G7 Liderler Zirvesi 2023, Japonya'da basladiAhmet Furkan Mercan

G7 Liderler Zirvesi 2023, Japonya'da basladiAhmet Furkan Mercan

HIROSIMA (AA) - Japonya'nin dönem baskanliginda, ülkenin güneybatisindaki Hirosima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi 2023 basladi.

Japonya'da gözler, ülkenin güneybatisindaki Hirosima'da 3 gün sürecek G7 Zirvesi'ne çevrildi.

Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun ev sahipligindeki zirveye ABD, Fransa, Ingiltere, Almanya, Kanada ve Italya liderleri katiliyor.

21 Mayis'a dek sürecek zirveye G7 ülkelerinin yani sira Avrupa Birligi (AB), Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam davetli.

Ev sahibi Japon Basbakan ile esi Kisida Yuko, misafir devlet ve hükümet baskanlarini, Hirosima Baris Aniti Müzesi önünde karsiladi.

1945'te atilan atom bombasi dönemine ait 100 bini askin eser ve kalintilarin sergilendigi müze, G7 liderlerinin toplu sekilde ilk ziyaretine sahne oldu.

Kisida çiftinin esliginde, ABD Baskani Joe Biden ve esi Jill Biden dahil konuk liderler ve esleri tarihi müze ile yerleskeyi gezdi.

Ziyaret sonrasi liderler, yerleskede, atom bombasi kurbanlari için insa edilen anit mezara yürüdü ve çiçek çelenkleri koydu.

Biden, 1945'teki atom bombasi saldirisi sonrasi Hirosima'ya gelen görevdeki ikinci ABD Baskani oldu. Barack Obama, 2016'da Hirosima'yi ziyaret etmisti.

Küresel siyasi ve ekonomik sorunlarin çözümünde önemli uluslararasi platformlardan biri sayilan G7 Liderler Zirvesi, Grand Prince Hiroshima Hotel'de gerçeklestirilecek.

ABD, 1945 yilinin 6 Agustos'unda Hirosima'ya, 9 Agustos'unda Nagazaki'ye attigi atom bombalariyla 210 bine yakin kisinin ölümüne sebep olmustu.