Bergama'daki antik kanalda restorasyon çalismalari sürüyorHüseyin Bagis

Bergama'daki antik kanalda restorasyon çalismalari sürüyorHüseyin Bagis

IZMIR (AA) - Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Bergama'daki Selinos Antik Kanali restorasyon projesinin ilk etabinin yil sonunda bitirilmesinin planlandigini bildirdi.

DSI'den yapilan yazili açiklamada görüslerine yer verilen Balta, Selinos Antik Kanali'nda Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanli medeniyetlerine yolculuk yapilabilecegini vurguladi.

Ilk etapta yer alan 1400 metrelik bölümde sag ve sol sahil düzenlemelerinin önemli ölçüde tamamlandigini aktaran Balta, sunlari kaydetti:

"Selinos Deresi yataginda toplam 2800 metrelik bölümde çalisiyoruz. Bu bölümün 400 metrelik kismi tonoz. Geriye kalan 2400 metrelik duvar hattinin ise 1800 metresini yeniden insa ediyoruz. 600 metrelik antik duvari ise güçlendirip onariyoruz. Su ana kadar 1300 metre duvari sifirdan insa ettik. 420 metrelik tarihi duvari ise güçlendirdik. Kamulastirilan 40 parseldeki yikim islemlerini tamamladik. 19 parselde ise yikim için hazirliklarimiz devam ediyor. 36 parselin de kamulastirma islemleri sürüyor."

Izmir 2. Numarali Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu gözetiminde, tarihi dokuya uygun sekilde hassas bir çalisma yürütüldügünü belirten Balta, bazi özel bölümlere makine sokulmadigini, insan gücüyle islem yapildigini anlatti.

Balta, proje tamamlandiginda Izmir'in Efes Antik Kenti'nin ardindan ikinci bir antik kanala kavusacagina isaret ederek, "Selinos Deresi'ne gelen yerli ve yabanci turistler geçmise yolculuk yapabilecek. Hedefimiz yil sonunda projenin ilk etabini tamamlamak." açiklamasinda bulundu.