Brent petrolün varil fiyati 72,91 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 72,91 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 72,91 dolardan islem görüyor.

Dün 75,28 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 72,33 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati bugün saat 09.24 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,8 artisla 72,91 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,95 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, ABD hizmet sektöründeki bir miktar pozitif büyüme ve büyük petrol üreticilerinin bu ay baslayan üretim kesintilerinin arzi sinirlayacagina dair beklentiler etkili oldu.

ABD Merkez Bankasi (Fed) dün beklendigi gibi faiz oranlarini çeyrek puan artirirken bundan sonra daha fazla artis yapilmayacagina yönelik sinyaller, petrol fiyatlarinda son 3 günde yasanan yaklasik yüzde 9 gerilemenin ardindan bugün fiyatlari destekleyen bir unsur oldu.

Fed, dün politika faizini beklentiler dogrultusunda 25 baz puan artirarak 16 yilin en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 araligina yükseltti. Geçen yilin mart ayindan bu yana 10. faiz artirimini gerçeklestiren Banka, faiz oranini toplam 500 baz puan yükseltmis oldu.

Banka'nin haziranda faiz artisini durduracagina kesin gözüyle bakilsa da, analistler, politika metninde ve Fed Baskani Jerome Powell'in açiklamalarinda gelecek döneme iliskin mesajlarin net olmadigini, açiklanacak makroekonomik verilerdeki sinyallerin öneminin artigini bildirdi.

Suudi Arabistan ve Rusya'nin basi çektigi OPEC+ grubu, 48. Ortak Bakanlar Izleme Komitesi Toplantisi'nda ekimden bu yana devam eden günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ilaveten bazi ülkelerin mayis itibariyla günlük yaklasik 1,6 milyon varil seviyesinde gönüllü kesinti yapma karari aldigini teyit etmisti.

Talebin arttigi seyahat sezonu öncesi uygulamaya alinan kesinti, gelecek dönemde piyasalarda yasanabilecek dengesizliklere iliskin endiseleri artirarak fiyatlari desteklemeyi sürdürüyor.

Yatirimcilar, bugün açiklanacak Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) para politikasi kararlari ile ECB Baskani Christine Lagarde'in toplanti sonrasi yapacagi açiklamalara odaklandi.

Öte yandan, ABD'nin ticari ham petrol stoklarindaki düsüs talebin yüksek seyrettigi algisiyla fiyatlari destekleyen baska bir unsur oldu.

ABD Enerji Enformasyon Idaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarinin geçen hafta yaklasik 1 milyon 300 bin varil azalarak 459 milyon 600 bin varile geriledigini açikladi.

Brent petrolde teknik olarak 73,64 ile 74,10 dolar araliginin direnç, 72,39 ile 71,60 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.