Çin'de hizmetler sektöründeki aktivite yilin en düsük seviyesinde Emre Aytekin

Çin'de hizmetler sektöründeki aktivite yilin en düsük seviyesinde Emre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin'de hizmetler sektöründeki aktivitenin barometresi kabul edilen öncü gösterge, hizmet ihracatindaki daralmayla birlikte yilin en düsük seviyesine geriledi.

Ekonomi ve finans haberleri servisi Caixin'in Çin Genel Hizmetler Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), agustosta önceki aya göre 2,3 puanlik azalisla 51,8'e düstü. Endeks, 50 puanin üzerinde seyretse de hizmetler alanindaki ihracatin daralmasiyla yilin en düsük seviyesine indi.

Agustosta hizmetlere yönelik genel talepte artis olmasina karsin zayif dis talep nedeniyle yeni ihracat talepleri azalarak daralma seyrine girdi.

Sektörde is kapasitesi ve istihdam artarken, düsük enflasyon nedeniyle fiyatlar durgun seyretti.

Kovid-19 kisitlamalarinin etkisiyle 2022'nin son 4 ayinda 50'nin altina seyreden endeks, bu yil ocakta 52,9 ile yeniden büyüme esiginin üzerine çikmis, subatta 55, martta 57,8, nisanda 56,4, mayista 57,1, haziranda 53,9 ve temmuzda 54,1 ile genisleme egilimini sürdürmüstü.

Piyasa veri hizmetleri sirketi IHS Markit'in, Çin'de hizmet sektöründe faaliyet gösteren 400'den fazla sirketin satin alma yöneticilerine gönderdigi anketlerin sonuçlarina göre hazirlanan endeks, sektördeki ekonomik aktivitenin barometresi olarak görülüyor.

- Imalat sektöründe toparlanma hala kirilgan

Caixin'in 1 Eylül'de açikladigi imalat sanayi PMI endeksi, temmuzda 49,5'ten agustosta 51'e yükselerek subattan beri ilk kez büyüme esiginin üzerine çikmisti.

Ulusal Istatistik Bürosu'nun (UIB) daha fazla sayida sanayi kurulusunu içeren imalat sanayi PMI endeksi ise 49,7 ile 4 aydir süren daralma egiliminin sürdügüne isaret etmisti.

UIB'nin imalat disi PMI endeksi ise 0,5 puan düsüsle 51'e gerilemisti.