Istanbul Ticaret Borsasi'nda yumurta sektörünün sorunlari ele alindiFurkan Gençoglu- Istanbul Ticaret Borsasi Meclis Baskani Ahmet Bülent Kasap: - "Türkiye’de kabuklu yumurta disinda pastörize likit yumurta ve ileri islenmis yumurta ürünleri de üretilmeye baslanmistir"

Istanbul Ticaret Borsasi'nda yumurta sektörünün sorunlari ele alindiFurkan Gençoglu- Istanbul Ticaret Borsasi Meclis Baskani Ahmet Bülent Kasap:
- "Türkiye’de kabuklu yumurta disinda pastörize likit yumurta ve ileri islenmis yumurta ürünleri de üretilmeye baslanmistir"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Borsasi'nin (ISTIB) düzenledigi "Borsa Meydani'nda Sektörler Konusuyor" toplantilarinda bu ay yumurta sektörünün sorunlari ele alindi.

ISTIB'den yapilan açiklamaya göre, webinar ortaminda gerçeklestirilen, "Yumurta Sektörünün Sorunlari ve Çözüm Önerileri" baslikli toplantiya, Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Salih Çelik, Yumurta Üreticiler Merkez Birligi (YUM-BIR) Baskani Ibrahim Afyon, Basmakçi Tavukçuluk Kooperatifi Baskani Nevzat Tezcan, Istanbul Yumurta Üreticileri Toptancilari ve Is Adamlari Dernegi (ISTYUMDER) Baskani ve ISTIB Meclis Üyesi Necati Yildirim konusmaci olarak katildi.

Açiklamada toplantidaki konusmasina yer verilen Istanbul Ticaret Borsasi Meclis Baskani Ahmet Bülent Kasap, Türkiye'de yumurta sektörünün her geçen gün gelisen teknolojiyle büyük bir degisim gösterdigini belirterek, "Bireysel tüketicilerin ve sanayinin ihtiyaci olan yumurta, modern ve dev tesislerde üretilmektedir. Bugün Türkiye'de kabuklu yumurta disinda pastörize likit yumurta ve ileri islenmis yumurta ürünleri de üretilmeye baslanmistir. Elbette bu söylediklerim yumurta sektörünün hiçbir sorunu olmadigini göstermiyor. Tüm dünyada oldugu gibi bizde de sürekli artan enerji maliyetleri, yemden üretime, lojistikten market raflarina kadar her asamada yeni sorunlar bulunuyor." ifadelerini kullandi.

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Salih Çelik de sektöre yönelik desteklerin güçlü bir sekilde sürdügünü aktararak, "Yatirim destekleri, KDV indirimi, elektrik, yem desteklerimiz ve ihracat konusundaki politikalar sektörü sürekli büyütüyor. Su siralarda gerçeklesen fiyat artisinin yakinda dengeye oturacagina inaniyorum. 77,5 milyon yumurta tavugu varligimiz ve günlük 52,3 milyon yumurta üretimimiz var. Sektör sürekli gelisiyor ve gelisecek. Son kus gribinin etkisi de sinirli oldu." degerlendirmesinde bulundu.

- "Yükselen fiyatlardan devlet ve vatandas kadar biz de sikayetçiyiz"

Yumurta Üreticiler Merkez Birligi Baskani Ibrahim Afyon ise su degerlendirmelerde bulundu:

"Yükselen fiyatlardan devlet ve vatandas kadar biz de sikayetçiyiz. Bizler de herkes gibi çabamizin karsiliginda makul bir kar elde etmeyi hedefliyoruz. Yumurta fiyatiyla ilgili dengesizliklerin çözümü kontrollü üretimdir. Bizim üretimimiz iç piyasaya da, ihracata da yeter. Ancak fiyat düsüslerini görmeden sürekli artislarin haberlestirilmesi yumurta fiyatlarinin asiri yükseldigi algisi olusturuyor ve sektöre zarar veriyor. Bir yilda 10-15 kere zam haberi yapiliyor ama yil sonunda yumurta fiyati hemen hemen ayni oluyor. Çünkü fiyat düsüslerinin haber degeri yok."

Basmakçi Tavukçuluk Kooperatifi Baskani Nevzat Tezcan, fiyatlardaki son artis öncesinde 1,5 yil boyunca üreticinin kar edemedigini belirterek, "Bu zor bir dönemdi. Sonuçta uzun süreli karsizlik hayvan varligini etkiledi ve yumurta fiyatlari yükselmeye basladi. Yakin zamanda dengeye oturacaktir. Kus gribi dolayisiyla büyük bir hayvan kaybi olmadi. Bu gelismenin fiyatlara etkisi ise sinirlidir." ifadelerini kullandi.

Istanbul Yumurta Üreticileri Toptancilari ve Is Adamlari Dernegi Baskani ve ISTIB Meclis Üyesi Necati Yildirim da gezen tavuk yumurtasi ve organik yumurta konusuna isaret ederek, "Türkiye’nin her kösesinde, marketlerin raflarinda binlerce organik yumurta satiliyor. Ancak bu miktarda bir üretim olmadigini biz biliyoruz. Bu konuda tüketiciye de görev düsüyor. Vatandas uyanik olmali, sertifika kontrolü yapmali. Organik ve gezen tavuk üretiminin katbekat fazlasi piyasada." degerlendirmesinde bulundu.