Kahramanmaras'ta down sendromlu çocuklar için "Gelecege +1 Akademisi" açildiDurmus Genç,Ali Riza Akkir

Kahramanmaras'ta down sendromlu çocuklar için "Gelecege +1 Akademisi" açildiDurmus Genç,Ali Riza Akkir

KAHRAMANMARAS (AA) - Kahramanmaras'ta, down sendromlu çocuklara hizmet sunacak "Gelecege +1 Akademisi" açildi.

Türkiye Down Sendromu Dernegi, Onikisubat Belediyesi ve Down Sendromu Dernegi is birliginde, Hasancikli mevkisindeki Expo Alani'nda kurulan akademi, törenle hizmete basladi.

Onikisubat Belediye Baskani Hanefi Mahçiçek, 6 Subat'ta çok zor bir gün yasadiklarini, depremde çok sayida kisinin hayatini kaybettigini, binalarin ve fabrikalarin yikildigini söyledi.

Mahçiçek, vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabir dileyerek, "Vefat edenleri geri getirme imkanimiz yok. Cumhurbaskanimizin öncülügünde depremden etkilenen insanlarimiza sahip çikacagiz. Yikilan, hasar gören binalarimizi da kisa süre içerisinde yeniden yapacagiz. Hem de Kahramanmaras'i daha güzel, daha yasanabilir bir kent olarak insa edecegiz." dedi.

Mahçiçek, engeliler ve aileleri için yaptiklari çalismalara iliskin de katilimcilara bilgi aktardi.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Baskani Birol Aydin ise 20 yildir otizmli ve down sendromlu çocuklara hizmet ettigini belirterek, "Bu kardeslerim, dünyaya hiçbir kötülüge, yalana bulasmadan tertemiz gelip, tertemiz giden canlilardir. Onlarin içinde hiçbir zaman kötülük bulunmaz. Çünkü onlar dünyaya bembeyaz bir kagit gibi geldiler, hiç kirlenmeden göçüp gidecekler." diye konustu.

Türkiye Down Sendromu Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Gün Bilgin ise 2011'den bu yana down sendromlu bireylerin bagimsiz, üretken ve etkin yasam kurabilmeleri için çalistiklarini ifade etti.

Attiklari her adimda bilgiden güç aldiklarinin altini çizen Bilgin, su degerlendirmede bulundu:

"Simdi güçlerimizi birlestirme zamani. Kahramanmaras Onikisubat Belediyesi ve Kahramanmaras Down Sendromlular Dernegi ile güçlerimizi birlestirerek, Gelecege +1 Akademisi'ni kurduk. Burada çocuklarimiza pisikososyal destek ve ihtiyaç halinde özel egitim, fizyoterapi, konusma terapisi gibi alanlarda hizmet sunacagiz. Bunlar sadece down sendromlu çocuklarimizin isine yaramayacak. Özel gereksinimli çocuklarimizin ailelerinin isine yaramayacak. Burasi ayni zamanda bir kaynastirma ve kapsayici alani olacak."

Özel gereksinimli çocuklara yönelik sosyal aktivitelerin düzenlenecegi akademide, psikososyal destek, ihtiyaç halinde özel egitim, fizyoterapi, dil konusma terapisi ve ergoterapi gibi alanlarda da danismanlik hizmetleri sunulacak.

Renkli görüntülere sahne olan açilis programi, down sendromlu çocuklar, aileleri ile diger davetlilerin gökyüzüne balon birakmasinin ardindan sona erdi.