Fransa'dan Hollanda'ya 23 yil sonra cumhurbaskani düzeyinde ilk resmi ziyaretSelman Aksünger

Fransa'dan Hollanda'ya 23 yil sonra cumhurbaskani düzeyinde ilk resmi ziyaretSelman Aksünger

AMSTERDAM (AA) - Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Hollanda Krali Willem-Alexander'in davetlisi olarak Hollanda'ya geldi. Bu, Fransa'dan Hollanda'ya 23 yil sonra cumhurbaskani düzeyinde ilk resmi ziyaret oldu.

Fransa Cumhurbaskani Macron ve esi Brigitte Macron, Amserdam'da, Hollanda Krali Willem-Alexander ve Kraliçe Maxima tarafindan karsilandi.

Bu, Fransa'nin, eski Cumhurbaskani Jacque Chirac ve esi Bernadette Chirac tarafindan 2000'de yapilan ziyaretten 23 yil sonra cumhurbaskani düzeyindeki ilk resmi ziyaret oldu.

Kral Willem-Alexander, Macron ve esinin bulundugu makam aracini, Amsterdam Kraliyet Sarayi önündeki tören alaninin girisinde karsiladiktan sonra, tören yerindeki muhafiz alayi ve tören kitasini beraber selamladi.

Iki ülkenin milli marslarinin çalinmasinin ardindan Amsterdam kanalina demirleyen Fransiz donanma gemisinden 42 pare top atisi yapildi.

Törenin ardindan iki lider Amsterdam Dam Meydani'nda, Ikinci Dünya Savasi kurbanlari için yapilan Ulusal Anit'a çelenk birakti.

- AB Çip Yasasi ve kuantum teknolojisi

Kraliyet Sarayi'ndan ziyarete iliskin yapilan açiklamada, Macron'un, ögleden sonra idari baskent Lahey'de, Avrupa'nin gelecegine iliskin vizyonunu açiklayacagi belirtildi.

Iki ülke heyetleri arasindaki görüsmelere bilim insanlari, arastirmacilar ve sirket yöneticilerinin de eslik edecegi aktarilan açiklamada, "Avrupa Çip Yasasi" ve kuantum teknolojileri gibi konularin ele alinacagi kaydedildi.

Açiklamada, yarin Amsterdam'da iki ülke heyetleri arasinda dis iliskiler, savunma, ekonomi, enerji ve göç konularinda temaslarin gerçeklesecegi ifade edildi.