ABD Merkez Kuvvetler: Rusya Suriye'de ABD üslerinin üzerinden mühimmatli uçuslarini artirdiKasim Ileri

ABD Merkez Kuvvetler: Rusya Suriye'de ABD üslerinin üzerinden mühimmatli uçuslarini artirdiKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Orgeneral Michael Kurilla, Rusya'nin Suriye'de ABD askerlerinin konuslu oldugu üslerin üzerinden kara hedeflerine yönelik mühimmat tasiyan uçaklarla yaptiklari uçuslari artirdigini söyledi.

Kurilla, ABD Afrika Kuvvetleri (AFRICOM) Komutani Michael Langely ile Senato Silahli Kuvvetler Komitesinde Amerikan ordusunun Afrika ve Orta Dogu'daki faaliyetleri üzerine degerlendirmelerde bulundu.

- Rusya'dan Suriye'de ABD ordusuna taciz

Ukrayna'daki savasa ragmen Rusya'nin Suriye'deki askeri varliginda önemli bir azalma olmadigini belirten Kurilla, "Son zamanlarda Rus Hava Kuvvetlerinin bölgede daha gayri profesyonel, daha tehlikeli davranislarda bulundugunu görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Bir senatörün buna örnek vermesini istemesi üzerine Kurilla, "Üslerimizin üzerinden provokasyon amaciyla kanatlarina kara hedeflerine yönelik mühimmat takili uçaklarla uçuslar yapiyorlar. Bu gerçekten tehlikeli ve gayri profesyonel." dedi.

ABD'nin Rusya'ya profesyonel davranma çagrisi yaptigini belirten Kurilla, "Hemen her gün ihlal ettikleri kuvvetlerin güvenli ayrismasina yönelik protokolleri yeniden müzakere etmek istiyorlar." diye konustu.

Kurilla, Rusya'nin bu davranislarinin yeni olmadigini ancak 1 Mart'tan itibaren bu uçuslarda ciddi bir artis oldugunu söyledi.

ABD ile Rusya arasinda hava harekatlarinda kuvvetlerin güvenli bir sekilde ayrismasi için 2015'te mutabakat imzalanmisti.

- Iran nükleer silah elde ederse Orta Dogu sonsuza dek degisir

Oturumda, Iran'in nükleer silah programi da gündeme geldi.

Orgeneral Kurilla, Iran'in en genis ve oldukça çesitli bir füze kapasitesi oldugunu, Orta Dogu'da herhangi bir yeri vurmak için ellerinde binlerce balistik ve seyir füzesi oldugunu söyledi.

Kurilla, Iran’in ayrica bölgedeki en etkili insansiz hava araçlari gücüne sahip oldugunu belirterek, "Tahran 2 yil öncesine göre bile çok daha hizli uranyum zenginlestirebilir. Iran'in nükleer silah sahibi olmasi Orta Dogu’yu bir gecede ve sonsuza dek degistirir." dedi.

Iran ile Suudi Arabistan'in diplomatik iliskileri normallestirme anlasmasinin üç yillik bir müzakere oldugunu ve Çin'in son üç ay içinde müdahil oldugunu aktaran Kurilla, anlasmadan daha önemli olan noktanin anlasmanin uygulanmasi oldugunu dile getirdi.

Kurilla, son üç ayda 5 kez Iran'in Yemen'e gönderdigi silahlara el koyduklarini hatirlatirken, Suudi Arabistan'in Iran'in Yemen'e silah göndermesi durumunda Çin'den hesap sorup sormayacagini göreceklerini belirtti.

- Afganistan'daki DEAS-H 6 ay içinde ABD'ye saldiri yapabilecek kabiliyete ulasacak

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardindan bölgedeki istihbarat kabiliyetinin azaldigini ifade eden Kurilla, Afganistan'a nüfuz etmenin yollarini aradiklarini kaydetti.

Bir soru üzerine Kurilla, "Komutanlarimin tahminine göre onlar (DEAS-H) bize veya batinin menfaatlerine yönelik bir dis operasyon yapma kabiliyetlerine 6 aydan daha az bir sürede ulasacaklar." uyarisinda bulundu.

- Çin'in Afrika ve Orta Dogu'daki etkinligi

Toplantida iki ABD'li komutan da Çin'in Afrika ve Orta Dogu'da etkinligini artirdiginin ve bunun ABD'nin aleyhine islediginin altini çizdi.

Kurilla, diger taraftan, Çin'in Orta Dogu'da son 10 yilda silah satislarini yüzde 80'in üzerinde artirdigini belirterek, Çin'in askeri ekipmanlarinin bölgede entegre edilmesinin ABD'nin birçok ülke ile ortak çalisabilirligini gelecekte riske atabilecegini kaydetti.

Çin bölgeye nüfuz etmeden ABD'nin bölgedeki asker ekipman entegrasyonunu hizlandirdigini anlatan Kurilla, dis askeri satislarda ABD yönetimlerinin özellikle de Orta Dogu konusunda yavas davrandigini söyledi.

Kurilla, ABD'nin yeterince hizli bir sekilde ortaklarina silah ve ekipman satamadigini vurgulayarak,"Çin'in yaptigi sey su: Geliyorlar, tüm katalogu açiyorlar ve onlara, hizli teslimat teklifi veriyorlar, herhangi bir kullanim kosulu koymuyorlar ve finansman sagliyorlar. Onlar çok daha hizli." diye konustu.

- Çin Bati Afrika'da üs kurarsa küresel harekat planlarinin tüm hesaplari degisir

AFRICOM komutani Orgeneral Langely de Çin'in Afrika’daki faaliyetlerine dikkati çekti.

ABD’nin uzun zaman Afrika’da kesin bir üstünlüge sahip oldugunu ancak Çin’in arayi kapatmakta oldugunu kaydeden Langely, Çin’in Afrika’nin birçok ülkesinde askeri üs kurma pesinde oldugunu söyledi.

Langely, "Çin'in Bati Afrika’da üs kurmasi ülkeyi (ABD) korumak için yapilan küresel jeostratejik planlarin tüm hesaplamalarini degistirir. Bu onlari avantajli konuma getirir." dedi.

Amerikali komutan, ABD'nin Afrika'da Rusya ve Çin ile silah satisi ve ortaklik konusunda rekabet ettigini ancak Washington'un rakiplerine göre çok daha yavas oldugunu belirtti. ???????