Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan Kahramanmaras'ta konustu:Zafer Göder,Orhan Kuzu- "Asgari ücret tespit komisyonunun yapisinin katilimci bir anlayisla yeniden belirlenmesini istiyoruz"- "Enflasyonun düsmesine ragmen fiyatlari düsürmeyenlere karsi kamunun ve devletin daha fazla inisiyatif almasini istiyoruz"

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan Kahramanmaras'ta konustu:Zafer Göder,Orhan Kuzu- "Asgari ücret tespit komisyonunun yapisinin katilimci bir anlayisla yeniden belirlenmesini istiyoruz"- "Enflasyonun düsmesine ragmen fiyatlari düsürmeyenlere karsi kamunun ve devletin daha fazla inisiyatif almasini istiyoruz"

KAHRAMANMARAS (AA) - Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, "Asgari ücret tespit komisyonunun yapisinin katilimci bir anlayisla yeniden belirlenmesini istiyoruz." dedi.

1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü dolayisi ile Hak-Is Konfederasyonu tarafindan depremin merkez üssü Kahramanmaras'ta "Emegin Evrensel Gücü: Hak-Is" temasiyla etkinlik düzenlendi.

Istasyon Mahallesi Gar önünde düzenlenen etkinlige Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan katildi.

Kentte ilk olarak Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskanligi Itfaiye Daire Baskanligini ziyaret eden Arslan, burada depremde arama kurtarma çalismalarina katilan itfaiye personeli ile bir araya gelerek 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günleri'ni kutladi.

Daha sonra Gar önüne gelen Arslan, 6 Subat'ta Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Sanliurfa ve Elazig, basta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden gelen isçilere seslendi.

Kahramanmaras'in acilarini paylasmak ve yürek yanginini söndürmek için 1 Mayis programini burada yapmak istediklerini anlatan Arslan, Hak-Is olarak bugün Kahramanmaras ile 81 ilin meydanlarda olduklarini belirtti.

Arslan, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketinin acisini yüreklerinde yasadiklarina vurgu yaparak, Hak-Is olarak depremin ilk anindan itibaren yaptiklari çalismalari su sekilde özetledi:

"AFAD ile koordineli bir sekilde 3 ayri kurtarma timimizi deprem bölgesine, Maras'a gönderdik. Hak-Is'te, Afet Koordinasyon ve Kriz Merkezi'ni olusturarak ihtiyaç duyulan yardim malzemelerinin bölgeye ulastirilmasini sagladik. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunarak, ihtiyaçlari yerinde tespit ettik ve yardimlarimizi AFAD koordinasyonunda bölgeye ulastirdik. Depremin ilk anindan ayni yardimlarimizin yani sira üyelerimiz basta olmak üzere depremden etkilenen vatandaslarimiza yönelik 250 milyon liraya yakin yardimda bulunduk. Bu Türkiye'deki sivil toplum ve sendikalar konfederasyonlar içerisinde en yüksek rakamdir. En öndeyiz, ilkiz, lideriz. Biz sadece konusmuyoruz. Sadece laf etmiyoruz. Biz yapiyoruz."

- "Emekli ayligi alt sinirinin, asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyoruz"

Arslan, ayrica Hak-Is teskilatlari olarak hem gönül kapilari hem de evlerinin kapilarini depremden etkilenen vatandaslara açtiklarini ifade etti.

Isçilerin sorunlarinin çözüme kavusturulmasi adina farkli basliklar altinda çalisma yaptiklarini anlatan Arslan, söyle devam etti:

