Bakan Varank, Lokman Hekim Üniversitesi Saglik ve Ilaç Teknoloji Merkezi Açilis Töreni'ne katildi:Enes Duran- "(Cumhurbaskani adayi ve CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'na) Ben kendisine tavsiye ediyorum, teknoloji görmek istiyorsa gençlerin basarilarini, heyecanini görmek istiyorsa New York'a gitmesine gerek yok, 10 metre kapisinin önünde burada TEKMER'e girsin, neler yapiliyor, saglik alaninda hangi arastirmalar var, bunlara sahitlik edebilir"- "Insallah Togg'u, yüksek çözünürlüklü yerli ve mill
ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Cumhurbaskani adayi ve CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun bir süre önce ABD'ye gerçeklestirdigi ziyareti animsatarak, "Ben kendisine tavsiye ediyorum, teknoloji görmek istiyorsa gençlerin basarilarini, heyecanini görmek istiyorsa New York'a gitmesine gerek yok, 10 metre kapisinin önünde burada TEKMER'e girsin, neler yapiliyor, saglik alaninda hangi arastirmalar var, bunlara sahitlik edebilir." dedi.
Varank, Lokman Hekim Üniversitesi Saglik ve Ilaç Teknoloji Merkezi Açilis Töreni'nde yaptigi konusmada, üniversitedeki merkezin açilisinin daha önce yapilmasinin planlandigini ancak Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle ertelendigini söyledi.
Dünya nüfusunun giderek yaslanmasinin kronik hastaliklari da artirdigini belirten Varank, artik geleneksel yöntemlerin saglikta yasanan sorunlara yeterince çözüm olamadigini ifade etti.
Varank, bu kapsamda inovatif yöntemler ve yeni teknolojilerin bu problemlerin asilmasinda ciddi rol oynayacagina isaret ederek, sanal ve artirilmis gerçeklik, dijitallesme, biyosensörler, robotik ve yapay zeka gibi teknolojilerin saglik sektörünün simdiden vazgeçilmezi oldugunu dile getirdi.
Geçen yillarda Çin'deki bir hastanede 5G teknolojisiyle 3 bin kilometre uzaktan beyin ameliyati gerçeklestirildigini animsatan Varank, "Bu ameliyat 3 saat sürdü ve hastaya basarili bir sekilde beyin pili takildi. Bu sadece bir örnek. Düsünün önümüzdeki dönemde 5G'nin yayginlasmasiyla uzaktan ameliyatlar çok daha yayginlasacak. Az gelismis bir ülkedeki hastaya Ankara'daki bir hekim arkadasimiz kolay bir sekilde ulasabilecek." diye konustu.
- "'Sehir hastaneleri iyi ki kurulmus' diyen muhalefet milletvekilleri de var"
Varank, saglik sektörünün büyük çapli sinamalarla karsi karsiya kaldigina dikkati çekerek, milyonlarca kisinin hayatina mal olan Kovid-19 salginiyla bu sektörün pek çok açidan sorgulandigini anlatti.
Birçok gelismis ülkenin salgin döneminde "sinifta kaldigini" belirten Varank, sunlari kaydetti:
"Türkiye olarak biz, güçlü saglik altyapimiz ve fedakar saglik çalisanlarimiz sayesinde bu sikintili Kovid-19 sürecini basarili bir sekilde atlattik. Ne diyordu birileri, 'Sehir hastanelerini yaptirmayacagiz, bu sehir hastanelerini kapatacagiz.' Iste salgin döneminde Ankara, Istanbul, Adana, Bursa, Konya, Kayseri ve daha birçok ildeki sehir hastaneleri vatandaslarimiza nefes oldu, Türkiye'nin gururu oldu. Biz bu hastaneler sayesinde 85 milyon vatandasimizin yaninda yer alabildik. Sadece Kovid-19 döneminde degil, depremde de bölgeden 50 binden fazla hastanin çogunu sehir hastanelerine gönderdik. Bir zamanlar 'Biz sehir hastanelerini kapatacagiz.' diyenler simdi bunu dile getirmiyor. 'Sehir hastaneleri iyi ki kurulmus' diyen muhalefet milletvekilleri de var."
Saglik sektörünün savunma sanayisi gibi stratejik öneme sahip oldugunu vurgulayan Varank, bu alanda yapilan her girisim ve yatirimin ülke için hayati oldugunu söyledi.
Varank, bu gerçekten hareketle Milli Teknoloji Hamlesi rehberliginde “Akilli Yasam ve Saglik Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasi”ni kamuoyuna ilan ettiklerini hatirlatarak, su ifadeleri kullandi:
"Ilaç, tibbi cihaz ve saglik bilisimi teknolojilerini stratejik alanlar olarak belirledik. Bu alanlardaki patent sayilarini ve AR-GE harcamalarini artiracagiz. Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi Saglik ve Kimya Ürünleri Çagrisi ile 61 projeyi destekleme karari aldik. Bu projelerin tamamlanmasiyla 2,2 milyar lirasi AR-GE harcamasi olmak üzere yaklasik 19 milyar lira yatirim gerçeklestirilmis olacak. Hamle programiyla destekleyecegimiz projeler arasinda, cari açiga neden olan kalça, diz, omuz, dirsek ve tümör protezleri gibi ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesi ile Tip-2 diyabet tedavisinde kullanilacak esdeger ürünlerin Türkiye'de üretilmesi var."
