Malezya'da eski Basbakan Muhyiddin yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasiyla mahkemeye çiktiMehmet Alaca

Malezya'da eski Basbakan Muhyiddin yolsuzluk ve kara para aklama suçlamasiyla mahkemeye çiktiMehmet Alaca

KUALA LUMPUR (AA) - Eski Malezya Basbakani Muhyiddin Yasin, görev yaptigi dönemde yolsuzluga karismakla ve kara para aklamakla suçlandi.

75 yasindaki Muhyiddin, baskent Kuala Lumpur'da yolsuzluk ve kara para aklama suçlamalariyla hakim karsisina çikti.

Muhyiddin, 51,4 milyon dolar rüsvet ve 43 milyon dolarlik kara para aklanmasiyla baglantili toplam 4 olayda, görevini kötüye kullanmakla suçlaniyor.

Muhyiddin, mahkeme binasinda düzenledigi basin toplantisinda, "Bu, organize bir siyasi zulüm. 50 yildir siyasetin içindeyim ve her zaman kanunlara uygun davrandim." dedi.

Söz konusu suçlamalari reddederek masum oldugunu iddia eden Muhyiddin'in Bersatu Partisi, 13 Mart Pazartesi günü liderlerinin ek bir suçlamayla karsi karsiya kalmasinin beklendigini bildirdi.

Suçlu bulunmasi halinde Muhyiddin, yolsuzluk suçlamalarinin her biri için 20'ser yil, kara para aklama suçlamalari içinse 15'er yil hapisle karsi karsiya kalacak.

- Gözaltina alinmis, daha sonra serbest kalmisti

Mart 2020-Agustos 2021'de basbakanlik görevini üstlenen Muhyiddin, dün gözaltina alinmis ancak günün ilerleyen saatlerinde Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC) karariyla serbest birakilmisti.

MACC, daha önce de Kovid-19 ekonomik yardim programlari da dahil olmak üzere, projelerin ödenekleri hakkinda Muhyiddin'in bilgisine basvurmustu.

Muhyiddin'in Bersatu Partisinin iki üst düzey üyesi de geçen günlerde yolsuzlukla suçlanmisti. MACC, partinin hesaplarini dondurmustu.

Malezya Basbakani Enver Ibrahim, Aralik 2022'de, bakanlarini, rüsvete bulasanlari veya görevi kötüye kullananlari derhal görevden alacagi konusunda uyarmisti.