Herson'da, Kahovka HES'in vuruldugu bölgedeki insanlari tahliye çalismalari sürüyorDavit Kachkachishvili

Herson'da, Kahovka HES'in vuruldugu bölgedeki insanlari tahliye çalismalari sürüyorDavit Kachkachishvili

HERSON (AA) - Ukrayna'nin Herson bölgesinde, Kahovka Baraji ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) dün sabah vurulmasi sonucu Herson sehrinde sel baskininin oldugu yerlerde yasayan siviller tahliye ediliyor.

Kahovka Baraji'nin vurulmasinin ardindan yasanan sel nedeniyle Rus topçu saldirilarinin devam ettigi Herson'un bazi semtlerindeki evlerin birinci katlari ve depolar sular altinda kaldi.

Güvenlik nedeniyle ulasimin kisitlandigi bölgeye giren Anadolu Ajansi (AA) ekibi Ukrayna ordusundan özel izin alarak bölgedeki son durumu görüntüledi.

Sik sik patlama seslerinin de duyuldugu Herson'un bazi sokaklarinda yüksek su seviyesi nedeniyle siviller teknelerle tahliye ediliyor.

Ukraynali asker, polis ve gönüllülerin yardimlariyla tahliye edilenlerin, bazi esyalarini yanina aldiklari görüldü.

Tahliye sirasinda evcil hayvanlari da yaninda getiren insanlar, güvenlik güçlerince belirlenen noktalarda bir araya getiriliyor.

Basin mensuplarinin çalismasina izin verildigi bölgedeki su seviyesi, bazi yerlerde 1,5 ile 2 metre arasinda.

Bölgede devam eden sivil tahliyesinde görevli güvenlik yetkililerine göre su baskininin ardindan ortaya çikan mayin tehlikesinden dolayi insanlarin sadece bot ve tekne ile hareket etmesine izin veriliyor.

Evinin ilk kati sular altinda kaldigi için bölgeden tekne ile kurtarilan Oksana Katyug (53), AA muhabirine, sel baskininin ilk dakikalarini anlatti.

Katyug, "Dün su baskini meydana geldi. Su önce yavas yavas, daha sonra da hizli sekilde sokaga girmeye basladi. Bu nedenle birden esyasiz ve çaresiz, esir gibi ortada kaldik." dedi.

Askerlerin yardimiyla evinden güvenli bir bölgeye tahliye edildigini anlatan Katyug, "Çocuklarim evde degildi. Ben ise köpegimle beraber evdeydim. Su seviyesi dün öglen saatlerinde oldukça yükseldi." diye konustu.

Galina Litvinova da (92) bir akrabasinin evinde yalniz yasadigini kaydetti. Litvinova, su baskininin ardindan akrabalarina telefon açarak durumu anlattigini ama onlarin gelemediklerini ifade etti.

Yasadiklarini anlatirken gözyaslarina hakim olamayan Litvinova, askerlerin yardimlariyla tekne ile evden tahliye edildigini söyledi.