Isgal altindaki Bati Seria'da Yahudi yerlesimciler, 3 Filistinliyi yaraladiMohammed Ghifari,Halime Afra Aksoy- Israil güçlerinin korumasinda 30 Yahudi yerlesimci, Ramallah'in Deyr Dibvan beldesine saldiri gerçeklestirdi

Isgal altindaki Bati Seria'da Yahudi yerlesimciler, 3 Filistinliyi yaraladiMohammed Ghifari,Halime Afra Aksoy- Israil güçlerinin korumasinda 30 Yahudi yerlesimci, Ramallah'in Deyr Dibvan beldesine saldiri gerçeklestirdi

RAMALLAH (AA) - Isgal altindaki Bati Seria'da Israil güçleri korumasindaki Yahudi yerlesimciler, Ramallah kentinde 3 Filistinliyi yaraladi.

Görgü taniklarindan Kemal Avavede, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Yahudi yerlesimcilerin gün asiri Filistinlilere ve mülklerine saldiri düzenledigini ifade etti.

Bugün de sabah saatlerinde yaklasik 30 Yahudi yerlesimcinin Israil güçleri korumasinda Ramallah'in dogusundaki Deyr Dibvan beldesinde toplandigini ve Filistinlilerin üzerine ates açmaya basladigini aktaran Avavede, yaralananlarin oldugunu belirtti.

Avavede, yaklasik bir ay önce kaçak yerlesim birimi kuran Yahudi yerlesimcilerin Filistinlilere ve hayvanlarina yönelik saldirilarindan korumak adina gece nöbeti için komiteler kuruldugunu söyledi.

Filistin Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Yahudi yerlesimcilerin Israil güçleriyle Deyr Dibvan beldesinde gerçeklestirdigi saldirida 3 kisinin yaralandigi kaydedildi.

Yaralilardan 2'sinin mermiyle yaralandigini digerinin ise vücudunda kiriklar oldugu bilgisi paylasildi.

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) raporuna göre, 2023'ün basindan bu yana Yahudi yerlesimciler, Bati Seria'da 300'den fazla saldiri düzenledi. Bu saldirilar sonucu, yaralanan Filistinlilerin yani sira bölge sakinlerinin mülklerinde hasarlar meydana geldi.

- Yasa disi Yahudi yerlesim birimleri ve Ayrim Duvari

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 600 binden fazla Yahudi yerlesimci, Bati Seria'da isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zorlastiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri, yasa disi kabul ediliyor.

Filistin'de 2000 yilinda patlak veren Aksa Intifadasi'nin (2. Intifada) ardindan Tel Aviv yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Bati Seria ile Israil arasina "Ayrim Duvari" insasina baslamisti.

Ayrim Duvari nedeniyle Bati Seria'daki 3 milyona yakin Filistinli, isgal altindaki Dogu Kudüs ve Israil'e geçemiyor.