Ingiltere'den vatandasi ??muhalif siyasetçi Kara-Murza'ya verilen ceza nedeniyle Rusya'ya kinamaBehlül Çetinkaya- Rusya'nin Londra Büyükelçisi Andrey Kelin, Disisleri Bakanligina çagrildi

Ingiltere'den vatandasi ??muhalif siyasetçi Kara-Murza'ya verilen ceza nedeniyle Rusya'ya kinamaBehlül Çetinkaya- Rusya'nin Londra Büyükelçisi Andrey Kelin, Disisleri Bakanligina çagrildi

LONDRA (AA) - Ayni zamanda Ingiliz vatandasi olan Rus muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza'nin Rusya'da 25 yil hapse mahkum edilmesini kinayan Ingiltere, Londra Büyükelçisi Andrey Kelin'i Disisleri Bakanligina çagirdi.

Ingiltere Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Kara-Murza'nin Rusya'da "vatana ihanet" ve "Rus ordusu hakkinda yalan haber yayma" suçlamasiyla yargilandigi belirtildi.

Açiklamada, Kara-Murza'nin 25 yil hapis cezasina çarptirildigi hatirlatilarak karar kinandi.

Kara-Murza'nin insan haklari aktivisti ve Vaclav Havel Insan Haklari Ödülü sahibi oldugu ifade edilen açiklamada, iki kere de zehirlenme girisimine maruz kaldigi bildirildi.

Nisan 2022'de tutuklanan Kara-Murza'ya isnat edilen suç ve verilen hapis cezasinin siyasi motivasyonun sonucu oldugu öne sürülen açiklamada, Rusya'nin Londra Büyükelçisi Andrey Kelin'in Disisleri Bakanligina çagrildigi kaydedildi.

Açiklamada, Kara-Murza'nin mahkum edilmesinin adil yargilanma hakki da dahil, Rusya'nin yerine getirmesi gereken insan haklarina iliskin uluslararasi yükümlülüklere aykiri oldugu vurgulandi.

Konuya iliskin degerlendirmelerine yer verilen Ingiltere Disisleri Bakani James Cleverly, "Vladimir Kara-Murza, Rusya'nin uluslararasi hukuku ve BM Sarti'ni çigner sekilde Ukrayna'yi isgalini cesurca kinamisti." ifadesini kullandi.

Cleverly, endise verici biçimde Rusya'da temel insan haklarini koruma kararliliginin eksik oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Rusya'yi, Vladimir Kara-Murza'ya gerekli saglik hizmetlerinin sunulmasi da dahil olmak üzere uluslararasi yükümlülüklerini yerine getirmeye çagiriyoruz. Kara-Murza ve esinin davasini uluslararasi sahneye tasiyan Evgenia'yi saygiyla selamliyorum. Ingiltere, onlari desteklemeye ve Kara-Murza'nin serbest birakilmasi için çagrida bulunmaya devam edecek."

- Kara-Murza'nin yargilandigi davanin hakimine yaptirim

Açiklamada Ingiltere'nin Moskova Büyükelçiligi yetkililerinin Kara-Murza'nin yargilandigi davaya basindan sonuna kadar katildigi, Ingiliz Disisleri Bakanliginin süreç boyunca Rus Disisleriyle görüserek endiselerini dile getirdigi ifade edildi.

Ingiltere'nin davanin hakimi Sergei Podoprigorov ve gözalti merkezinin müdürü Dmitry Komnov'a insan haklari ihlali gerekçesiyle yaptirim uyguladigi belirtilen açiklamada, Rusya'ya karsi uluslararasi örgütler seviyesinde atilacak adimlara da yer verildi.

Buna göre Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilatinin (AGIT) Moskova Mekanizmasi'nin Rusya'da halka karsi yürütülen baskilara yönelik raporu, BM Insan Haklari Konseyi Özel Raportörlügü'ne sevk edilecek.

Raportörlük, ülke ziyareti yapmak, raporlanan insan haklari ihlalleri ile daha genis endiseler üzerinde hareket etmek, farkindaligi artirmak ve tavsiyelerde bulunmak üzere görevlendirilecek.