Cezayir’in baskentindeki doga harikasi: Hamma Botanik BahçesiEsat Firat- Cezayir'in Akdeniz sahilindeki park, kendine özgü iklim yapisindan ötürü Fransizlar tarafindan dünyanin dört bir yanindan deney amaciyla getirilen bitki ve agaç türlerinin dikilmesiyle kurulmus - Bahçede sik mimarisiyle Afrika’nin da en büyük güzel sanatlar müzesi sayilan Cezayir Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi bulunuyor

Cezayir’in baskentindeki doga harikasi: Hamma Botanik BahçesiEsat Firat- Cezayir'in Akdeniz sahilindeki park, kendine özgü iklim yapisindan ötürü Fransizlar tarafindan dünyanin dört bir yanindan deney amaciyla getirilen bitki ve agaç türlerinin dikilmesiyle kurulmus
- Bahçede sik mimarisiyle Afrika’nin da en büyük güzel sanatlar müzesi sayilan Cezayir Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi bulunuyor

CEZAYIR (AA) - ESAT FIRAT - Cezayir’in baskenti Cezayir’in merkezinde yer alan Hamma Botanik Parki, doga, turizm ve sinema tutkunlarinin ugrak noktasi olarak kentin adeta atan kalbi durumunda.

Fransizlarin, Cezayir’i sömürgelestirmeye basladigi 1830'dan iki yil sonra Akdeniz sahilinde bitki bilimi için deney merkezi olarak kurduklari ve bu nedenle “Jardin D'essai” (Deney Bahçesi) adini verdikleri Hamma Botanik Bahçesi, her yil milyonlarca ziyaretçiyi agirliyor.

Yaklasik 200 yil önce Akdeniz’den içeriye dogru uzanan 72 hektarlik alan üzerinde kurulan bu bahçe, zaman içerisinde geçirdigi çok sayida restorasyon, çevresindeki yapilasma ve bayindirlik çalismalariyla 32 hektara kadar düsmesine ragmen hala dünyanin en büyük kent parklari arasinda yer aliyor.

Büyüleyici yesilligiyle, içinde genis yürüyüs yollari ve dinlenme alanlari bulunan parkin girisinde dev bir hayvanat bahçesi yer alirken, Akdeniz’den güneye dogru uzanan alanin sonunda sik mimarisiyle Afrika’nin da en büyük güzel sanatlar müzesi sayilan Cezayir Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi bulunuyor.

Baskentin Belvuzdad semtindeki kare yapisiyla Hamma Botanik Bahçesi, bir amfi tiyatro gibi boydan boya uzanan özel bitki koridorlarinin yani sira etkileyici manzarasiyla Fransiz ve Ingiliz tipi iki ayri bahçeye ev sahipligi yapiyor.

AA muhabiri, Cezayir’in en önemli turistik mekanlarindan Hamma Botanik Bahçesi'nin tarihçesini ve özelliklerini derledi; bahçenin iletisim sorumlusu Sena Cibali ve parki ziyaret eden turistlerle görüstü.

- Fransiz Bahçesi görenleri hayran birakiyor

Güzel Sanatlar Müzesi’nden Akdeniz’e dogru uzanan, etrafi devasa palmiye agaçlariyla çevrili, yüzlerce çiçekle süslü Fransiz Bahçesi, biri daire digeri dikdörtgen seklindeki iki büyük havuzla görenleri hayran birakiyor.

Fransiz Bahçesi'nin kalbinde yer alan ve görüntüsüyle ziyaretçileri etkileyen ve dev aynalar olarak isimlendirilen bu alan, parkin en çok ilgi çeken unsuru olarak öne çikiyor.

Her mevsimde yenilenen havuzlu bahçenin bakimi özenle yapiliyor, çok sayida turist bu alanda hatira fotografi çektiriyor.

Hamma Botanik Bahçesi Iletisim Sorumlusu Cibali, "Bu genis alanin içinde Paris'teki Versailles Sarayi'ndaki kraliyet bahçelerini andiran klasik Fransiz tarzinda tasarlanmis bir bahçe var." dedi.

Cibali, alana yine agaçlarla kapli devasa koridorlardan ulasildigini belirterek, söyle devam etti:

"Bahçenin tasarimi Fransiz peyzaj mimarlari tarafindan 1914’te yapildi. Onlarca metreyi bulan palmiye agaçlariyla çevrili bu muhtesem peyzaj alaninin ortasinda iki büyük süs havuzu bulunuyor.

Bizim su aynalari olarak isimlendirdigimiz bu havuzlarin bakimi her daim yapiliyor, böylece gökyüzü ve çevresindeki yüksek agaçlari oldugu gibi yansitiyor."

- Ingiliz tarzi bahçe ziyaretçilerini kesfe davet ediyor

Ingiliz Bahçesi’ne de ayni sekilde etrafi tropik agaçlarla çevrili koridorlarla ulasilirken, Fransiz tarzi bahçenin aksine bu alan daha sik ve etkileyici yapisiyla ziyaretçilerini kesfe davet ediyor.

Fransiz heykeltiras Emile Gaudissard tarafindan yapilan ve geleneksel Cezayirli kadinlari temsil eden dört heykelin yani sira çok sayida farkli bitki türüne de ev sahipligi yapan bahçe, ziyaretçilerine dogayla iç içe bir ortam sunuyor.

