Kazakistan’da 7 bagimsiz aday, Meclise girmeye hak kazandiMeiramgul Kussainova

Kazakistan’da 7 bagimsiz aday, Meclise girmeye hak kazandiMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Kazakistan’da 19 Mart’ta düzenlenen erken parlamento seçimini 6 siyasi partinin yani sira 7 bagimsiz adayin kazandigi kesinlesti.

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu, 19 Mart’ta ülkede yapilan parlamentonun alt kanadi Meclis seçiminin nihai sonucunu açikladi.

Buna göre, seçime katilan 7 siyasi partiden 6’si Meclise girmeye hak kazandi.

Seçimde yüzde 53,9 oyla birinci seçilen iktidar partisi Amanat (Emanet) toplam 98 koltuktan olusan Kazakistan Meclisinde 40 milletvekilligi kazandi.

Seçimde yüzde 10,9 ile ikinci olan Auyl (Köy) Partisi 8 koltukla, yüzde 8,59 oy alan Respublika (Cumhuriyet) Partisi ile yüzde 8,41 ile dördüncü olan Ak Jol (Yol) Partisi de 6'sar milletvekiliyle Mecliste temsil edilecek.

Bunun yani sira yüzde 5 barajini geçmeyi basaran Kazakistan Halk Partisi 5, Toplumsal Sosyal Demokrat Partisi de 4 milletvekiline sahip olacak.

Öte yandan ülke genelinde 29 seçim bölgesinden tek basina seçime katilanlar arasinda kazananlar da belli oldu. Söz konusu 29 kisinin 7’si bagimsiz milletvekili olarak Mecliste yer alacak.

- Seçimde 7 siyasi parti ve 525 bagimsiz aday yaristi

Kazakistan halki, 19 Mart’ta erken meclis ve yerel meclis seçimlerinde 5 yil boyunca Parlamentonun alt kanadi Meclisin yani sira 17 il ve 3 büyüksehrin yerel meclislerinde görev alacak milletvekillerini seçmek için sandik basina gitti.

Ülkenin "bagimsizlik tarihinde 8. meclis ve yerel meclis seçimleri" olarak kayda geçen seçimlerde, Haziran 2022'de düzenlenen referandumla Anayasa’da yapilan degisiklikler kapsaminda karma üyeli nispi temsil sistemi uygulandi.

???????Siyasi partilerin yani sira bagimsiz adaylarin da meclise girmesiyle ülke siyasetine yeni isimlerin kazandirilmasinin hedeflendigi seçimlerde ülkede kayitli 7 siyasi parti ve 525 bagimsiz aday yaristi. ???????

Katilim oraninin yüzde 54,19 olarak açiklandigi söz konusu seçimler, ülkenin bagimsizlik tarihinde en düsük katilimli Parlamento seçimleri olarak da belirlendi.

Yeni karma seçim sistemine göre, bundan sonra ülke meclisindeki 98 koltugun 69’u siyasi parti listelerine, 29’u tek vekilli bölgelerden çikan milletvekillerine göre olusacak.