Gümrük Muhafaza ekipleri art arda gerçeklestirdigi operasyonlarda 173,2 kilogram uyusturucu ele geçirdiDeniz Çiçek Palabiyik

Gümrük Muhafaza ekipleri art arda gerçeklestirdigi operasyonlarda 173,2 kilogram uyusturucu ele geçirdiDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Ticaret Bakanligi Gümrük Muhafaza ekipleri, geçen hafta sonu Kapikule ve Esendere gümrük kapilari ile Istanbul Havalimani'nda pes pese gerçeklestirdigi operasyonlarda 173,2 kilogram uyusturucuya el koydu.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Gümrük Muhafaza ekipleri, uyusturucuyla mücadele kapsaminda yürüttügü operasyonlarla zehir tacirlerine geçit vermedi.

Gerçeklestirilen ilk operasyonda, Türkiye'ye giris yapmak üzere Kapikule Gümrük Kapisi'na gelen bir tir, pasaport ve tescil islemlerinin ardindan fiziki kontrole tabi tutuldu. Kontrollerde, soför yataginin üzerindeki dolabin içinde seffaf renkli posetlerde haplar oldugu görüldü. Yapilan detayli aramada, soför yatagi ve dösemelerin içi ile soför ve yolcu koltuklarinin sirt kisimlarina gizlenmis 61 kilo 262 gram agirliginda 249 bin 48 ecstasy hap ele geçirildi.

Ekiplerce, Esendere Gümrük Kapisi'nda iki operasyon birden gerçeklestirdi. Ilk operasyonda, Türkiye'ye giris yapmak üzere gümrük sahasina gelen bir tir, ekiplerin analizi sonucu incelenmek üzere x-ray taramasindan geçirildi. Araç kabininde süpheli yogunluk tespit edilmesi üzerine arama hangarina sevk edilen araç, burada detayli kontrole tabi tutuldu. Narkotik dedektör köpeklerin de devreye girdigi aramada, sürücü kabininde bulunan soför yataginin içine gizlenmis 21 kilo 124 gram afyon sakizi oldugu belirlenen uyusturucu madde bulundu.

Diger operasyonda da ayni firmaya ait tir, ekiplerin risk analizi ve hedefleme çalismalari kapsaminda x-ray taramasindan geçirildi ve süpheli yogunluk bulundu. Kontrollerde, araç aküsünün bulundugu bölgeye gizlenmis 54 kilo 632 gram afyon sakizi tespit edildi. Böylece, toplam 75 kilo 756 gram afyon sakizi ele geçirilmis oldu.

Son operasyon ise Istanbul Havalimani'nda gerçeklestirildi. Gümrük Muhafaza ekipleri, yaptigi analizler sonucu Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg sehrinden Istanbul'a gelecegi belirlenen bir yolcuyu "riskli" degerlendirerek takibe aldi. Istanbul Havalimani'ni transit olarak kullanip tekrar yurt disina gidecegi tespit edilen sahsin valizinde yapilan aramada 36 kilo 160 gram khat cinsi uyusturucu ele geçirildi.

Ekiplerce gerçeklestirilen operasyonlar neticesinde ecstasy, afyon sakizi ve khat olmak üzere toplam 173,2 kilogram uyusturucu maddeye el konuldu.

Olaylara iliskin Edirne, Yüksekova ve Gaziosmanpasa Cumhuriyet bassavciliklari nezdinde sorusturma baslatildi.