Bursa'daki "34. Gezegen Kongresi"nde uzay ajanslari tanitildiSaliha Nur Köksal,Tugba Altun

Bursa'daki "34. Gezegen Kongresi"nde uzay ajanslari tanitildiSaliha Nur Köksal,Tugba Altun

BURSA (AA) - Uzay Kasifleri Dernegince (Association of Space Explorers-ASE) Bursa'da düzenlenen "34. Gezegen Kongresi"nin dördüncü gününde, "Uzay Ajanslari Programlari" gerçeklestirildi.

Astronot Julie Payette'in moderatörlük yaptigi 5'inci oturumda, farkli ülkelerden gelen astronotlar, kendi ülkelerinin uzay ajanslarini tanitarak son gelismeler hakkinda kapsamli bilgi verdi.

Çin Uzay Ajansi'ni tanitan Liu Feng, Çin'in insanli uzay programinin gelisim süreci konusunda bilgi verirken; Koichi Wakata da Japon Uzay Ajansi'nin (JAXA) çalismalarindan ve 2040'a kadar olan planlarindan bahsederek, Subat 2023'te 2 astronot adayinin seçildigini aktardi.

NASA astronotu Victor Glover, NASA'ya ve bünyesindeki astronotlarin sayisina dair bilgi verdi; ABD'li astronotlarin 11'inin merkezde, 2'sinin uzayda, 3'ünün bir uzay uçusu sonrasi dinlenme periyodunda, 2'sinin rotasyonda ya da Houston'dan uzakta ve 16'sinin (ana ya da yedek) uçus için egitimde oldugunu söyledi.

2021'de seçilen astronotlarin, Ocak 2022'de baslayan egitimlerini yakinda tamamlayacaklarini aktaran Glover, gelecek senenin basinda astronot adayligi için duyuru yapilabilecegini belirtti.

Glover, 10 yeni astronot adayi alabileceklerini, gelecekte çok isleri oldugunu ve insana ihtiyaç duyduklarini belirterek, Artemis II'ye dair bilgileri de paylasti.

Kanada Uzay Ajansi'ndan (CSA) Julie Payette ise CSA'ya ve daha önceki uçuslarina iliskin bilgi vererek, Kanada'nin aktif olarak görev yapan 4 astronotunun oldugu bilgisini verdi.