Berlin Büyükelçisi Sen, Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsaminda oyunu kullandi:Cüneyt Karadag- "Almanya'da 13 baskonsoloslugumuzun bölgesinde oy verme islemi sorunsuz sekilde yürüyor, vatandasimizin ilgisi büyük"

Berlin Büyükelçisi Sen, Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsaminda oyunu kullandi:Cüneyt Karadag- "Almanya'da 13 baskonsoloslugumuzun bölgesinde oy verme islemi sorunsuz sekilde yürüyor, vatandasimizin ilgisi büyük"

BERLIN (AA) - Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen, Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsaminda Berlin Baskonsoloslugu'ndaki 7 No'lu sandikta oyunu kullandi.

Sen, oyunu kullandiktan sonra gazetecilere yaptigi açiklamada, yurt disinda hazirladiklari merkezlerde oy verme isleminin 09.00 itibariyla basladigini söyledi.

"Almanya'da 13 baskonsoloslugumuzun bölgesinde oy verme islemi sorunsuz sekilde yürüyor, vatandasimizin ilgisi büyük. Bu ilginin büyük olmasindan büyük memnuniyet duyuyoruz. Hayirli ugurlu olsun." diyen Sen, 29 Nisan-1 Mayis'ta fahri konsolosluklarin bulundugu Aachen, Bremen ve Regensburg sehirlerinde de vatandaslarin oy kullanabileceklerine dikkati çekti.

Demokrasilerde oy verme isleminin en temel haklardan birisi oldugunu vurgulayan Sen, söyle devam etti:

"Ülkemiz, 2014'ten bu yana yurt disindaki vatandaslarimiza oy kullanma imkani sagladi. En son seçimlerde katilim orani yüzde 50'yi asti. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Almanya'da 1,5 milyon seçmen var. Bu sayi yurt disinda yasayan, seçme hakki olan vatandaslarimizin yarisina tekabül ediyor. Bu, büyük bir sayi. Bu oranlari daha da gelistirmek için, daha da büyütmek için geçmiste oldugu gibi sadece baskonsolosluklarimizin oldugu merkezlerde degil daha genis alanda çalismalarimizi, hazirliklarimizi verdik. 6 haftalik bir sürede devletimiz, Yüksek Seçim Kurulu ve Disisleri Bakanligimiz, yurt disi misyonlarimiz, büyükelçiligimiz ve baskonsoloslugumuz, yogun bir mesai harcayarak basarili bir mesai sonrasi seçim merkezi hazirladi. Bununla gurur duyuyoruz."

- Oy merkezlerinin sayisinin artirilmasi için çalismalar sürüyor

Seçime katilimin artirilmasi hedefi çerçevesinde Alman makamlarina daha fazla merkezde oy kullandirmak için basvurduklarini kaydeden Sen, "Almanya'da bu sayi 26 idi. Alman makamlariyla görüsmeler sonrasi bu sabah 13 baskonsolosluk bölgemizde oy kullanilmaya baslandi. 29 Nisan ve 1 Mayis arasinda ayrica fahri konsolosluklarimizin bulundugu Aachen, Bremen ve Regensburg sehirlerinde hazirliklarimizi yaptigimiz yerlerde vatandaslarimiz oy kullanacak. Diger merkezlerle ilgili çalismalarimiz sürüyor. Oralarda oy verme merkezlerimizi kurma noktasinda henüz olumlu bir cevap alamadik, bu konuda çalismalarimiz sürüyor." seklinde konustu.

Sen, tüm seçmenleri Almanya'daki seçim merkezlerinde oylarini kullanmaya çagirdi.