CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantisina iliskin açiklama yapti:Merve Yildizalp- "Yarin TÜIK'in açiklayacagi aylik enflasyon da ITO'yla tutarli olursa, bir önceki ay oldugu gibi, 12 aylik enflasyon yilin bitmesine 3 ay kala yüzde 62'ye ulasacak. Bu gidisle, hükümetin enflasyona yenildiginin açik seçik ikrari olan yüzde 65'lik yil sonu enflasyon hedefi bile asilacak" - "Kurultayimizda delege ne derse o olacak. O kurultaydan da hep beraber kol kola çikacagiz"

CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantisina iliskin açiklama yapti:Merve Yildizalp- "Yarin TÜIK'in açiklayacagi aylik enflasyon da ITO'yla tutarli olursa, bir önceki ay oldugu gibi, 12 aylik enflasyon yilin bitmesine 3 ay kala yüzde 62'ye ulasacak. Bu gidisle, hükümetin enflasyona yenildiginin açik seçik ikrari olan yüzde 65'lik yil sonu enflasyon hedefi bile asilacak"
- "Kurultayimizda delege ne derse o olacak. O kurultaydan da hep beraber kol kola çikacagiz"

ANKARA (AA) - CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Yarin TÜIK'in açiklayacagi aylik enflasyon da ITO'yla tutarli olursa, bir önceki ay oldugu gibi, 12 aylik enflasyon yilin bitmesine 3 ay kala yüzde 62'ye ulasacak. Bu gidisle, hükümetin enflasyona yenildiginin açik seçik ikrari olan yüzde 65'lik yil sonu enflasyon hedefi bile asilacak." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu baskanliginda parti genel merkezinde toplandi.

Toplantiya iliskin açiklamada bulunan Öztrak, dün Ankara'da düzenlenen terör saldirisini lanetledi, saldirida yaralanan emniyet mensuplarina acil sifa diledi.

Öztrak, Kayseri'nin Develi ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarinca sehit edilen veteriner saglik teknikeri Mikail Bozlagan'a Allah'tan rahmet, ailesine sabir diledi.

Faik Öztrak, "Her seyden önce terör kimden ve nereden gelirse gelsin bir insanlik suçudur. Bunu görmezden gelmek de teröre karsi sessiz kalmak da bu insanlik suçuna ortak olmaktir. Terörle ülke olarak hep beraber mücadele edecegiz. Ülkemiz üzerindeki hain emellere asla firsat vermeyecegiz." diye konustu.

Öztrak, Içisleri Bakani Ali Yerlikaya'nin bu saldiriyla ilgili "terör örgütleri ve isbirlikçilerinin yaninda, zehir tacirleriyle, çetelerle ve organize suç örgütleriyle mücadelenin devam edecegi" mesajini da çok önemli bulduklarini belirtti.

Yerel yönetim seçimlerine alti ay kala meydana gelen bu hain saldiriyi çok ciddiye aldiklarini ifade eden Öztrak, olayin failleri kadar bu hainlerin nasil olup da Baskentin en korunakli bölgesine girebildiklerinin arastirilmasini, buna göz yumanlarin veya bunun farkina varmayan sorumlularin derhal ortaya çikarilmasini beklediklerini söyledi.

Yargitayin Gezi Parki davasinda verdigi onama kararini elestiren Öztrak, "Bu karardan sonra hükümete karsi her protestonun delil aranmadan 'hükümete karsi suç' sayilmasinin önü açilmistir." dedi.

- "Üniversite mezunu issiz sayimiz 1 milyon"

2013'te ülkede kisi basina gelirin 12 bin 582 dolar oldugunu belirten Öztrak, hükümetin 2023 için vadettigi milli gelirin 2013'teki seviyenin altinda oldugunu savundu.

Merkez Bankasi verilerine göre sanayide çalisanlarin yarisinin, giyim sektöründe çalisanlarin yüzde 70'inin, insaat sektöründe çalisanlarin yüzde 70'inden fazlasinin açlik sinirinin altindaki asgari ücret ya da daha altinda ücretle hayata tutunmaya çalistigini anlatan Öztrak, resmi verilere göre son 5 yilda bin 477 vatandasin geçim zorlugu nedeniyle "canina kiydigini" öne sürdü.