"Kayit disi istihdam ve issizlikle etkin bir sekilde mücadele edilmesini istiyoruz. Milli gelirden ekonomik büyümeden ve refah artisindan aldigimiz payin arttirilmasini istiyoruz. Emekçiler olarak pandemi, ardindan Rusya-Ukrayna savasi, son olarak dogal afetler ve bütün bunlarin ulusal ve uluslararasi piyasalara etkilerini agir bir sekilde en çok biz yasiyoruz. Emekçilerin enflasyona karsi korunmasini daha fazla istiyoruz. Asgari ücret tespit komisyonunun yapisinin katilimci bir anlayisla yeniden belirlenmesini istiyoruz. Bütün çalisanlari koruyacak, toplu sözlesme düzenini bozmayacak, çalisanlarin aileleriyle birlikte insanca yasamasina imkan taniyacak ücret düzenlemelerinin yapilmasini istiyoruz. Tam da bugün bunun zamanidir. Yasadigimiz yüksek enflasyon, enflasyonun düsmesine ragmen fiyatlari düsürmeyenlere karsi kamunun ve devletin daha fazla inisiyatif almasini istiyoruz. Emekli ayligi alt sinirinin, asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyoruz. Issizlik sorununa çözüm bulmak için bu amaçla yeni sistem ve modeller gelistirilmesini istiyoruz. Bireyi esas alan, düzenli asgari gelir yardimi sisteminin bir an evvel kurulmasini istiyoruz."

- "Dogal afetlere karsi güvenli konutlar ve sehirler istiyoruz"

Is kazalari ile meslek hastaliklarinin artik son bulmasini ve çalisanlarin, is sagligi güvenligi tedbirlerinin isverenler tarafindan daha fazla gözetilmesini istediklerini aktaran Arslan, "Çocuk isçiligi ve istismarinin önlenmesini mesleki yeterlilik belgelerinin yayginlastirilmasini istiyoruz. Kidem tazminatinda kazanilmis haklar korunarak erisiminin daha da kolaylasmasini istiyoruz. Dogal afetlere karsi güvenli konutlar ve sehirler istiyoruz. Afetlere hazirlik, müdahale ve yeniden insa konusunda yenilikçi politikalarin zorunlu olduguna inaniyoruz. Yanginda, selde, depremde is kazalarinda canlarimiz yanmasin istiyorum." diye konustu.

12 Eylül 1977 tarihinde Taksim'de yasanan olaylariyla ilgili de görüslerini dile getiren Arslan, bu tür olaylarin bir daha yasanmamasi için hem devletin hem de sendikalarin üzerine düsen sorumluluklari yerine getirmesini istediklerini ifade etti.

- "Milletimizin iradesinin üzerinde hiçbir iradeyi tanimiyoruz"

Arslan, 14 Mayis'ta yapilacak Cumhurbaskanligi Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri ile ilgili de degerlendirmelerde bulundu.

"Hiç kimse bizim için kirli hesaplar yapamaz. Yapmamali. Bu senaryolari yazamaz. Yazdirmayacagiz. Yine buradayiz. Yine ayaktayiz. Yine güçlüyüz. Ve daha çok kararliyiz." diyen Arslan, sözlerini söyle tamamladi:

"Türkiye önemli bir seçime hazirlaniyor. 14 Mayis seçimleri, Türk demokrasi tarihi için çok önemli bir seçimdir. Seçimlerin basarili ve bir sekilde sonuçlanacagina ve millet iradesinin bir kez daha tecelli edecegine yürekten inaniyoruz. Milletimizin iradesinin üzerinde hiçbir iradeyi tanimiyoruz. Bu iradeyi yok sayanlarla mücadeleye devam edecegiz. Biz bu iradenin sandiga yansimasi konusunda elimizden geleni yapmaya edecegiz. Onun için 14 Mayis'ta hep beraber sandiga gidecegiz. 14 Mayis seçimlerinde, bu millet, bu ülkenin kahraman evlatlari, Kandil'deki ve Pensilvanya'daki teröristlerin ülkemiz için kurduklari hayallerini insallah yerle bir edecekler. Milletimiz tipki 15 Temmuz destani gibi yeni bir sahlanis ortaya koyacak ve insallah emperyalistlerinin oyununu bozacagiz. Eli kanli teröristlerin her gün Kandil'den ve Pensilvanya'dan yaptiklari tehditleri duymazdan gelenler, görmezden gelenleri buradan bir kez daha uyariyoruz. Açikça ve terör örgütlerinin isimlerini vererek bu saldirilari kinamalarini bekliyoruz. Aksi halde millete hesap vereceksiniz. Teröristle yan yana gelenler bu millete hesap verecek."

Arslan'in alani dolduran isçilere karanfil atmasinin ardindan Hak-Is'in 1 Mayis bildirgesi okundu.