CHP Grup Baskanvekili Basarir, gündemi degerlendirdi:Seval Ocak- "(IYI Partinin Izmir Büyüksehir Belediye Baskan adayini açiklamasi) Siyasi partiler karar alir, uygular, sonucunu da sandikta alir. Tersi olursa bunun hesabi olur. Umarim böyle bir hesap vermek zorunda da kalmazlar" - "Ben de siginmaci istemiyorum. Bir fezleke daha getir. Siginmaci istemeyenleri gözaltina almak rezalettir, felakettir, sözün bittigi yerdir. Kaldir dokunulmazligimi"

CHP Grup Baskanvekili Basarir, gündemi degerlendirdi:Seval Ocak- "(IYI Partinin Izmir Büyüksehir Belediye Baskan adayini açiklamasi) Siyasi partiler karar alir, uygular, sonucunu da sandikta alir. Tersi olursa bunun hesabi olur. Umarim böyle bir hesap vermek zorunda da kalmazlar"
- "Ben de siginmaci istemiyorum. Bir fezleke daha getir. Siginmaci istemeyenleri gözaltina almak rezalettir, felakettir, sözün bittigi yerdir. Kaldir dokunulmazligimi"

TBMM (AA) - CHP Grup Baskanvekili Ali Mahir Basarir, IYI Partinin Izmir Büyüksehir Belediye Baskan adayini açiklamasina iliskin, "Siyasi partiler karar alir, uygular, sonucunu da sandikta alir. Tersi olursa bunun hesabi olur. Umarim böyle bir hesap vermek zorunda da kalmazlar." dedi.

Basarir, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Ülkenin bazi yerlerinin uyusturucu batakligina dönüstügünü savunan Basarir, "Batakliklari kurutmadan sinekleri öldürerek bu isi çözemezsiniz. En ucundaki torbacilari alabiliyorlar, baronlara dokunamiyorlar. Türkiye'de güvenlik sorunu var, bu güvenlik zafiyetinin sorumlusu bu iktidardir." sözlerini sarf etti.

Sayistay Baskanliginin Cumhurbaskanligi raporunu açikladigini animsatan Basarir, önceki raporda ayrintili olarak yer alan harcama kalemlerinin son raporda bulunmadigini belirtti.

Ali Mahir Basarir, raporda, harcamanin 2 milyar 804 milyon lira olarak belirtildigini aktararak, "Emekli maasi 7 bin 500, asgari ücret 11 bin 500 lira. Cumhurbaskanliginin harcamasi geçen yila göre 800 milyon lira civarinda artmis. Bir hukuk devletinde, seffaf bir devlette nereye harcandiginin açiklanmamasi utanç meselesidir. Sayistaya bildirilmiyorsa, o da yurttaslarla paylasmiyorsa sözün bittigi yerdeyiz. Nereye harcandigini açiklayin." diye konustu.

- "Bu çocugun tutuklanmasi sorunu çözmüyor"

CHP Grup Baskanvekili Basarir, sosyal medyada Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotografina yönelik uygunsuz hareketler yapan 17 yasinda bir çocugun tutuklanmasina deginerek, bu olayin asil nedeninin tartisilmasi gerektigini söyledi.

Egitim sisteminde Atatürk devrim ve inkilaplarindan uzaklasildigini öne süren Basarir, "Yargilanmasi ve sorgulanmasi gerekenler, hakaret edenleri basinin üzerinde gezdirenlerdir. Bu çocugun tutuklanmasi sorunu çözmüyor. Bu çocuk kimleri örnek aldi? Bu ülkenin Cumhurbaskani, ülkenin iki lideri için 'iki ayyas' yorumunu yapar, 'Kindar ve dindar nesil istiyorum' derse sonuç bu olur. Herkes tabloya böyle bakmali ve 21 yillik AKP iktidarinin sonucunu görmeli." ifadelerini kullandi.