Cibali, bahçede, yüksekligi 30 metreyi bulan ve yaklasik 100 yasinda olan gül agaci, yüksekligi 40 metreye ulasabilen palmetto, mürver gibi palmiye türlerinin yani sira pek çok bitki türünün yer aldigina dikkati çekerek, bahçedeki kafe ve restoranlarda vakit geçiren ailelerin çocuklarinin yesillik alanlarda eglenme firsati buldugunu kaydetti.

Ingiliz Bahçesi'ne, okaliptüs, bambu, mabet agaci olarak bilinen ginkgo, zekâ otu olarak adlandirilan kisnis ve ejder agaci olarak da bilinen, yaprakli dallarinin iç içe geçmesiyle gölgeli bir yol olusturan tropik dracaena ve uzun çinar agaçlarinin olusturdugu ayri ayri koridorlardan yürüyerek varildigini anlatan Cibali, yine bahçede bulunan küçük göllerde onlarca çesit süs baliginin yetistigini ifade etti.

- Ilk Tarzan filmi de Ingiliz Bahçesi’nde çekildi

Cibali, Cezayir’in baskentindeki bu doga müzesinin, kültür ve sanat etkinliklerine de ev sahipligi yaptigini anlatarak 1932’de W. S. Van Dyke tarafindan yönetilen ilk Tarzan sinema filminin de Hamma Botanik Bahçesi’nin Ingiliz tarziyla tasarlanan alaninda çekildigini hatirlatti.

Tarzan agaci olarak ünlenen dev kauçuk (ficus) agacinin Ingiliz Bahçesi'ne olan ilgiyi artirdigina isaret eden Cibali, agacin ve çevresinde bulunan göllerdeki süs baliklarinin bahçenin güzelligine güzellik kattigini vurguladi.

Cibali, Cezayir kültür ve sanatina ilgi duyan Fransiz heykeltiras Gaudissard’in özellikle Atlas Daglari çevresinde yasayan Evlad Nail kabilesinin gelenek ve yasam tarzlarina hayran kaldigini belirterek, Fransiz heykeltirasin bu kabilenin kadinlarini tasvir ettigi dört farkli heykeli de Hamma Botanik Bahçesi’ne hediye ettigini dile getirdi.

- Bahçenin kendine özgü bir iklimi var

Baskent Cezayir’in ortalama 6 ila 38 derece arasinda degisen mevsim sicakliklarina ragmen Hamma Botanik Bahçesi’nin kendisine özgü bir iklim yapisi mevcut.

Bahçe, Cezayir'in baskentinden farkli, kisin 15 dereceden az olmayan ve yazin 25 dereceden fazla olmayan bir sicakliga sahip olmasiyla benzersiz bir iklime sahipken, baskentte iklim ortalamasi 6 derece ile 38 derece arasinda degisiyor.

Dünyanin dört bir tarafindan getirilen onlarca tür agaç ile 600 çesidi askin bitkiye de ev sahipligi yapan bu alan, biyolojik çesitlilik ve bitki zenginligi açisindan dünyadaki ender dogal alanlardan sayiliyor.

Cezayir Valiligi ve Baskent Parklari Vakfi tarafindan restorasyon için yillarca kapatilan bahçe, Sehit Makami’na uzanan teleferik ile sehir merkezine ulasan metro istasyonu, yemek ve hediyelik esya gibi hizmetler sunan çesitli tesis ve magazalarin eklenmesiyle daha sonra tekrar ziyaretçilere açilmis.

Alman filozof Karl Marx, Fransiz ressam Auguste Renoir, Fransiz yazar Albert Camus gibi pek çok uluslararasi düsünür, sanatçi ve yazarin ugrak noktasi haline gelen bahçeyi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan da 2020’de ziyaret etmisti.

Her yil Cezayir'in çesitli kentlerinden on binlerce ziyaretçi çeken bahçeye, hafta sonlari ve tatillerde talep artiyor.

Hamma Botanik Bahçesi idaresinden yakin zamanda yapilan yazili açiklamaya göre bahçe, yilbasindan bu yana 1 milyon 600 binden fazla ziyaretçiyi agirladi.

Cezayir’in Blida kentinden gelen Nadiya Mahazniya, AA muhabirine, Hamma Botanik Bahçesi’ni ilk defa ziyaret ettigini ve bahçeye hayran kaldigini söyledi.

Mahazniya, yaklasik 200 yil önce kurulan bahçedeki havuzlarin, heykellerin ilgisini çektigini ifade ederek, bu doga harikasinda bulunmaktan duydugu mutlulugu dile getirdi.

Cezayirli hukuk fakültesi ögrencisi Yusuf Zavatin ise ögrenciligi boyunca buraya gelerek ders çalistigini, odaklanma için iyi bir ortam oldugunu ve dogayla iç içe ders çalismaktan memnuniyet duydugunu aktardi.

Zavatin, baskentin batisindaki Mustaganim kentinden geldigini ifade ederek, "Ne zaman baskente ugrasam buraya mutlaka gelirim. Bugün de hakimlik sinavina girecegim ve burada ders çalismaya geldim." dedi.