Iklim degisikligi nedeniyle 10 yilda buzullarin yüzde 2'si eridiBüsra Selvi Ögütcen

Iklim degisikligi nedeniyle 10 yilda buzullarin yüzde 2'si eridiBüsra Selvi Ögütcen

ANKARA (AA) - Küresel iklim degisikligi, 10 yilda 2 milyar 720 milyon ton buzun erimesine neden oldu.

Avrupa Uzay Ajansinin (ESA) hizmet disi kalan uydusu Cryosat, 2010-2020 yillarinda 200 bin veya daha fazla buzulu takip etti.

Cryosat'tan elde edilen görüntülerin incelenmesiyle buzullarin durumu hakkinda küresel çapta arastirma yapildi.

Iklim degisikliginin 10 yilda 2 milyar 720 milyon ton buzun erimesine neden oldugu sonucuna ulasilan arastirmada, kaybedilen buzul kütlesinin, dünyadaki buzullarin yüzde 2'sine denk geldigi belirlendi.

Arastirmada, buzullarin yüzde 89'unun yüksek atmosfer sicakligi, yüzde 11'inin de ilik okyanus veya göl suyu nedeniyle eridigi saptandi.

En çok buzul kaybinin yasandigi Alaska'da 80 bin tondan fazla buzulun eridigi belirtilen arastirmada, buna, sicak havanin yol açtigina dikkat çekildi.

Milyonlarca kisinin içme suyu ve tarimda sulama için bagli oldugu buzullarda yasanan degisimin ne kadar hizli oldugunu gözlemlemenin önemine isaret edilen arastirmada, buzullarin beyaza yakin sayilan açik renginin günes isinlarini yansitarak dünyanin serinlemesini destekledigi belirtildi.

Degisen buz yüksekligi ve kütlesi hakkinda veri toplayan "radar altimetresi" ile donatilan Cryosat, küresel isinmanin boyutlari ile kutuplardaki buzullari ölçmek için kullanildi.

Arastirmanin sonuçlari, "Geophysical Research Letters"da yayimlandi.