MED EU MODEX 2023 Tatbikati Çanakkale'de yapilacakÇigdem Münibe Alyanak- Saglik Bakanligi koordinasyonunda AFAD ile 18-22 Eylül'de gerçeklestirilecek tatbikatta, olasi deprem durumunda karsilasilabilecek 50'den fazla tibbi ihtiyaç gerektiren olay senaryolastirilacak

MED EU MODEX 2023 Tatbikati Çanakkale'de yapilacakÇigdem Münibe Alyanak- Saglik Bakanligi koordinasyonunda AFAD ile 18-22 Eylül'de gerçeklestirilecek tatbikatta, olasi deprem durumunda karsilasilabilecek 50'den fazla tibbi ihtiyaç gerektiren olay senaryolastirilacak

ÇANAKKALE (AA) - Saglik Bakanligi koordinasyonunda Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) ile 18-22 Eylül'de "MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tibbi Saha Uygulama Tatbikati" gerçeklestirilecek.

Olasi afet ve acil durumlarda Türkiye'ye gelecek arama kurtarma ve tibbi yardim ekiplerinin ülkeye giris prosedürleri, ulasim imkanlari, zaman ölçümü, acil durumlarda ortak müdahale prosedürleri, iletisim ve bilgi sistemlerinin kullanimi, kendi kendine yeterlilik ve birlikte çalisabilme kabiliyetleri, koordinasyon, egitim, deneyim kazanimi gibi amaçlarla düzenlenen MED EU MODEX 2023 Çanakkale Tibbi Saha Uygulama Tatbikati'nda deprem senaryosu canlandirilacak.

Olasi bir deprem durumunda karsilasilabilecek 50'den fazla tibbi ihtiyaç gerektiren olayin senaryosu, Saglik Bakanliginin birçok ilden görevlendirdigi 500'den fazla personel ve diger paydas kurumlarin personelleri ile kentin birçok noktasinda uygulanacak.

Tibbi müdahale ve tahliyenin yani sira sürveyans, saglik taramasi, asilama gibi halk sagligi çalismalarinin da planlandigi 5 gün devam edecek tatbikata, birçok ülke de yer alacak.

Çanakkale'de 1000'in üzerinde katilimciyla gerçeklestirilmesi planlanan tatbikatta, birçok alanda afetzede yaralilarin, ilk müdahalelerinin ardindan merkez ilçede 3 noktada kurulan 3 EMT-1 ve 1 EMT-2 sahra hastanelerine hava, kara ve deniz araçlari kullanilarak nakli saglanacak.

- Tatbikata 1000'in üzerinde kisi yer alacak

Çanakkale Saglik Il Müdürü Gökhan Bastürk, tatbikata iliskin basin mensuplarina yaptigi açiklamada, tatbikatin Çanakkale'de gerçeklestirilecek olmasindan duyduklari heyecani dile getirdi.

Tatbikatta Türkiye'yi en iyi sekilde temsil etmek isteklerini anlatan Bastürk, "Bu tatbikat organizasyonundan önce aylar süren çalismalarimiz ve haftalardir da hem Bakanligimizin UMKE ve AFAD personelleri, tüm paydas kurumlarimiz, ilimizde valiligimiz ve globalde de Bakanligimiz ve AFAD baskanligimiz uhdesinde çalismalarimiz devam ediyor. Paydas kurumlarimiz ellerinden gelen destegi verdiler. Saha ekiplerimiz de çalismalarini sürdürüyorlar." diye konustu.

Bastürk, 18-22 Eylül'de 60'in üzerinde enjeksiyon, 500'ün üzerinde profesyonel personel ve 1000'in üzerinde kisiyle Çanakkale'yi ve Türkiye'yi temsil etmeye çalisacaklarini dile getirdi.

Tatbikatta makyaj ekibinin de yer alacagini, kullanilacak tüm cihazlarin gerçek olacagini ifade eden Bastürk, ekiplerin karsilasilacaklari olaylardan haberdar olmayacagini söyledi.

Organizasyonun Avrupa Birligi ile ortak yapildigini aktaran Bastürk, "Amaç en basta böyle felaketler yasandigi zaman Avrupa Birligi ülkeleri hatta dünyanin tüm ülkelerinin organizasyonunu kalici hale getirebilmek, tanisikligi artirmak ve varsa eksikleri gidermek. Avrupa Birliginden de hem aktif katilim hem de gözlemci olarak maksimum düzeyde katilim bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

Bastürk, tatbikatin arama kurtarma temelli degil, medikal agirlikli olacaginin altini çizerek, vatandaslar afet ya da enkazdan kurtulduktan sonraki süreci takip edeceklerini ve bunun halk sagligi ayagini, is kazalarini, sevkleri, transferleri senaryolarla oynayacaklarini aktardi.

AFAD Çanakkale Il Müdürü Ibrahim Tari da bu tatbikatin uluslararasi bir tatbikat olacagini, ülkenin ve sehrin tüm imkanlarinin bu tatbikatin içinde yer alacagini söyledi.

Bu tatbikatin Avrupa Sivil Koruma Teskilati yönetiminde arama kurtarma ve medikal kurtarma olarak iki farkli sekilde yapildigini aktaran Tari, "Bir deprem senaryosu oldugu için birçok arama kurtarma faaliyeti var. Açikta kalanlar var. Onlarin da barinmalari, tahliyeleri afet müdahale planinin Çanakkale plani özelinde uygulanacak. Hazirliklarimizi test edecegiz, misafirlerimizin isbirliklerini gözlemleyecegiz. Ihtiyaçlari belirleyip sonraki tatbikatlara ve felaketlere ona göre hazirlanacagiz." dedi.