Katar, Israilli bakan ve milletvekillerinin Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini kinadiMehmet Nuri Uçar

Katar, Israilli bakan ve milletvekillerinin Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemesini kinadiMehmet Nuri Uçar

DOHA (AA) - Katar, Israilli hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve Yahudi yerlesimcilerin provokatif "bayrak yürüyüsü" kapsaminda Mescid-i Aksa'nin avlularina baskin düzenlemesini kinadi.

Katar Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, "Katar, sözde bayrak yürüyüsü kapsaminda Israilli bir bakanin, milletvekillerinin ve Yahudi yerlesimcilerin mübarek Mescid-i Aksa'nin avlularina baskin yapmasini en güçlü sekilde kiniyor." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu uygulamalarin uluslararasi mesruiyet kararlarinda da yer alan Kudüs'ün yasal ve tarihi statüsünün açik bir ihlali oldugu belirtilen açiklamada, Israil hükümetinin isgal altindaki Filistin topraklarinda benimsedigi gerilimi tirmandirma politikasi konusunda uyarida bulunuldu.

Uluslararasi topluma söz konusu saldirilari durdurmak için acilen harekete geçmesi çagrisinda bulunulan açiklamada, Mescid-i Aksa'nin dini ve tarihi statüsünün ihlal edilmesi girisimlerinin sadece Filistinlilere degil, dünya çapinda milyonlarca Müslümana yönelik bir saldiri oldugu vurgulandi.

Kudüs Islami Vakiflar Idaresinden yapilan yazili açiklamaya göre, dün sabah ve ögle saatlerinde iki ayri seferde toplam 1262 fanatik Yahudi yerlesimci Israil polisinin korumasi altinda Mescid-i Aksa'ya baskin düzenlemisti.

Asiri sagci Celile ve Necef Bölgesi Kalkinma Bakani ???????Yitzhak Wasserlauf, Likud Partisi'nden milletvekilleri Ariel Kallner ve Dan Illouz, eski Likud Milletvekili Yahuda Glick, Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleyenler arasinda yer almisti.

Aksa'ya yönelik dünkü baskinlar, Israil'in 1967'de Dogu Kudüs'ü isgal etmesi dolayisiyla provokatif sekilde Ibrani takvime göre her yil düzenlenen "bayrak yürüyüsü" çerçevesinde gerçeklestirilmisti.

Likud Partisi'nden Ulastirma Bakani Miri Regev de dün sabah saatlerinde Israil bayraklari tasiyan bir grupla isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Eski Sehir bölgesinde "bayrak yürüyüsü"ne katilmisti.