Sicak havada sekerli ve tuzlu içecekler kronik rahatsizligi olanlari olumsuz etkiliyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Servet Altay: - "Dogal suyu tüketmek her zaman en uygunudur. Mesrubat tüketirken çok dikkat etmeliyiz. Bilindigi gibi mesrubatlarda katki maddeleri bulunuyor"

Sicak havada sekerli ve tuzlu içecekler kronik rahatsizligi olanlari olumsuz etkiliyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Servet Altay:
- "Dogal suyu tüketmek her zaman en uygunudur. Mesrubat tüketirken çok dikkat etmeliyiz. Bilindigi gibi mesrubatlarda katki maddeleri bulunuyor"

EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Servet Altay, sicak havalarda serinlemek için tüketilen seker ve tuz orani yüksek içeceklerin kalp, seker ve tansiyon hastalarinda olumsuz durumlara neden oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Altay, AA muhabirine, asiri sicak ve nemli havalarin vücudu olumsuz etkiledigini ifade etti.

Yaz aylarinda yeterli ve dengeli sivi tüketiminin önemini vurgulayan Altay, saglikli içeceklerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

Altay, sicak havalarda sivi tüketiminin arttigini, serinlemek için soguk mesrubatlarin tercih edilebildigini dile getirdi.

En saglikli sivinin su oldugunu aktaran Altay, "Dogal suyu tüketmek her zaman en uygunudur. Mesrubat tüketirken çok dikkat etmeliyiz. Bilindigi gibi mesrubatlarda katki maddeleri bulunuyor. Bunlarin glisemik endeksleri yüksek oluyor, içerilerinde seker ilaveleri oluyor. Dolayisiyla seker ve kalp hastalarinda bu içecekleri önermiyoruz. Seker içerigi yüksek gazli içecekler ve mesrubatlardan mümkün oldugu kadar uzak durmak gerekiyor." dedi.

Altay, tuz orani yüksek içeceklerin özellikle tansiyon hastalari için risk içerdigini vurguladi.

Tuzlu içeceklerin dikkatli tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Altay, söyle devam etti:

"Tuzlu olmamak kaydiyla ayran tüketilebilir. Suya alternatif olarak tüketilebilecek en iyi içecek sodyum orani düsük maden sularidir. Hipertansiyon ve kalp yetersizligi olan hastalar kesinlikle sodyum orani düsük maden sularini tercih etmeliler. Gün içerisinde birden fazla sodyum içerigi yüksek maden suyu tüketilirse hipertansif krize neden olabilir. Yine özellikle Güneydogu Anadolu'da meyan kökü yaygin sekilde tercih ediliyor. Bu bitkinin içerisindeki maddeler de tansiyonu yükseltebiliyor."