Depremzede balikçilar ve su ürünleri yetistiricilerine saglanacak desteklere iliskin esaslar belirlendiAyse Böcüoglu Bodur

Depremzede balikçilar ve su ürünleri yetistiricilerine saglanacak desteklere iliskin esaslar belirlendiAyse Böcüoglu Bodur

ANKARA (AA) - Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde, denizde ve iç sularda avcilik yapan balikçi gemisi sahiplerinin desteklenmesine iliskin usul ve esaslar belli oldu.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan hazirlanan "Depremden Zarar Gören Illerde Deniz ve Iç Sularda Avcilik Yapan Balikçilarin Desteklenmesi Hakkinda Teblig" Resmi Gazete'de yayimlanarak, 6 Subat 2023'ten geçerli olmak üzere yürürlüge girdi.

Tebligle, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerdeki deniz ve iç sularda avcilik yapan balikçi gemisi sahiplerinin, gerçeklestiremedikleri avcilik faaliyetinden dolayi olusan gelir kayiplarini karsilamak ve avcilik faaliyetlerinin sürdürülebilirligini temin etmek amaciyla yapilacak desteklemelerin uygulamasina iliskin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, Adana ve Hatay'da kayitli denizde avcilik yapan balikçi teknesi sahiplerine 5 bin lira ila 60 bin lira arasinda destekleme ödemesi yapilacak.

Yine iç sularda avcilik yapan Adana, Adiyaman, Elazig, Kahramanmaras, Malatya, Osmaniye ve Sanliurfa'ya kayitli balikçi tekne sahiplerine de 3 bin 500 lira ila 6 bin lira arasinda destek ödemesinde bulunulacak. Ödemeler, balikçi gemilerinin boyuna ve illere göre farklilik gösteriyor.

Desteklemeye iliskin basvuru tarihleri Bakanliga bagli Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügünce ilan edilecek. Ödemeler 6 Subat-31 Aralik 2023 döneminde yapilacak.

Depremden etkilenen vatandaslar için seferber olan devlet, balikçilarin bu dönemdeki zararlarinin tazmini açisindan aldigi kararla bölge balikçiliginin sürdürülebilirligini amaçliyor.