Öztrak, "Eylül ayinda açlik siniri 13 bin 334 lira. Bir çalisanin hayatta kalmak için yapmasi gereken en az harcama ise 17 bin 336 lira. Dört kisilik ailenin yoksulluk siniri 43 bin liranin üstünde. Buna karsin, asgari ücret 11 bin 402 lira. Emeklilerin çogunun aldigi maas ise 7 bin 500 lira. Çalisan da emekli de Erdogan sayesinde açlikla sinaniyor. Açlik, sonraki nesillere miras kaliyor." seklinde konustu.

Ülkenin yetenekli gençlerinin "kiyida kösede heba olup gittigini" ifade eden Öztrak, üniversite kampüslerindeki karavana yemek ücretlerinin bile bir yilda üçe katlandigini kaydetti.

- "Cari fazlayla enflasyonu düsüreceklerdi, cari açik her ay rekorlar kiriyor"

Vatandaslarin hem issizligin hem de hayat pahaliliginin altinda ezildigini, zamlarin dur durak bilmedigini dile getiren Öztrak, "Sadece son bir haftada elektrik ve dogal gaza gelen zamlar, önümüzdeki aydan itibaren igneden iplige her seye yansiyacak. Enflasyonu, hayat pahaliligini daha da azdiracak." ifadesini kullandi.

Istanbul Ticaret Odasina (ITO) göre aylik enflasyonun yüzde 5,46, yillik enflasyonun yüzde 73'ün üzerinde oldugunu belirten Öztrak, "Yarin TÜIK'in açiklayacagi aylik enflasyon da ITO'yla tutarli olursa, bir önceki ay oldugu gibi, 12 aylik enflasyon yilin bitmesine 3 ay kala yüzde 62'ye ulasacak. Bu gidisle, hükümetin enflasyona yenildiginin açik seçik ikrari olan yüzde 65’lik yil sonu enflasyon hedefi bile asilacak." dedi.

Öztrak, hükümetin emekli ayliklarina yüzde 25 zammi bile çok gördügünü öne sürdü. Ekonomi politikalarini elestiren Öztrak, faiz artsa da döviz kuru ve enflasyonun durmadigini söyledi.

"Cari fazlayla enflasyonu düsüreceklerdi, cari açik her ay rekorlar kiriyor. Ihracata dayali büyüyeceklerdi, dis ticaret açigi 120 milyar dolara kosuyor." diyen Öztrak, Türkiye'nin dis borcunun 3 yilda 70 milyar dolar arttigini savundu.

Milletin bankalara borcunun arsa çiktigini, vatandaslarin bireysel kredi ve kredi karti borçlarinin bir yilda 1 trilyon lira arttigini ifade eden Öztrak, sadece bu yilin 8 ayinda vatandasin kredi ve kredi kartina ödedigi faizin önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 82 artisla 204 milyar liraya yükseldigini kaydetti.

- "Elestiriye kulak tikamiyoruz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yeni anayasa çagrisina iliskin Öztrak, "Eger samimiyseler önce anayasaya, yasalara, AYM ve AIHM kararlarina uymalari lazim. Bizim anayasa konusunda baskalari gibi gizli ajandamiz yok. Temel çerçevemiz, Millet Ittifaki olarak hazirladigimiz Güçlendirilmis Parlamenter Sistem Anayasa Degisikligi Önerisinde mevcut." diye konustu.

Anayasa laflarinin altinda nasil bir seçim hesabi oldugunu gayet iyi bildiklerini ifade eden Öztrak, gelecek seçimin çok kritik oldugunu söyledi.

Öztrak, söyle konustu:

"Il kongrelerimizi tamamliyor, 4-5 Kasim'da bu süreci taçlandiracak kurultayimiza adim adim yaklasiyoruz. Bu süreçte etik ilkelere bagli kalarak, partimizin kurumsal isleyisi çerçevesinde yapilan her tartismadan istifade ediyor, bu tartismalarla güçleniyoruz. Elestiriye kulak tikamiyoruz, ülkenin ve partinin selameti için söylenen her sözü can kulagiyla dinliyoruz. Kurultayimizda delege ne derse o olacak. O kurultaydan da hep beraber kol kola çikacagiz. Sonra bu süreçte biriktirdigimiz bütün güçle yerel seçimler için çalisacagiz."

CHP Sözcüsü Öztrak, açiklamasinin ardindan bir basin mensubunun "Özgür Özel fiili olarak Grup Baskanligina devam etmeyecegini söyledi. Sizin bu konuda degerlendirmeniz olacak mi?" sorusuna, "Özgür Bey, Grup Baskanligini fiilen biraktigini açiklamis. Kirmizi plakali arabaya da veda ettigini söylemis. Hayirli olsun." yanitini verdi.