Sirbistan, Kosova'yi UEFA'ya sikayet ettiEren Beksaç,Lejla Biogradlija

Sirbistan, Kosova'yi UEFA'ya sikayet ettiEren Beksaç,Lejla Biogradlija

BELGRAD / PRISTINE (AA) - Sirbistan, Kosova'nin kuzeyindeki Sirp spor kulüplerinin baski ve tehdit altinda oldugu iddiasiyla UEFA'ya sikayet mektubu gönderdi.

Sirbistan Futbol Federasyonu (FSS) tarafindan UEFA Baskani Aleksandar Ceferin'e yollanan mektupta, Kosova kurumlarinin, Sirp spor kulüplerine son dönemde baski uyguladigi savunularak, "Pristine kurumlari, Kosova'daki Sirp kulüp futbolculari ve spor çalisanlarinin kendi statlarinda antrenman yapmalarini engellerken, yerel karakterli turnuva düzenlenmesine de izin vermiyor." ifadeleri kullanildi.

Kosova'daki Sirp kulüplerinin tehdit edildigi ileri sürülürken, UEFA'ya, yapilanlara son verilmesi noktasinda ricada bulunuldugu aktarildi.

Yasanan gerginligi tirmandirmak istemediklerine isaret edilen mektupta, "Yerel bazda Sirp futbolcu ve spor çalisanlarinin faaliyetlerinin engellenmesine asla izin vermeyecegiz, mücadelemizden de vazgeçmeyecegiz." denildi.

- Kosova Spor Bakani Çeku'dan yanit

Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakani Hajrulla Çeku, FSS'nin UEFA'ya gönderdigi mektupta gerçeklerin çarpitildigini belirtti.

Sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda Çeku, "FSS'nin mektubunda gerçegi çarpitmanin yani sira, asagilayici bir dil de kullaniliyor. Sirbistan, yillardir Kosova Cumhuriyeti sinirlari içindeki belirli alanlarda resmi sampiyonalarinin bir parçasi olarak paralel, yasa disi faaliyetler düzenlemistir. Kosova bir spor ülkesidir ancak anayasal düzenimizi, Avrupa ve dünya spor kurallarinin ihlal eden yasa disi faaliyetlere müsamaha göstermeyecegiz." seklinde görüs belirtti.

Çeku, Kosova Futbol Federasyonunun (FFK) UEFA ve FIFA'ya tam üyeligi bulundugunu vurgularken, tüm spor kulüplerine de ülkenin mesru sisteminin bir parçasi olma çagrisinda bulundu.

FFK, Sirbistan tarafindan Kosova topraklarinda düzenlenen müsabakalarin kabul edilemez oldugunu belirtmis ve kurumlardan acil önlem almasini talep etmisti.

Federasyon, 2016 yilinda UEFA ve FIFA'ya tam üye olarak kabul edildi ancak özellikle ülkenin kuzeyinde çogunlukla Sirplarin yasadigi bölgedeki spor müsabakalari Sirbistan tarafindan düzenlenmeye devam ediyor.

Bu arada Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi halen kendi topragi olarak görürken, siyasi anlamda birçok kez karsi karsiya gelen iki ülke, bu olayla aralarindaki gerginligi spor alanina da tasimis oldu.