATO’nun "Air Defender 2023" tatbikati basladiErbil Basay- 23 Haziran’a kadar sürecek tatbikata aralarinda Türkiye’nin de bulundugu 25 ülkeden 250 savas uçagi ve yaklasik 10 bin personel katiliyor

NATO’nun "Air Defender 2023" tatbikati basladiErbil Basay- 23 Haziran’a kadar sürecek tatbikata aralarinda Türkiye’nin de bulundugu 25 ülkeden 250 savas uçagi ve yaklasik 10 bin personel katiliyor

BERLIN (AA) - Alman Hava Kuvvetlerinin ev sahipliginde düzenlenen, "NATO tarihinin en büyük hava tatbikati" olarak nitelendirilen "Air Defender 2023"ün basladigi bildirildi.

Alman Haber Ajansinin haberine göre, Alman Hava Kuvvetlerine ait "A400M" tipi nakliye uçaginin Asagi Saksonya'daki Wunstorf Hava Üssü'nden havalanmasiyla tatbikata baslandi.

Daha sonra Schleswig-Hostein eyaletindeki Fliegerhorst Hohn Hava Üssün'den Alman Hava Kuvvetlerine ait F-18 savas uçagi kalkis yapti.

Tatbikatin ilk saatlerinde sivil uçuslar etkilenmedi.

Alman Hava Kuvvetleri Komutani Korgeneral Ingo Gerhartz, kamu yayincisi ARD’ye bagli RBB radyosuna yaptigi açiklamada, tatbikatin öncelikle NATO’nun savunma yetenegini kanitlamasiyla ilgili oldugunu söyledi.

Gerhartz, Rusya’ya yönelik provokasyondan kaçinilacagina, tatbikatin gerilimi artirici görünmemesi için her seyi yapacaklarina isaret ederek, Rusya’ya ait ancak bu ülkeyle kara baglantisi olmayan, Polonya ile Litvanya arasinda Baltik Denizi’ne kiyisi bulunan Kaliningrad’a dogru uçus gerçeklestirilmedigi bilgisini paylasti.

Berlin-Bradnenburg Havalimani yetkililerince yapilan açiklamada, simdiye kadar hava trafigi için normal bir gün yasandigi ve tatbikatin yolcularin üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadigi belirtildi ancak tatbikat nedeniyle gün içinde ne ölçüde gecikme yasanacaginin henüz tahmin edilemedigi bildirildi.

Frankfurt Havalimani yetkililerince yapilan açiklamada da tatbikatin ögleden önce yolcular için fark edilebilir etkisinin olmadigi ve trafigin normal seyrettigi belirtildi.

Korgeneral Gerhartz, tatbikattan dolayi sivil hava trafiginde büyük kisitlamalarin yasanmasini beklemedigini açiklamisti.

- Tatbikatta Alman Hava Kuvvetlerine ait tüm üsler kullanimda olacak

23 Haziran’a kadar sürecek tatbikata aralarinda Türkiye’nin de bulundugu 25 ülkeden 250 savas uçagi ve yaklasik 10 bin personel katiliyor.

Ülke genelinde Alman Hava Kuvvetlerine ait tüm üsler, tatbikat boyunca kullanimda olacak.

Haziran ortasindaki tatbikat dolayisiyla Almanya'nin güneyi, kuzeyi ve dogusunda hususi hava sahalari belirlendi. Avrupa hava sahasi üzerinde birçok sivil uçusun rotasinin da degistirilecegi ifade ediliyor.

- Tatbikat boyunca günde 250 sorti yapilacak

Avrupa'daki NATO ülkelerinden 80 uçak ve uluslararasi ortaklardan 60 uçagin tatbikatta yer almasi öngörülüyor. Tatbikat boyunca günde ortalama 250 sorti yapilacagi belirtiliyor.

Alman Hava Kuvvetlerinin ev sahipligindeki tatbikatla Ittifak hava savunmasinin güçlü tutulmasi, havadaki güçlü caydiriciligin sürdürüldügüne dair mesaj verilmesi ve Atlantik'in iki yakasinin uyumunun saglamlastirilmasi hedefleniyor.