Avustralya ile Hindistan'in yil sonuna kadar Kapsamli Ekonomik Isbirligi Anlasmasi imzalamasi gündemdeMehmet Alaca

Avustralya ile Hindistan'in yil sonuna kadar Kapsamli Ekonomik Isbirligi Anlasmasi imzalamasi gündemdeMehmet Alaca

ANKARA (AA) - Avustralya Basbakani Anthony Albanese, Hindistan ile Kapsamli Ekonomik Isbirligi Anlasmasi'nin yil sonuna kadar sonuçlandirilmasini ümit ettigini söyledi.

The New Daily'nin haberine göre, Albanese, Hindistan ziyareti kapsaminda mevkidasi Narendra Modi ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Iki ülkenin ekonomik ve kültürel baglarin gelistirilmesine iliskin anlasmalari tamamladigini aktaran Albanese, Kapsamli Ekonomik Isbirligi Anlasmasi'ni erkenden sonuçlandirma konusunda anlasma sagladiklarini ve söz konusu anlasmanin yil sonuna kadar tamamlanacagini ümit ettigini belirtti.

Albanese, "Ikili ekonomik iliskilerin bütün potansiyelini eyleme geçirecek bu dönüsümsel anlasma hem Avustralya hem de Hindistan halki için istihdam firsatlari yaratacak ve yasam standartlarini yükseltecek." dedi.

- Günes enerjisi ortak çalisma grubu kurulacak

Albanese ile Modi, Avustralyali Profesör Renate Egan'in es baskanligini yürütecegi Avustralya-Hindistan günes enerjisi ortak çalisma grubunun faaliyete baslayacagini bildirdi.

Günes ve hidrojen teknolojileri konusunda Hindistan ile mevcut isbirliginden ve kritik mineral tedarik zincirlerini güvence altina almak için daha yakin çalismaktan memnuniyetini dile getiren Albanese, söz konusu görev gücünün, ülkesi ile Hindistan'a günes enerjisinin hizlandirilmasina ve tedarik zincirlerini gelistirilmesine iliskin önerilerde bulunacagini söyledi.

Iki lider, savunma ve güvenlik konusunda daha fazla bilgi paylasimina iliskin taahhütte bulundu.

Albanese, denizcilik alani da dahil olmak üzere ülkesi ile Hindistan arasinda artan savunma bilgi paylasimindan memnun oldugunu belirtti.

Avustralya, bu yilin sonlarina dogru gerçeklestirilmesi beklenen "Malabar" tatbikatina ilk kez ev sahipligi yapacak. Hindistan da Avustralya tarafindan düzenlenen "Talisman Sabre" tatbikatina ilk kez katilacak.

- Albenese'in Hindistan ziyareti

Albanese, Hindistan-Avustralya Yillik Zirvesi'ne katilmak üzere 8 Mart'ta Hindistan'a gitmisti.

Albenese ve Modi, Hindistan ile Avustralya arasinda oynanan Border-Gavaskar Kupasi kriket maçini birlikte izlemisti.

Avustralya Basbakani, Mumbai'de Hint is çevreleriyle görüsmeler yapmis, Mumbai'deki kültürel alanlari ve Eylül 2022'de hizmete giren Hindistan yapimi uçak gemisi INS Vikrant'i ziyaret etmisti.

Albenese, sosyal medya hesabindan, Avustralya'nin bu yil ilk kez ülkesi, Hindistan, ABD ve Japonya arasinda gerçeklestirilecek Malabar Tatbikati'na ev sahipligi yapacagini duyurmustu.

Hindistan ve Avustralya, Çin'in Asya'da artan etkisine yönelik Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD'den olusan Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen ittifaki güçlendirmeye çalisiyor.