TFF, altyapilar için Double Pass'le is birligi anlasmasi yaptiMücahit Hüseyin Erogul- Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi:"Büyük paralar harcayarak gerçeklestirilen transferler uzun vadeli kazanim saglamiyor. Kulüplerin, altyapilarina kaynak ayirmalari ve gelistirmeleri gerekiyor"- "Altyapilarin her yil en az 2 futbolcu vermesini bekliyoruz"

TFF, altyapilar için Double Pass'le is birligi anlasmasi yaptiMücahit Hüseyin Erogul- Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi:"Büyük paralar harcayarak gerçeklestirilen transferler uzun vadeli kazanim saglamiyor. Kulüplerin, altyapilarina kaynak ayirmalari ve gelistirmeleri gerekiyor"- "Altyapilarin her yil en az 2 futbolcu vermesini bekliyoruz"

ISTANBUL (AA) - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türk futbolunda oyuncu gelisimi, saglikli ve sürdürülebilir akademi modeli olusturulabilmesi için Belçika merkezli Double Pass firmasiyla is birligi anlasma imzaladi.

TFF'nin Riva'daki Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri'nde gerçeklestirilen imza törenine TFF Baskani Mehmet Büyükeksi, TFF Milli Takimlar Sorumlusu Hamit Altintop, Double Pass Genel Müdürü Koen Put ve futbol direktörü Hans Vander Elst ve Spor Toto Süper Lig ekiplerinin altyapi antrenörleri katildi.

Toplantida bir konusma yapan baskan Büyükeksi, "Kalici basari istiyorsak sürdürülebilir bir futbol ekosistemi olusturmak zorundayiz. Bizim rolümüz futbol akademileri projesini saglam zemine oturtmak. Kulüplerin rolü de bunu içsellestirip altyapi yatirimlari yapmak. Ortak amacimiz sürdürülebilir basarilar elde etmek." dedi.

Kulüplerin ekonomik olarak zor durumda olduguna dikkati çeken Büyükeksi, "Borçlari 25 milyar lirayi geçiyor. Faizleriyle bu rakam iki katina çikiyor. Bu proje bu yüzden kritik öneme sahip, finansal açidan tüm ihtiyaçlari karsiliyor. Büyük paralar harcayarak gerçeklestirilen transferler uzun vadeli kazanim saglamiyor. Kulüplerin altyapilarina kaynak ayirmalari ve gelistirmeleri gerekiyor." diye konustu.

- "Altyapilarin her yil en az 2 futbolcu vermesini bekliyoruz"

Altyapi akademilerinden yetisen futbolcularin öncelikle kendi kulüplerinin A takimlarina yükselmelerini ve sonra yurtdisina transfer olmalarini hedeflediklerini anlatan Büyükeksi, sunlari söyledi:

"Altyapilarin her yil en az 2 futbolcu vermesini bekliyoruz. Milli takimlarin basarisini da bu projenin saglikli yürümesine bagliyoruz. Bu sayede hem Türk futbolunun itibarini arttirmak mümkün olacak hem de kulüplerimize gelir olusturmus olacagiz. Bugüne kadar hem yurt içi hem yurt disi birçok ziyaret gerçeklestirdik. Tesisleri inceledik ve görüs alisverisinde bulunduk. Hollanda ve Belçika'da birçok kulübü ziyaret ettik. Bunlarin amaci Türkiye'nin altyapi modelini gerçeklestirmek. Double Pass, FIFA ve UEFA ile yürüttügü egitim ve denetleme çalismalariyla kendini ispatlamis bir firma. FIFA'nin güvenilir danismani olarak 6 kitada 30 federasyona ve 1500 kulübe denetleme, egitim ve danismanlik hizmeti veriyor. Bu deneyimlerini Türk futbolunun gelecegi için kullanacak."

Kulüplerde futbol akademileri kurulacagini kaydeden Büyükeksi, "Egitim sürecini basariyla tamamlayan antrenörler, kulüplerinde uzman antrenör olarak görevlendirilecek. 6 ay boyunca antrenörlerin ücreti federasyon tarafindan karsilanacak ve antrenörleri federasyon denetleyecek." ifadelerini kullandi.

Gelecek sezondan itibaren Süper Lig'de akademi zorunlulugu karari aldiklarini hatirlatan Büyükeksi, "Bir sonraki sezon da 1. Lig kulüplerine akademi zorunlulugu karari aldik. Hazine ve Maliye Bakanligimizin, ilgili kanunu degistirerek stopaj iadelerini 5 gün içinde iade etmesi meclisten geçti. Altyapi ve amatörler için kullanma zorunlulugu getirdi. Kulüpler bu sayede ilave yükümlülüge girmeden altyapilarina harcama yapabilecek. Kulüplerimize böyle güzel bir imkan taniyarak Türk futbolunun gelismesine destek veren Cumhurbaskanimiza, Hazine ve Maliye Bakanimiza, Gençlik ve Spor Bakanimiza sükranlarimizi sunuyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Hamit Altintop: "Bu anlamli is birligi, günün sonunda basariyi getirecektir"

TFF Milli Takimlar Sorumlusu Hamit Altintop ise basarilari, kalici ve sürdürebilir hale getirmek için önemli bir adim attiklarina dikkati çekerek, "Sabir, azim ve süreklilik gerektiren isimizi hakkiyla yapmak için hep birlikte emek veriyoruz. Profesyonel futbolculugun çocukluktan baslatilmasi gerektigini biliyoruz. Teknik, taktik becerilerin katlanarak artmasi için yasa özel çalismalar gerekiyor. Bunun birinci adimi antrenörlerimizin yas kategorisine göre uzmanlasmasi. Çocuklarin önce iyi birer insan ve sporcu olmalarini ve bu sekilde kulüplerine katki saglamalarini diliyoruz. Basarili olacaklarina gönülden inaniyoruz. Bu anlamli is birligi, günün sonunda basariyi getirecektir." diye konustu.

Double Pass Futbol Direktörü Hans Vander Elst ise is birligi anlasmasiyla ilgili sunlari aktardi:

"Sirket olarak burada olmaktan onur duyuyoruz. Bir süredir yeni projemizi ve Türkiye'de yetenek gelistirmeyi konusuyoruz. Her gün genç futbolcularla çalismak zorundayiz. Tüm antrenörleri bir araya getirecegiz. Çok güçlü bir sistem olusturacagiz. Tam olarak bunun için buradayiz. Çok çalisacagimizin ve basarili olacagimizin sözünü veriyorum. Daha fazla egitilmis oyuncu göreceksiniz. Daha genç takimlar olacak. Genç oyuncular daha fazla süre alacak. Yetenek gelistirecegiz. Bu 4 yillik projede basarili olacagiz. Bu proje Türk futbolunun gelecegi için çok önemli."

Toplantinin sonunda Büyükeksi, Double Pass yetkililerine milli takim formasi hediye etti.