TBMM Deprem Arastirma Komisyonu toplandiAdem Balta- Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Sahin: - "Bizim herhangi bir vakif veya cemaate verecek tek bir çocugumuz yok. Çocuklarimizin her türlü bakim ve ihtiyacini karsiliyoruz" - Sosyal Yardimlar Genel Müdürü Mehmet Demircioglu: - "Afet bölgesi disindaki 70 il ve ilçeye gelen toplam 3,3 milyon depremzede vatandasimizdan yaklasik 660 bini sosyal yardim basvurusunda bulundu"

TBMM Deprem Arastirma Komisyonu toplandiAdem Balta- Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Sahin:
- "Bizim herhangi bir vakif veya cemaate verecek tek bir çocugumuz yok. Çocuklarimizin her türlü bakim ve ihtiyacini karsiliyoruz"
- Sosyal Yardimlar Genel Müdürü Mehmet Demircioglu:
- "Afet bölgesi disindaki 70 il ve ilçeye gelen toplam 3,3 milyon depremzede vatandasimizdan yaklasik 660 bini sosyal yardim basvurusunda bulundu"

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Sahin, "Bizim herhangi bir vakif veya cemaate verecek tek bir çocugumuz yok. Çocuklarimizin her türlü bakim ve ihtiyacini karsiliyoruz." dedi.

Kahramanmaras Merkezli Depremlerin Sonuçlarinin Bütün Yönleriyle Arastirilmasi, Depreme Dirençli Yapi Stokunun Olusturulmasi ve Kentsel Dönüsüm Uygulamalarinin Etkinliginin Artirilmasi Için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu baskanliginda toplandi.

Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Kadir Dinç, deprem bölgesinde yaptiklari çalismalari anlatti.

Deprem bölgesine bin 583 tir, 434 kamyonet yardim gönderildigini dile getiren Dinç, "Cenaze hizmetleri kapsaminda kadin-erkek toplam 9 bin 308 personelimiz bölge disindan deprem bölgesine görevlendirilerek hizmet vermistir. Diyanet Akademi Merkezlerimizin bulundugu illerde toplam 3 bin 915 depremzede vatandasimiza barinma hizmeti verilmis olup halihazirda bin 326 vatandasimiz misafir edilmektedir. Camilerimiz geçici konaklama için vatandaslarimizin hizmetine sunulmus ve 678 bin 346 depremzede vatandasimiza barinma hizmeti verilmistir. Ayrica Manevi Destek Koordinasyon Komisyonu kurarak vatandaslara hizmet etmeye çalistik." diye konustu.

Çocuklara yönelik etkinlikler kapsaminda kadin-erkek toplam 702 personelin bölge disindan deprem bölgesine görevlendirildigini vurgulayan Dinç, depremde zarar gören vatandaslarin yaralarini bir nebze olsun sarmak amaciyla tüm camilerde yardim kampanyasi düzenlendigini kaydetti.

Dinç, "Düzenlenen kampanya neticesinde 310 milyon 646 bin lira, AFAD'in yardim hesaplarina aktarilmistir. Diyanet Isleri Baskanligi ve Türkiye Diyanet Vakfi isbirligi ile afet bölgesine 3 bin 558 adet çadir sevk edilmis, 3 bin 500 adet konteyner evin sevkiyatina baslanmis ve bin 176 adet konteynerin bölgeye intikali tamamlanarak kurulumu yapilmistir." ifadesini kullandi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Sosyal Yardimlar Genel Müdürü Mehmet Demircioglu ise deprem oldugunda AFAD kriz merkezinde 8 personel ile 7/24 çalismalara basladiklarini dile getirdi.

Ilk 8 saat içerisinde arazi tasitlarini ve kamyonlari da içeren vasitalarla afet bölgesine intikal ettiklerini belirten Demircioglu, su bilgileri paylasti:

"Afetten etkilenen vatandaslarimizin afet bölgesinde ve tahliye edilmis olduklari illerde acil ve temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla ivedilikle ödenek aktarimlarimizi baslattik. Ihtiyaca göre planlamalarimiz kapsaminda desteklerimizi devam ettirecegiz. Afet kapsaminda toplam 1,39 milyar lira ödenek aktardik. Deprem bölgesi disindaki illerimize gelen afetzede vatandaslarimizin ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflarimiza toplam 639,6 milyon lira kaynak aktarimi gerçeklestirdik. Deprem bölgesi disindaki illerde kurmus oldugumuz 94 sosyal market ile vatandaslarimizin ihtiyacini karsiliyoruz. Afet bölgesi disindaki 70 il ve ilçeye gelen toplam 3,3 milyon depremzede vatandasimizdan yaklasik 660 bini, SYD Vakiflarina sosyal yardim basvurusunda bulunmus olup ulastirilan yardim miktarimiz 443 milyon lirayi asmistir."