- "Togg, elektrikli araç güvenlik testinden tek seferde geçti"
Varank, Türkiye'de tas üstüne tas koyan kim varsa hep yaninda durduklarini, durmaya da devam edeceklerini ifade ederek, bunun en güzel örneklerinden birinin de yerli ve milli araç Togg'un oldugunu dile getirdi.
Bütün karalamalara, kiskirtmalara ve kirli siyasete ragmen Togg'un artik yollarda olduguna isaret eden Varank, su degerlendirmede bulundu:
"Önce 'Bitiremezsiniz' dedikleri fabrikayi bitirdik. Sonra 'Üretemezsiniz' dedikleri araci ürettik. 'Seri üretime geçip piyasaya çikmaz' dedikleri araci piyasaya çikardik. 'Kimse alamaz' dedikleri araca 177 bin ön siparis geldi. 'Dünyaya açilamaz' dedikleri Togg, Avrupa Birligi mevzuatiyla uyumlu tüm testlerden basariyla geçti. Hatta, elektrikli araçlarin en önemli testi olan 'elektrikli araç güvenlik testi'nden tek seferde geçti. Türkiye'de ilk defa bir binek otomobil araç tip onay belgesi almaya hak kazandi."
Varank, iki gün önce Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve esi Emine Erdogan'in 2019 yilinda isin basinda verdikleri ilk siparis olan Anadolu kirmizisi Togg T10X'i teslim ettiklerini animsatarak, dün de ikinci Togg'u Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'e ulastirdiklarini söyledi.
Aliyev'in aracinin teslimati sirasinda iyi temennilerde bulundugunu belirten Varank, "Sayin Aliyev aynen sunu söyledi, 'Biz Türkiye'nin ne kadar büyük ve güçlü oldugunu biliyoruz, endüstri ve sanayide ne kadar ileride oldugunu biliyoruz, aslinda bu ürettiginiz araç da Türkiye'nin nerelere geldigini dünyaya göstermesi açisindan çok önemli bir proje' dedi." ifadelerini kullandi.
- "Togg'u, IMECE uydusu, E5000 elektrikli lokomotif ve Hürjet ile taçlandiracagiz"
Togg'un bundan sonra da vatandaslara teslimatinin peyderpey devam edecegi bilgisini veren Varank, kendisinin de araç için basvuruda bulundugunu ancak kurada çikmadigini bildirdi.
Varank, kurada çikmadigini sosyal medyadan duyurdugunda bazilarinin "Tiyatro" dedigine dikkati çekerek, söyle devam etti:
"Gerçi çiktigini söyleseydim, bu sefer de 'Bak torpil yaptirmis' derlerdi. Bu kadar müzmin muhalifin, ülkesinin her basarisindan rahatsiz olan muhalefet partilerinin oldugu Türkiye'de inanin bir seyler yapmak kolay degil. Iste Türkiye'nin gururu Togg ile 'Türkiye Yüzyili'nin ilk fotograflari yavas yavas ortaya çikmaya basladi. Insallah Togg'u, yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydumuz IMECE'nin uzaya firlatilmasi, E5000 yerli ve milli elektrikli lokomotifin ilk hareketi, yerli ve milli ilk jet uçagimiz Hürjet'in ilk uçusu ve daha nice yeni atilimlarla taçlandiracagiz."
Söz konusu basarili atilimlara 14 Mayis'tan sonra da devam edeceklerini vurgulayan Varank, bu konudaki en büyük güvencenin gençlik oldugunu söyledi.
Varank, görevi geregi ziyaret ettigi teknoparklarda gençlerin ortaya koydugu çalismalara birebir sahitlik ettigini belirterek, sunlari kaydetti:
"'Türkiye'den 2023 sonuna kadar en az 10 Turcorn çikacak' dedigimizde bizimle dalga geçenler oldu. Bugün Türkiye'nin 6 'unicorn'u var. Sene sonuna kadar yeni 'unicorn'larin da sesleri gelmeye baslayacak. Birileri de Türkiye'de sürekli karamsarlik pompalamaya çalisiyor. Bulundugumuz üniversitenin hemen 10 metre karsisinda CHP'nin Genel Merkezi var. CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, birkaç ay önce New York'a 'teknoloji görmeye' gittigini söyledi. Sonra hamburger yiyip geri döndü. Sayin Kiliçdaroglu'nun teknoloji görmek için New York'a kadar gitmesine gerek yoktu. Ben kendisine tavsiye ediyorum, teknoloji görmek istiyorsa gençlerin basarilarini, heyecanini görmek istiyorsa New York'a gitmesine gerek yok, 10 metre kapisinin önünde burada TEKMER'e girsin, neler yapiliyor, saglik alaninda hangi arastirmalar var, bunlara sahitlik edebilir."
- Merkez, saglik ve ilaç temali faaliyette bulunacak
Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Dr. Mehmet Altug da Saglik ve Ilaç Teknoloji Merkezi'ne iliskin bilgi verdi.
Altug, üniversite ve bünyelerindeki hastanelerin bilgi, beceri ve tecrübelerini "start up'lara aktarmak amaciyla kurulan merkezin saglik ve ilaç temali faaliyet gösterdigini söyledi.
Söz konusu merkezin saglayacagi katkilari anlatan Altug, burasinin biyoteknoloji, nanoteknoloji, giyilebilir teknolojiler, yapay zekali teknoloji uygulamalari, yazilim, tibbi cihaz ve ilaç alimlarinda faaliyet gösteren girisimcilere kapilarini açacagini bildirdi.
Ankara Valisi Vasip Sahin'in de katildigi törenin ardindan Bakan Varank ve katilimcilar merkezin açilisini gerçeklestirdi.