Kerkük'te "nüfus kaydi bulunmayanlarin yerel seçimlerde oy kullanamayacagi"na iliskin düzenleme Mecliste onaylandiHaydar Karaalp

Kerkük'te "nüfus kaydi bulunmayanlarin yerel seçimlerde oy kullanamayacagi"na iliskin düzenleme Mecliste onaylandiHaydar Karaalp

BAGDAT (AA) - Irak'in Kerkük kentinde yapilacak yerel seçimlerde kent disindan getirilen ve nüfus kaydi bu kentte bulunmayanlarin oy kullanamamasina iliskin düzenleme Mecliste yasalasti.

Irak Meclisi Türkmen Grubu Baskani Ersat Salihi, konuya iliskin yaptigi açiklamada, "Günlerdir ugrasini verdigimiz, Kerkük ile ilgili olan ve Kerkük disindan getirilen seçmenlerin oy vermemesini içeren yasayi meclisten geçirdik. Sayimiz az olsa da Mecliste gücümüzü ispat ettik. Kerkük’ün kimliginin degismesine asla müsaade etmeyecegiz." ifadelerini kullandi.

Söz konusu maddenin yasalasmasinda Kerküklü Türkmen, Arap ve Kürt siyasetçilerin destegi bulundugunu belirten Salihi, "Kerkük ile ilgili özel maddede gerekli düzenlemeleri tam bir dayanisma ve uzlasiyla gerçeklestirdik." dedi.

Seçim yasasinin Kerkük'teki yerel seçimleri kapsayan 35. maddesine göre, kentteki seçmen kütükleri incelenecek ve Kerküklü seçmenlerin nüfus cüzdaniyla gida karnesi eslestirmeye tabi tutulacak. Eslestirme sonucunda bilgileri örtüsmeyen kisiler bu kentteki yerel seçimlerde oyunu kullanamayacak.

Kerkük'ün 2003 sonrasi Kürt siyasi partileri tarafindan ülkenin kuzeyinden getirilerek buraya yerlestirilen nüfustan dolayisiyla "demografik degisiklige" ugratildigi biliniyor.