- "Herhangi bir vakif veya cemaate verecek bir tek çocugumuz yok"

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin ile CHP Istanbul Milletvekili Gökan Zeybek, bazi basin yayin organlarinda yer alan, deprem bölgesindeki çocuklarin cemaat ve vakiflara verildigi yönündeki iddialari sordu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Musa Sahin, bu tür iddialarin gerçekleri yansitmadigini vurgulayarak, "O bölgedeki devre mülk sahipleri depremzede ailelere evini açti. 4 bin 500 kisilik nüfus o bölgeye yerlesti. O bölgede yasayan çocuklarin hepsi ailesinin yaninda olan çocuklardi. Refakatsiz bin 100 çocugun verilmesinin imkani yok. Bazi basin ve yayin organlari olayi kasitli olarak çarpitiyor. Bizim herhangi bir vakif veya cemaate verecek bir tek çocugumuz yok. Çocuklarimizin her türlü bakim ve ihtiyacini karsiliyoruz. Akademik basarisi yüksek çocuklarimiza yurt disi egitimi dahil her türlü destegi veriyoruz. Devlet olarak çocuklarimizin arkasindayiz." sözlerini sarf etti.

Sahin, kimliksiz ve ailesine ulasilamayan tüm çocuklarin DNA tespitinin yapildigini, il ekipleri tarafindan ayrintili inceleme ile aile birlestirme çalismalarinin devam ettigini belirtti.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Sahin, söyle devam etti:

"Deprem sürecinde bin 915 refakatsiz çocugumuz kurumlarimizda kaldi. Bunlardan bin 766 çocugu ailesine teslim ettik. 62 çocugun takibini ise hastanede yapiyoruz. Depremin ilk gününden bugüne kadar 325 bin 971 vatandasimiz koruyucu aile olmak istedi. 67 bin 118 kisi ise evlat edinmek için basvuruda bulundu. Basvuruda bulunan ailelerimizin talepleri degerlendiriliyor. Basvuru sahipleri ile gruplar halinde bilgilendirme toplantilari yapiliyor. Koruyucu aile bilgilendirme toplantilarina katilan 26 bin 502 aileden 83 bin 74'ünün sürece devam etmek istedigi, 399'unun ise evlat edinme hizmetine basvurmak istedigi tespit edilmistir. Evlat edinme bilgilendirme toplantilarina katilan bin 829 aileden bin 53'ünün sürece devam etmek istedigi, 54'ünün ise koruyucu aile hizmetine basvurmak istedigi tespit edilmistir."

- "Kisa çalisma ödenegi için 22 bin 105 is yeri basvurdu"

ISKUR Genel Müdür Yardimcisi Samet Günes de issiz kalan vatandaslarin en kisa sürede istihdama kazandirilmasi ve çalisanlarin issiz kalma riskinin bertaraf edilmesi gibi basliklarin, temel hedefleri arasinda oldugunu aktardi.

Depremden etkilenen is yerlerinin bu süreçte isçi çikarmamalari için Kisa Çalisma Ödenegi uygulamasini devreye soktuklarina dikkati çeken Günes, "Kisa Çalisma Ödenegi ile uygunluk tespiti beklenmeksizin ödeme yapilmasinin önü açildi. E-devlet üzerinden alinan basvurular devam ediyor. Kisa çalisma ödenegi kapsaminda 22 bin 105 is yeri ve 161 binin üzerinde isçi basvurdu. Issizlik ödeneginden ve kisa çalisma ödeneginden yararlanamayanlar için ise nakdi ücret destegi uygulamaya konulmustur. Bu kapsamda nakdi ücret desteginden yararlanan vatandaslarimiza günlük 133,44 lira ödeme yapiliyor. Afetten etkilenen vatandaslarimiza kisa çalisma ödenegi ve nakdi ücret destegi olarak toplam 279 milyon lira ödeme yaptik." degerlendirmesinde bulundu.