Kenya ile Somali, kapali olan sinir kapilarini yeniden açma karari aldiGökhan Kavak

Kenya ile Somali, kapali olan sinir kapilarini yeniden açma karari aldiGökhan Kavak

ISTANBUL (AA) - Dogu Afrika ülkelerinden Kenya ile Somali, kapali olan sinir kapilarini yeniden açma karari aldi.

Kenya Içisleri Bakani Kithure Kindiki, Somalili mevkidasi Muhammed Ahmed Seyh ile Kenya'nin baskenti Nairobi'de yaptigi görüsme sonrasi açiklamalarda bulundu.

Kindiki, görüsmeler sonrasi iki ülkenin, kapali olan sinir kapilarini yeniden açma karari aldigini bildirdi.

Mandera, Lamu ve Garissa sinir kapilarinin 90 gün içerisinde açilmasini planladiklarini belirten Kindiki, iki ülke iliskilerinin gelistirilmesini amaçladiklarini vurguladi.

Kindiki, "Iki ülkenin sinir topluluklarinin pek çok ortak noktasi var. Sinir geçislerindeki iletisimi artirmamiz gerekir. Ilk sinir kapisi 30 gün içerisinde Mandera'da ve 60 gün içerisinde Lamu'da açilacak." dedi.

Iki ülke, sinir kapilarini açarak vatandaslarinin dolasimini kolaylastirmayi, mal ve hizmet ticaretini gelistirmeyi amaçliyor.

- Iliskiler 2020'de kopmustu

Somali, iç islerine karismak ve toprak bütünlügünü ihlal etmekle suçladigi komsusu Kenya ile 15 Aralik 2020'de tüm diplomatik baglari koparmisti.

Iki ülke arasindaki iliskiler, Hint Okyanusu'nda zengin petrol ve gaz yataklarinin oldugu bölgedeki deniz siniri anlasmazligi sonrasi bozulmustu.

Mogadisu hükümeti, Kenya'yi Somali'de bazi eyaletlerdeki siyasi meselelere karismakla suçlamisti.

Somali ile Kenya, iliskilerde uzun süredir yasadigi siyasi ve diplomatik krizleri geride birakarak Temmuz 2022'de iliskileri onarma karari almisti.