Ispanya'da mart enflasyonu yüzde 3,3 olarak açiklandiSenhan Bolelli- INE, enflasyonda son iki aydir art arda görülen yükselisin mart ayinda düsüse geçtigini duyurdu

Ispanya'da mart enflasyonu yüzde 3,3 olarak açiklandiSenhan Bolelli- INE, enflasyonda son iki aydir art arda görülen yükselisin mart ayinda düsüse geçtigini duyurdu

MADRID (AA) - Ispanya Ulusal Istatistik Enstitüsü (INE) mart ayi enflasyon oranini yüzde 3,3 olarak açikladi.

INE, enflasyonda son iki aydir art arda görülen yükselisin mart ayinda düsüse geçtigini duyurdu.

Verilere göre, mart ayi enflasyonunun yillik 2,5, bir ay öncesine göre ise 2,7 puan düsüs kaydederek, yüzde 3,3 oldugu bildirildi.

Elektrik ve akaryakit fiyatlarindaki düsüsle baglantili olan mart ayinda tespit edilen enflasyondaki gerilemenin Agustos 2021'den bu yana aylik en düsük enflasyon orani oldugu bilgisi paylasildi.

Çekirdek enflasyonun ise çok az bir gerilemeyle martta yüzde 7,5'e düstügü belirtildi.

Subat ayinda çekirdek enflasyon yüzde 7,6 idi.

INE, subat ayinda yüzde 16,6 ile rekor seviyeye çikan gida fiyatlarindaki artisin mart ayinda ne düzeyde oldugunu ise iki hafta sonra açiklayacak.

Ekonomi Bakanligindan mart ayi enflasyon rakamlariyla ilgili yapilan degerlendirmede, bir yil öncesine göre yaklasik 3 puanlik düsüs yasandigina ve çekirdek enflasyonun eylül 2022'den bu yana ilk defa geriledigine dikkati çekildi.

Bakanlik, "Ispanya ve Portekiz'in gaz fiyatlarini sabitleyen çözümü ve alinan diger önlemler sayesinde elektrik fiyatlarindaki düsüs, Ispanya'daki enflasyonun Avrupa'nin en düsükleri arasinda yer almasinda kilit bir rol oynadi. Bu düsük enflasyon, karmasik uluslararasi ekonomik durumda bile, pazar payindaki kazanimlar, mal ve hizmet ihracatindaki artisla kanitlandigi gibi, Ispanyol sirketlerinin rekabet edebilirligini de destekliyor." açiklamasinda bulundu.

Ekonomi Bakani Nadia Calvino da dün mecliste yaptigi konusmada, AB fonlari sayesinde Ispanya'nin pozitif büyüme perspektifinde oldugunu vurgulayarak, "Geçen yil 5 ayda enflasyonu 5 puan düsürmeyi basardik ve kendimizi Avrupa'nin en düsük enflasyona sahip ülkeleri arasina yerlestirdik." demisti.