Israil'de Netanyahu hükümetine karsi "sivil itaatsizlik günü" eylemleri yapiliyorEnes Canli- Göstericiler bazi kentlerde ana yollari ve kavsaklari kapatti

Israil'de Netanyahu hükümetine karsi "sivil itaatsizlik günü" eylemleri yapiliyorEnes Canli- Göstericiler bazi kentlerde ana yollari ve kavsaklari kapatti

TEL AVIV (AA) - Israil'de Binyamin Netanyahu hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemelerine karsi "sivil itaatsizlik günü" kapsaminda kitlesel protestolar gerçeklestiriliyor.

Hükümet, tartismali yargi düzenlemesini Meclisten geçirme noktasinda adim adim ilerlerken, bunu "yargiya müdahale" olarak degerlendiren gruplarin ülke genelinde 12 haftayi geride birakan eylemleri de artiyor.

Göstericiler, daha önce çagrilari yapilan bugünkü eylem çerçevesinde basta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde ana arterlerde ve kent meydanlarinda gruplar halinde toplanmaya basladi.

Tel Aviv’deki göstericiler, ellerinde Israil bayraklariyla “demokrasi” sloganlari atarak gösteri alanlarina dogru yürüyor.

Israil polisi kentte gösterilerin odak noktasi haline gelen Kaplan Caddesi'ne çikan yollari trafige kapatti.

Bir grup yedek askerin de aralarinda bulundugu bazi göstericiler ise, isgal altindaki Dogu Kudüs'teki Eski Sehir'in surlarina Israil bayragi ve büyük pankarta basili "Israil bagimsizlik bildirgesini" asti.

Göstericiler, ülke genelinde birçok noktada Israil hükümetinin yargi düzenlemesini elestiren pankart, afis, maket ve basit heykeller hazirladi.

Israil basininda yer alan görüntülerde, sahil ve kuzey kentlerinde göstericilerin bazi ana yollar ve kavsaklari kapattigi görüldü.

- Savunma sektörü çalisanari da gösterilere katildi

Haaretz'in haberine göre savunma sanayisi sirketi Rafael'in yüzlerce çalisani ve emeklisi de fabrika önünde gösteri yapti.

Israil'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin üreticisi Rafael çalisanlari, basina konusmayi reddetti ancak "Demokrasi olmadan güvenlik yok", "Bizler Israil'in demir kubbesiyiz" yazili dövizler tasidi. Isminin gizli kalmasini isteyen bir mühendis, sirketin kimliklerini açiklamadan gösterilere katilmalarina izin verdigini söyledi.

Basta Tel Aviv, Hayfa, Bati Kudüs ve Netanya gibi büyük kentler olmak üzere, ülke çapinda onlarca noktada farkli meslek gruplari ve sivil toplum örgütlerinin gün boyu gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

Israil polisi, su ana kadar gösterilerde 5 kisinin gözaltina alindigini açikladi.

- Israil'deki tartismali yargi düzenlemesi

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir “yargi reformu” planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.