Lübnan'da 3 aydir grevde olan ögretmenlerden "düsük maas" protestosuIdiris Okuduci- 20 yillik lise ögretmeni Mirna Dagher:- "Krizden önce (2019) maasim 2 bin dolardi, simdi ise 140 dolar civarinda"- Tarih ögretmeni Fatma Ahmed:- "Ögretmen hastalanirsa doktora gitmeye bile korkuyor çünkü cebinde para yok"
BEYRUT (AA) - Lübnan'da kamuda görevli lise ögretmenleri, ekonomik kriz nedeniyle yüzde 90 oraninda düsen maaslarinin iyilestirilmesi için gösteri düzenledi.
Baskent Beyrut'taki Yüksekögrenim ve Egitim Bakanligi önünde bir araya gelen yüzlerce ögretmen, yilbasindan bu yana grevde olmalarina ragmen seslerinin duyulmamasini protesto etti.
Yasadiklari ekonomik sikintilara dikkati çeken ögretmenler, geçinebilmek için hükümetten taleplerinin karsilanmasini istedi.
- 20 yillik ögretmenin maasi 2 bin dolardan 140 dolara düstü
Lübnan genelinde devlete ait tüm liselerde tam 90 gündür grev yapan ögretmenler, bu süreçte "tek bir saat" bile mesaiye gitmedi.
Beyrut'taki protestoya katilan ögretmenler, ekonomik krizin etkilerini AA muhabirine anlatti.
Ögretmen defterini semsiye olarak kullanip günesten korunmaya çalisan lise ögretmeni Mirna Dagher, birçok meslektasi gibi 3 aydir derse girmedigini çünkü kendisine verilen maasin ev-okul arasindaki yol parasina dahi yetmedigini söyledi.
Dagher, "Ben 20 yillik bir ögretmenim. Yasim ilerleyip artan hizmet karsiliginda yaslaninca rahatlayacagimi düsünürken maasim düsürüldü. Lübnan devletinin bize vermesi gereken haklar var. Biz devlet için çalisiyoruz. Görevimiz karsiliginda hakkimizi almamiz gerekiyor. Hayatimizi idame ettirmek ve gelecegimizi güvence altina almak için bizlerinde temel ihtiyaçlari var." dedi.
Yurt disindaki çocuklarinin yardimiyla geçinebildigini belirten Dagher, söyle devam etti:
"Krizden önce (2019) maasim 2 bin dolardi, simdi ise 140 dolar civarinda. Bu fark nedir? Ne yememizi bekliyorlar? Bu ücret sadece okula gidip gelmeniz için vereceginiz ulasim ücretine bile yetmez. Daha önce bizler için ek ücretler ödenecegi söylenmisti ancak kararlar kagit üzerinde kaldi. 140 dolar ile ilaç dahi alamazsiniz."
- Ögretmen doktora gitmekten korkuyor
Beyrut'un güneyinde yer alan Dahiye bölgesindeki bir lisede tarih ögretmeni olarak görev yaptigini belirten Fatma Ahmed de ekonomik kriz ve yerel para birimindeki deger kaybi nedeniyle maasinin eridigini dile getirdi.
Ahmed, "Ögretmen hastalanirsa doktora gitmeye bile korkuyor çünkü cebinde para yok. Maaslarimiz yüzde 90 oraninda düstü ve sadece yüzde 10'luk dilimle geçinmeye çalisiyoruz. 90 gündür grevdeyiz ve ögrencilerimiz magdur." diye konustu.
Düsük maaslarin yaninda ülkedeki kronik elektrik krizi ve kesintilerine de deginen Lübnanli ögretmen, "Okulda zaten 4 saat elektrik var. Egitim için maasin yaninda uygun çevresel kosullar da mevcut degil." dedi.
- Lise ögrencilerinin gelecegi belirsiz
Arkadaslariyla ögretmenlerine destek veren lise ögrencisi Abdulselam Nasir ise, "Ben buraya, gelecegim ve hayata olan tutkumu kaybetmemek için geldim." diye konustu.
Lübnanli gençlerin iyi bir hayat için ilk firsatta yurt disina göç ettigini aktaran Nasir, "Biz ülkemizde onurlu bir yasam istiyoruz. Ögretmenlerimiz magdur çünkü okula gelebilmek için ceplerinde yol paralari bile yok. Onlarin da bizim gibi aileleri ve geçindirmek zorunda olduklari çocuklari var." dedi.
Nasir, ögretmensiz bir ülkede gençlerin geleceklerini garanti altina alamayacagini söyledi.
Lübnan'da lise ögretmenleri is birakma eylemini sürdürürken ilkokul ve ortaokul ögretmenleri greve geçen ay son vermisti.
Söz konusu ögretmenler maaslarinin iyilestirilmemesine ragmen egitime en çok ihtiyaç duyan küçük yastaki Lübnanli ögrencilerin geride kalmamasi için grev kararindan vazgeçtiklerini açiklamisti.
- Lübnan'daki ekonomik kriz
Lübnan'da Ekim 2019'da baslayan gösteriler, hükümetin istifasi, Beyrut'taki liman patlamasi ve Kovid-19 salgini gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.
Yaklasik 3,5 yildir devam eden ekonomik kriz ortaminda döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesaplari donduruldu.
Ülkede, 2019'da 1 ABD dolari 1500 Lübnan lirasindan islem görürken, art arda yasanan gelismelerle es zamanli olarak yerel para birimindeki deger kaybi da artti.
Ocak 2022'de 1 ABD dolari 20 bin Lübnan lirasi iken son 1 yil içinde deger kaybi hizla artmaya devam etti.
Dünya Bankasinin Kasim 2022'de yayimlanan raporunda, Lübnan'daki mali kaybin 72 milyar dolari astigi belirtilmisti.
Nüfusunun yüzde 80'inin yoksulluk sinirinda oldugu aktarilan Lübnan'da, 14 Mart'ta karaborsada 100 bin Lübnan lirasi seviyesinde islem gören dolar, 21 Mart'ta 140 bin liraya çikarak yeni bir rekor kirmisti.