Cumhurbaskani Erdogan, yeni yasama yili açilisinda konustu: (4)Aykut Yilmaz- "(Avrupa Birligi'ne) Sayet, bize karsi örtülü bir yaptirim gibi kullandiklari vize dayatmasi basta olmak üzere haksizliklarindan geri dönerlerse, kendi yanlislarini düzeltmis olurlar. Yapmazlarsa siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olarak bizden herhangi bir beklentiye girme hakkini tümüyle kaybederler" - "Eger, artik iyice lafta kalan tam üyelik sürecini sonlandirmak gibi bir niyetleri varsa, isin o tarafi da kendi bile

Cumhurbaskani Erdogan, yeni yasama yili açilisinda konustu: (4)Aykut Yilmaz- "(Avrupa Birligi'ne) Sayet, bize karsi örtülü bir yaptirim gibi kullandiklari vize dayatmasi basta olmak üzere haksizliklarindan geri dönerlerse, kendi yanlislarini düzeltmis olurlar. Yapmazlarsa siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olarak bizden herhangi bir beklentiye girme hakkini tümüyle kaybederler"
- "Eger, artik iyice lafta kalan tam üyelik sürecini sonlandirmak gibi bir niyetleri varsa, isin o tarafi da kendi bile

TBMM (AA)- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Avrupa Birligi'ne (AB) yönelik, "Sayet, bize karsi örtülü bir yaptirim gibi kullandiklari vize dayatmasi basta olmak üzere haksizliklarindan geri dönerlerse, kendi yanlislarini düzeltmis olurlar. Yapmazlarsa siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olarak bizden herhangi bir beklentiye girme hakkini tümüyle kaybederler." degerlendirmesinde bulundu.

Erdogan, TBMM'nin 28. Dönem 2. Yasama Yili açilisi dolayisiyla Meclis Genel Kurulunda konustu.

Türkiye'nin gücünün sadece içerideki imkan ve kabiliyetlerinden kaynaklanmadigini belirten Erdogan, "Bizim gücümüzün asil önemli kismi, ortak medeniyet, tarih ve kültür mirasini paylastigimiz, insani degerlerimizle gönüllerine girdigimiz yüz milyonlarca dostumuzdan geliyor." diye konustu.

Bugün Türk Cumhuriyetleri'nden Afrika'ya, Balkanlar'dan Asya'ya, Kafkasya'dan Körfez'e kadar dünyanin dört bir yaninda "Türkiye" denilince insanlarin gözlerinin doldugunu, yürekleri huzur ve güvenin kapladigini anlatan Erdogan, "Milletimiz sevinince sevinen, üzülünce hüzünlenen, Türkiye'nin basarilariyla gurur duyan, 6 Subat'ta oldugu gibi en zor zamanlarimizda imdadimiza kosan yüz milyonlarin varligi, bizim için essiz bir kazanimdir. Bunun için özellikle dis politikaya daima çok önem verdik. Kimi zaman yaptigimiz fedakarliklarin, verdigimiz emeklerin karsiligini alamadigimiz durumlar elbette oldu. Mesela Avrupa Birligi'yle iliskilerimiz bunlardan biridir." diye konustu.

Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne verdigi her sözü tuttugunu ancak Avrupa Birligi'nin verdigi sözlerin neredeyse hiçbirini yerine getirmedigini vurgulayan Erdogan, söyle konustu:

"Yönetimler degisse de Avrupa Birligi'nin ülkemize yönelik adaletsiz ve ahde vefa ilkesiyle bagdasmayan tarafgir tutumunda bir degisiklik olmadi. Kagit üzerinde ortaya koyduklari ilkeleri, kurallari, süreçleri hiçe sayan bir yaklasimla ülkemize haksizlik üzerine haksizlik yapiyorlar. Türkiye olarak 60 yildir kapisinda bekletildigimiz Avrupa Birligi'nden herhangi bir beklentimiz yok.

Sayet, bize karsi örtülü bir yaptirim gibi kullandiklari vize dayatmasi basta olmak üzere haksizliklarindan geri dönerlerse, kendi yanlislarini düzeltmis olurlar. Yapmazlarsa siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri olarak bizden herhangi bir beklentiye girme hakkini tümüyle kaybederler. Eger, artik iyice lafta kalan tam üyelik sürecini sonlandirmak gibi bir niyetleri varsa, isin o tarafi da kendi bilecekleri istir. Biz, demokrasi, adalet ve özgürlükler noktasinda Kopenhag Kriterleri'ni gerekirse Ankara Kriterleri yapar, yine yolumuza devam ederiz."

Cumhurbaskani Erdogan, son 21 yilda hak ve özgürlükler konusunda hayata geçirilen, "sessiz devrim" olarak nitelenen tüm reformlari, birileri istedigi için degil, milletin en iyisine, en ilerisine layik oldugu için yaptiklarini vurgulayarak, Avrupa Birligi'ne ragmen sabirla bugünlere getirilen tam üyelik sürecinde yeni dayatmalara, yeni sartlara tahammüllerinin kalmadigini ifade etti.

- "Terör örgütü mensuplari ve yandaslari beyhude yere heveslenmesinler"

Avrupa Konseyinin bir kurumu olan Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin verdigi son kararlarin "adeta bardagi tasiran damla" oldugunu dile getiren Erdogan, "Bu karardan cesaret alan terör örgütü mensuplari ve yandaslari beyhude yere heveslenmesinler." dedi.

Maseri vicdanda mahkum olan FETÖ'cülere bu karardan ekmek çikmayacagini söyleyen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Türkiye, bu ihanet çetesiyle mücadelesinden milim geri adim atmayacak, herhangi bir tavize, eskiye dönüse müsaade etmeyecektir. Bir kez ihanet eden, unutmayin her zaman ihanet eder. Milletimiz bir defa isirildigi delikten ikinci kez isirilmayacak kadar basiret ve feraset sahibidir. Bununla birlikte, karsimizdaki tablo, Avrupa'daki muhataplarimizin Türkiye'nin istiklali ve istikbali ugrunda ödedigi bedellere en küçük bir saygilarinin kalmadiginin isaretidir.

Bazi ülkelerin etkisi altinda kalarak yetkilerini asan, Türkiye'nin egemenlik haklarini hiçe sayan Avrupa Insan Haklari Mahkemesine, sistemin kurucu üyesi Ingiltere bile tahammül edememistir. Bizim de terör örgütleriyle ayni hizada siralanan kurumlarin kararlarina ne saygi duymamiz ne de onlarin dediklerine kulak asmamiz mümkün degildir."

(Sürecek)