Güney Kore Devlet Baskani Yoon, 12 yil sonra ilk en üst düzey resmi ziyaret için Japonya'daDilara Karatas

Güney Kore Devlet Baskani Yoon, 12 yil sonra ilk en üst düzey resmi ziyaret için Japonya'daDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk-yeol, 12 yil aradan sonra devlet baskani düzeyinde ilk resmi ziyaret için esi Kim Keon-hee ile Japonya'ya gitti.

Yonhap'in haberine göre, Yoon, Japonya'ya iki günlük resmi ziyareti kapsaminda Tokyo'daki zirvede Japonya Basbakani Kisida Fumio ile bir araya geldi.

Iki liderin görüsmesi öncesi Güney Kore Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanliginca yapilan açiklamada, Japonya'nin, Güney Kore'ye bazi ürünlerin ihracatina getirdigi kisitlamalarin kaldirilmasi ve buna karsilik Güney Kore'nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdindeki sikayetini geri çekecegi konusunda anlasma saglandigi belirtildi.

- Zirve, iki ülke iliskilerinin gelismesinde "dönüm noktasi" olacak

Yoon'un Tokyo'daki zirveye katilimiyla 12 yil ara verilen karsilikli ziyaretler tekrar basladi.

Tokyo'daki zirvenin, iki ülke iliskilerinin gelismesinde "dönüm noktasi" olacagi, zirve vesilesiyle "hassas sorunlarin asilmaya çalisilmasinin" yani sira ekonomi, güvenlik ve diger alanlardaki isbirliginin güçlendirilmesinin de amaçlandigi ifade ediliyor.

Japonya Basbakani Kisida Fumio da Yoon'un ziyaretinin duyurulmasinin ardindan Tokyo-Seul iliskilerini gelistirmeye kararli olduklarini açiklamisti.

Ziyaret planinin, iki ülkenin hassas sorunlarindan kabul edilen "savas dönemi isçi tazminatlarina" yönelik Güney Kore'nin yeni önerisini duyurmasindan sonra gelmesi dikkati çekti.

Buna göre, savas döneminde Japon firmalarca zorla çalistirilan isçilerin tazminatinin karsilanmasi için Seul hükümeti destekli kurulacak vakif fonu, Koreli müstekilere tazminat ödeyecek.

En son karsilikli lider ziyareti, Aralik 2011'de eski Japonya Basbakani Noda Yosihiko ile eski Güney Kore Devlet Baskani Lee Myung-bak arasinda Japonya'da gerçeklestirilmisti.