Istanbul 2 No'lu Barosu Danimarka'da Kur'an-i Kerim yakan Paludan hakkinda suç duyurusunda bulunduMuhammet Ikbal Arslan

Istanbul 2 No'lu Barosu Danimarka'da Kur'an-i Kerim yakan Paludan hakkinda suç duyurusunda bulunduMuhammet Ikbal Arslan

KOPENHAG (AA) - Istanbul 2 No'lu Barosu, 27 Ocak'ta Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiligi önünde ve bir caminin karsisinda Kur'an-i Kerim yakan Danimarkali asiri sagci Siki Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan hakkinda Kopenhag Polisine suç duyurusunda bulundu.

Istanbul 2 No'lu Barosu Baskani Yasin Samli, Yönetim Kurulu Üyeleri Nurcan Yanardag ve Kemal Kaya ile baroya kayitli avukatlar Ömer Bozoglu ve Mustafa Deniz, Kopenhag Polis Merkezi önünde toplandi.

Burada grup adina açiklamalarda bulunan Samli, Kur'an-i Kerim'e ve Türk bayragina yapilan saldiri nedeniyle dün Isveç'in baskenti Stockholm'de, bugün de Danimarka'nin baskenti Kopenhag'da suç duyurusunda bulunduklarini belirtti.

Samli, "Bu sanigin yaptigi eylem asla bir ifade özgürlügü kapsaminda degerlendirilecek eylem degildir çünkü bu düsünceyi ifade biçimi degildir. Tam aksine insanlar arasinda ayrimcilik yapan, kutsallarina hakaret eden, kamu düzenini ve kamu güvenligini tehlikeye düsürecek nitelikte irkçi bir eylemdir." dedi.

Hakaretin hiçbir zaman ifade biçimi olamayacagini vurgulayan Samli, "Bu eylem hem yapildigi ülkede hem de bütün dünyada kamu düzenini ve kamu barisini bozacak nitelikte bir eylemdir, milyarlarca insanin kutsalina yapilan bir hakarettir. Buna kayitsiz kalmamiz mümkün olamazdi. Bu suç duyurularini bunun için yaptik, akibetlerini takip edecegiz." diye konustu.

Istanbul 2 No'lu Barosu heyeti dün de Isveç'te Kur'an-i Kerim yakan Paludan hakkinda suç duyurusunda bulunmustu.

- Paskalya olaylari

Rasmus Paludan, 2022 yilinda Paskalya tatili boyunca Isveç'in Malmö, Norköpin, Jönköping ve baskent Stockholm'de Kur'an-i Kerim yakma provokasyonlarini sürdürmüstü.

Paludan'in durdurulmasini isteyen göstericiler de yollarda lastikler yakarak polise taslarla saldirmisti. Çikan olaylarda 104 polis ve 14 gösterici yaralanmis, 20 polis araci yakilarak tahrip edilmisti.

- Paludan, Türkiye'nin Büyükelçilikleri önünde Kur'an-i Kerim yakmisti

Isveç'in baskenti Stockholm'de 21 Ocak'ta Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiligi önünde Kur'an-i Kerim yakmisti.

Paludan, Danimarka'da da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiligi önünde ve bir caminin yakininda Kur'an-i Kerim yakmisti.

Kalabalik polis korumasinda gerçeklestirilen eylemler sirasinda Paludan'in yanina kimsenin yaklasmasina izin verilmemisti.

- Danimarka'da saldirilar sürüyor

Danimarka'da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiligi önünde Kur'an-i Kerim'e ve Islam'a yönelik saldirilar devam ediyor.

Bu ülkedeki Islam düsmani ve asiri milliyetçi Payrioterne Gar Live isimli marjinal bir grup üyesi tarafindan 14 Nisan'da gerçeklestirilen provokasyon, Danske Patrioter Facebook hesabinda canli yayinlanmisti.

Danimarka'da 24 ve 31 Mart'ta Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiligi önünde yine Kur'an-i Kerim'e ve Türk bayragina saldiri düzenlenmisti.