Eski Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi Baskani Sinan Ates'in hayatini kaybettigi silahli saldiri olayina iliskin 9 aydir bir iddianame hazirlanmadigini söyleyen Basarir, sunlari kaydetti:

"Iki küçük kizina ve esine bu ülkenin borcu var. Aile, cinayetin aydinlatilmasini, gerçek katillerin ortaya çikmasini istiyor. Hukuksuzluk, gizlilik, olayi örtbas etmek için tehdit var. Bir partinin Genel Baskani var ama bir iddianame yok. Savcilara sesleniyorum; korkmayin, gerekiyorsa eski milletvekilini, bürokratlari, Süleyman Soylu bunu kapatmissa fezlekeyi yollayin. Sizin sorumlulugunuz davada taraf olarak yazan anneye, vicdaninizin sesini dinleyin."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, ABD'de bir yayin kurulusuyla yaptigi görüsmede, bazi tutuklu kisiler hakkinda yöneltilen soruya tepki gösterdigini ifade eden Basarir, "Umarim Sayin Cumhurbaskani insanlarla tartisacagina yasama ve yürütmenin elini yargidan çeker, yargiyi tam bagimsiz hale getirir." dedi.

Sosyal medyada siginmacilara karsi olduklarini belirttikleri için bazi vatandaslarin gözaltina alindigini savunan Basarir, öte yandan siginmacilarin isledigi suçlarin ise kamuoyuna yansitilmadigini, gizli tutuldugunu öne sürdü.

Basarir, "Ben de siginmaci istemiyorum. Bir fezleke daha getir. Siginmaci istemeyenleri gözaltina almak rezalettir, felakettir, sözün bittigi yerdir. Kaldir dokunulmazligimi. Daha önce tesebbüs ettin zaten. Bu konusmam için de 'Ali Mahir Basarir insanlari sokaga tesvik etti' derler. 7 bin 500 lirayla yasamak istemeyen emekliler, siginmaci istemeyenler, yurt bulamayan ögrenciler sokakta tepkisini vermelidir. Bu anayasal bir haktir." diye konustu.

- "Zorla ittifak yapacak halimiz de yok"

CHP Grup Baskanvekili Basarir, basin mensuplarinin sorularini da yanitladi.

IYI Partinin dün Izmir Büyüksehir Belediye Baskan adayini açikladigi belirtilerek, degerlendirmesinin sorulmasi üzerine Basarir, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'in açiklamalarina basindan itibaren sükunetle ve sagduyuyla yaklastigini dile getirdi. Basarir, "Ama hanimefendi böyle bir karar vermis, 'ayri girecegim' diyor ve Izmir'de adayini açikliyor. Biz gidene 'kal' diyemeyiz, zorla ittifak yapacak halimiz de yok. O yüzden karari hayirli olsun. Umarim seçim sonucunda bunun ülkeye, demokrasiye ve kazanilan illere bir zarari olmaz. Siyasi partiler karar alir, uygular, sonucunu da sandikta alir. Tersi olursa da bunun hesabi olur. Umarim böyle bir hesap vermek zorunda da kalmazlar." degerlendirmesinde bulundu.

Basarir, CHP'de kurultay sürecine iliskin bir soruya karsilik, kurultay tarihi olarak 5 Kasim'in düsünüldügünü, Parti Meclisinin bu ay sonunda yapacagi toplantida Istanbul Kongresi'nin de aralarinda bulundugu kurultay takviminin belirlenecegini bildirdi.

"Cumhurbaskani Erdogan ile Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz'in enflasyona iliskin farkli açiklamalar yaptiklarinin" belirtilmesi üzerine Basarir, "Yardimcisi ile kendisinin enflasyon konusunda bu kadar zit söylemde bulunmasi, ülkenin nasil yönetildiginin somut bir göstergesidir. Ne derse desinler artik hikaye bunlar. Gerçekler çarsida, pazarda, ekmek, et, süt, okul formasi, akaryakit, kira fiyatlarinda." diye konustu.

CHP Grup Baskanvekili Basarir, Merkez Bankasinin bugünkü faiz artis kararini degerlendirirken, "4-5 yil önce yapilmasi gereken hiçbir politikayi uygulamadi. Dün söyledigini yüzün kizarmadan yutup faizi yükselteceksin, aradaki zararin, bizim çektigimizin hesabini kim verecek?" sözlerini sarf etti.