Rus kozmonot Artemyev'den uzay görevine gidecek Türk astronotlara tavsiye:Saliha Nur Köksal,Mustafa Bikeç- "Uzaya gittikleri zaman Türkiye'nin üzerinden geçerken Türk bayragini alip, Türkiye'nin yaninda dünya da görünürken fotograf çekmesi gerekiyor"

Rus kozmonot Artemyev'den uzay görevine gidecek Türk astronotlara tavsiye:Saliha Nur Köksal,Mustafa Bikeç- "Uzaya gittikleri zaman Türkiye'nin üzerinden geçerken Türk bayragini alip, Türkiye'nin yaninda dünya da görünürken fotograf çekmesi gerekiyor"

BURSA (AA) - Uzay boslugundan aralarinda Türkiye'nin de oldugu bölgelerin fotograf ve videolarini çeken Rus kozmonot Oleg Artemyev, uzay görevine gidecek Türk astronotlara görsellerin çekimi konusunda tavsiyelerde bulundu.

Rusya'nin 118'inci kozmonotu, dünyada ise uzaya çikan 537'nci insan olan Artemyev, Uzay Kasifleri Dernegince (Association of Space Explorers-ASE), 34'üncüsü Bursa'da düzenlenen "Planetary Congress"e (Gezegen Kongresi) katildi.

Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipligindeki kongrede AA muhabirine açiklama yapan Artemyev, uzay boslugundayken kendisini sevgi dolu hissettigini, gördügü manzaralara asik oldugunu söyledi.

Uluslararasi Uzay Istasyonu'nda (ISS) izleme sirasinda çektigi video ve fotograflarla bilinen Artemyev, Türkiye'nin Dünya disindan çok güzel göründügünü belirterek, "Türkiye'yi her gördügümde elim fotograf makinesine uzaniyor ve fotograf çekmek istiyorum. Türkiye'nin görünüsü diger ülkelerden çok farkli. Türkiye'nin görünüsü Karadeniz, Akdeniz taraflarindan çizgileri çok net ve güzel gözüküyor." ifadesini kullandi.

Oleg Artemyev, Türkiye'nin insanli ilk uzay görevine hazirlandigini hatirlatti.

Uzaya çikacak Türk astronotlara önerilerde bulunan Artemyev, söyle konustu:

"Ben yapmadim ve pismanim. Uzaya gittikleri zaman Türkiye'nin üzerinden geçerken Türk bayragini alip, Türkiye'nin yaninda dünya da görünürken fotograf çekmesi gerekiyor. Bence uzaya gittigi zaman yaninda birkaç tane Türkiye Cumhuriyeti bayragindan götürmesi gerekiyor. Bir büyük ve biraz küçük boyutlarinda ve oraya götürdügü zaman kendi kalacagi yerde onu asmasi gerekiyor. Içinde çok sicak duygular olacak. Konustugu zaman arkasinda Türkiye bayragi olacak ve Türk bayragi uzayda olacak.

Türkiye'nin ilk uçusu kisa olacagi için bence söyle yapmasi gerekiyor. Tam istasyonun Türkiye üzerinden uçtugu zaman saymasi, bir video kayit almasi ve anlatmasi gerekiyor. Videoda Türkiye'nin üzerinden uçmak nasil bir duygu? Ne hissediyor? Türkiye'nin onun gözünden nasil göründügünü anlatmasi gerekiyor."

Arkadaslarinin fotograf istegi üzerine kendisinin uzaya götürdügü Türk bayraginin küçük boyutlu oldugunu aktaran Artemyev, Türk astronotlara daha büyük bayrak götürmelerini de tavsiye etti.