Ürdün, Israil'in Mescid-i Aksa'ya saldirilarini görüsmek için Arap Birligi'ni acil toplantiya çagirdiÇagri Kosak

Ürdün, Israil'in Mescid-i Aksa'ya saldirilarini görüsmek için Arap Birligi'ni acil toplantiya çagirdiÇagri Kosak

ISTANBUL (AA) - Ürdün Disisleri Bakanligi, Israil'in isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya saldirilarini görüsmek üzere Arap Birligi'ni acil toplantiya çagirdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Ürdün'ün Filistin ve Misir ile koordineli olarak Aksa'daki gelismeler sonrasinda Arap Birligi'ni "daimi delegeler düzeyinde toplantiya çagirdigi" bildirildi.

Açiklamada, "Israil'in uluslararasi insan haklarini açikça ihlal eden bu saldirilari, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün yani sira kutsallarini degistirilmeyi amaçlamasi, kabul edilemez ve kinanmasi gerekir." ifadelerine yer verildi.

Arap ülkeleriyle koordinasyon içinde "Israil siddetinin artmasini" engellemek için gerekli önlemlerin alinacagi belirtilen açiklamada, "bölgede güvenlik ve barisi tehdit etmesinin sonuçlarindan tamamen Israil'in sorumlu oldugu" kaydedildi.

- Ne olmustu?

Fanatik Yahudi yerlesimcilerin Pesah Bayrami nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskin düzenleme ve burada kurban kesme çagrilari üzerine gece teravih namazinin ardindan bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kible Mescidi'ne sigindi.

Israil güçleri, sahur vaktinde Aksa'ya düzenledigi baskin sirasinda, Kible Mescidi'ne siginanlara siddet kullanarak müdahale edip kutsal mabedi savas alanina çevirdi. Israil güçlerinin baskini sabah namazinin ardindan da devam etti.

Baskinlarda, Kible Mescidi'ne siginan 200’den fazla kisi gözaltina alindi.

Israil polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenledigi baskinin ardindan abluka altindaki Gazze Seridi'nden Israil yönüne roketler atildi.

Israil ordu sözcülügünden yapilan açiklamada, Sderot kenti yönüne bes roket atildigi, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafindan imha edildigi, bir roketin de açik araziye düstügü belirtildi.

Israil uçaklari, roketlere karsilik Gazze Seridi'nin batisinda iki noktaya hava saldirisi düzenledi.