Depremlerden etkilenen Afsin-Elbistan B Termik Santrali yeniden üretime geçtiTunahan Akgün,Sinan Doruk- Elektrik Üretim AS Genel Müdürü Izzet Alagöz:- "Biz dün itibariyla gece saat 23.00'te santralimizin ilk ünitesini devreye almayi basarmis durumdayiz. Su anda 170 megavat kapasiteye ulasan bir üretimimiz var"

Depremlerden etkilenen Afsin-Elbistan B Termik Santrali yeniden üretime geçtiTunahan Akgün,Sinan Doruk- Elektrik Üretim AS Genel Müdürü Izzet Alagöz:- "Biz dün itibariyla gece saat 23.00'te santralimizin ilk ünitesini devreye almayi basarmis durumdayiz. Su anda 170 megavat kapasiteye ulasan bir üretimimiz var"

KAHRAMANMARAS (AA) - Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Afsin-Elbistan B Termik Santrali, yapilan bakim ve onarim çalismalarinin ardindan yeniden üretime basladi.

"Asrin felaketi" olarak nitelenen Pazarcik ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerde Afsin-Elbistan B Termik Santrali de zarar gördü.

Yaklasik 20 yildan beri elektrik üreten her biri 360 megavat kurulu güce sahip 4 üniteden olusan Afsin-Elbistan B Termik Santrali, yapilan bakim ve onarim çalismalarinin ardindan tekrar faaliyete basladi.

Elektrik Üretim AS Genel Müdürü Izzet Alagöz (EÜAS) Genel Müdürü Izzet Alagöz, AA muhabirine, 6 Subat'taki Elbistan merkezli 7,6 büyüklügündeki depremin bölgedeki termik santral yerleskesini ciddi bir sekilde etkiledigini, hasar tespit çalismalarinin ardindan çok ciddi bir sekilde bakim ve onarim çalismasinin basladigini söyledi.

Ünitelerin tekrardan devreye alinabilmesi adina yogun bir mesai harcadiklarini ifade eden Alagöz, 3 ay gibi kisa bir sürede tesisteki hasarlari ortadan kaldirdiklarini ve bunun ardindan üniteleri devreye almaya basladiklarini dile getirdi.

- Türkiye'nin yüzde 3'ünü karsiliyor

Afsin- Elbistan B Termik Santrali'nin Türkiye'nin en büyük elektrik üretim yerleskelerinden biri olduguna dikkati çeken Alagöz, söyle devam etti:

"Yerleske olarak bu bölge 3000 megavat civarinda bir üretim kapasitesiyle Türkiye'nin yüzde 3 üretimini sagladigi için en büyük üretim tesisi burasidir. Dolayisiyla buranin devreye girmesi bizim için çok özel bir anlam ifade ediyor. Ayni zamanda deprem yaralari tabii ki bütün toplumumuzu ilgilendirdigi gibi bizi de ilgilendiriyor. Depremde Elbistan'da 150 bin, Afsin'de 90 bin insanin yasadigi bir bölgedir burasi. Bu nüfusun tekrar ayaga kalkabilmesi, yaralarini sarabilmesi için kalbinin çalismasi gerekir. Afsin-Elbistan Termik Santrali bu bölgenin kalbidir. Afsin-Elbistan Termik Santralleri'nde ve maden ocaklarinda 9 bine yakin insan çalismaktadir. Bu 9 bin insanin buradaki çalismasi direkt etki alanina girmektedir. Gelirlerini buradan temin edip yasamlarini Afsin, Elbistan'da sürdürmeleri dolayisiyla bu Afsin Elbistan'in içerisine de kan pompalayan bir tesistir. Biz dün itibariyla gece saat 23.00'te santralimizin ilk ünitesini devreye almayi basarmis durumdayiz. Su anda 170 megavat kapasiteye ulasan bir üretimimiz var. Hemen akabinde birer ay arayla diger üniteleri de devreye alip, santralimizin gümbür gümbür çalismasi için gece gündüz 24 saat esasli çalismaya devam ediyoruz."

Afsin-Elbistan B Termik Santrali'nin kisa sürede devreye alinmasinin ekip arkadaslarinin basarisi olduguna vurgu yapan Alagöz, santralin çevre standartlarina göre çalistigini, emisyon degerlerinin sürekli kontrol edildigini sözlerine ekledi.