"MeeTürkItaly" programinin dördüncüsü Istanbul'daki Italya Baskonsoloslugu'nda yapildiFaruk Hanedar

"MeeTürkItaly" programinin dördüncüsü Istanbul'daki Italya Baskonsoloslugu'nda yapildiFaruk Hanedar

ISTANBUL (AA) - Italyan Büyükelçiligi'nin 2022 yilinda Türk-Italyan iliskilerini pekistirmek amaciyla düzenledigi "MeeTürkItaly" baslikli program serisinin dördüncüsü, Italya'nin Istanbul Baskonsoloslugu'nda yapildi.

Daha önce dünyaca ünlü spor adamlarini ve modacilari konuk eden "MeeTürkItaly" programinin dördüncüsüne, seref konugu olarak gurme market, restoran ve mutfak atölyesi Eataly markasinin kurucusu Italyan is adami Oscar Farinetti katildi.

Italya'nin Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Türkiye ve Italya arasindaki etkilesimi artirmak amaciyla geçen yil bu toplantilari düzenlemeye basladik. Iliskilerimizi gelistirmeye devam etmeliyiz ve buna deger vermeliyiz. Bu program serisini, insanlar ilham verici hikayeleri hakkinda konusmali, düsüncesiyle yapmaya basladik." dedi.

Marrapodi, programlarin farkli sektörlerde faaliyet gösteren is adamlariyla devam edecegini ve gelecek programin eylülde yapilmasinin planlandigini söyledi.

Programin seref konugu Farinetti, konusmasinda Eataly'nin nasil bir dünya markasi haline geldigini ve Türkiye'de is yapmanin sundugu firsatlar ile zorluklari anlatti.

Bu program vesilesiyle Türkiye'ye gelmekten seref duydugunu belirten Farinetti, "Türkiye, Italya'ya atmosfer ve kültür olarak çok benziyor. Burada uzun uzun tarih anlatmaya gerek yok. Ortak bir tarihe sahibiz." dedi.

Farinetti, 1979 yilinda beyaz esya ticaretiyle is hayatina atildigini belirterek, "Her nesil kendi krizini dram zannediyor. Bugün birçok kriz var. Emperyalizm, egoizm gibi tüm 'izm'ler problem teskil ediyor; bunun yaninda enerji krizi, göç krizi, salgin ve savas gibi meselelerimiz de var. Bizim ise basladigimiz zamanda da büyük krizler yasaniyordu." ifadelerini kullandi.

Gastronomiye yönelmesinin elektronik sektöründe büyük kazançlar elde ettikten sonra sektör degistirmesi gerektigi fikrinin olusmasiyla gerçeklestigini söyleyen Farinetti, "2007'de ilk Eataly'yi açtik. Italyan gidalari dünyada en güvenilir gidalar olarak biliniyor. Bunun sebebi ise Italyan mutfaginin evde dogmus olmasidir. Kurali, taze ürünleri kisa sürede pisirmek ve basit seyleri birbiriyle bagdastirmaktir." seklinde konustu.

Farinetti, programin soru-cevap bölümünde kendisine Türk mutfagi ile alakali soruya, "Türk mutfagi, potansiyel açidan mükemmel. Buna ragmen dünya çapinda bunun karsiligini alamadi, geregi yapilmadi. Egitimde kurumsallasma ve gastronomi bilimlerinde gelisim lazim." cevabini verdi.

Ayrica Farinetti, basmakalip olarak Italyanlarin pizzasi gibi Türk mutfaginda da sadece kebabin bilindigini ve bunun da bir eksiklik oldugunu sözlerine ekledi.

???????Programa, Türk ve Italyan is insanlari katildi.