Kuzey Kore, uzay çalismalarini ulusal kalkinma için "vazgeçilmez" görüyorNuri Aydin

Kuzey Kore, uzay çalismalarini ulusal kalkinma için "vazgeçilmez" görüyorNuri Aydin

ANKARA (AA) - Kuzey Kore'nin uzay çalismalarini ulusal kalkinma için "vazgeçilmez" gördügü bildirildi.

Yonhap'in haberine göre, Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansi (KCNA), uzay çalismalarina dair Çevre Koruma Bakan Yardimcisi, Posta ve Telekomünikasyon Bakan Yardimcisi ile meteoroloji ve havacilik yetkililerinden görüs aldi.

Habere göre yetkililer, "uzay endüstrisi insa etmenin ulusal kalkinma ve halkin yasamini iyilestirmek için vazgeçilmez bir proje" oldugu görüsünü savundu.

Çevre Koruma Bakan Yardimcisi Jon Chol-su ise uzaya daha fazla uydu gönderilmesi halinde ülkenin toprak yönetimi ve afetle mücadele çalismalarinin da güçlenecegini kaydetti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresine geçen hafta yaptigi ziyarette 1 No'lu askeri kesif uydusunun nisan sonuna kadar firlatilmasi talimatini vermisti.

Ülkenin ilk askeri casus uydusunu firlatmak için tüm hazirliklarin tamamlandigini aktaran Kim, Kuzey Kore'nin istihbarat toplama kapasitesini gelistirmek amaciyla birkaç uydu firlatilmasi gerektigini ifade etmisti.

- Kuzey Kore, ilk casus uydu için deneme yapmisti

Kuzey Kore, 19 Aralik 2022'de ilk casus uydunun gelistirilmesindeki nihai asama olarak görülen test uydusunu firlattigini açiklamisti.

Kuzey Kore haber ajansi KCNA, test uydusundan çekilen ve Güney Kore'nin baskenti Seul ile Incheon kentinin uzaydan görünüsünü gösteren düsük çözünürlüklü siyah-beyaz fotograflar yayimlamisti.

Casus uydu, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 2021'in basinda parti toplantisinda hayata geçirmeyi planladiklarini duyurdugu gelismis askeri teknoloji ürünleri arasinda yer aliyordu. Bunlarin arasinda multi-baslikli füze, kati yakitli uzun menzilli füze, su altindan firlatilan nükleer füze ve nükleer enerjiyle çalisan denizaltilar bulunuyordu.

Kim'in kiz kardesi Kim Yo-jong, ilk casus uydunun gelistirilmesindeki nihai asama olarak görülen test uydusu hakkindaki Güney Koreli uzmanlarin yorumlarini "havlamaya" benzetmisti.