Bayraktar TB3 ilk kez TEKNOFEST'te sergilenecekTolga Yanik- TEKNOFEST 2023'te ilk kez halka açik olarak sergilenecek olan Bayraktar TB3 SIHA, bu yil içinde uçus testlerine baslayacak

Bayraktar TB3 ilk kez TEKNOFEST'te sergilenecekTolga Yanik- TEKNOFEST 2023'te ilk kez halka açik olarak sergilenecek olan Bayraktar TB3 SIHA, bu yil içinde uçus testlerine baslayacak

ISTANBUL (AA) - Baykar'in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar TB3 Silahli Insansiz Hava Araci (SIHA), 27 Nisan-1 Mayis tarihlerinde Istanbul Atatürk Havalimani'nda gerçeklestirilecek TEKNOFEST 2023'te ilk kez halka açik olarak sergilenecek.

Baykar açiklamasina göre, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in dün Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yaptigi ziyarette çekilen fotograflarda üretim hattinda görülen Bayraktar TB3 SIHA, bu yil içinde uçus testlerine baslayacak.

Baykar Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Cumhurbaskani Erdogan'in ziyaretinde yürütülen milli projelerin son durumlariyla ilgili bilgi verdi.

30 Agustos 2022 tarihinde ilk olarak TEKNOFEST Karadeniz'de halkin önüne çikan Türkiye’nin ilk insansiz savas uçagi Bayraktar KIZILELMA, 14 Aralik 2022'de ilk uçusunu gerçeklestirmisti.

- Kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahli insansiz hava araci olacak

Bayraktar TB3 SIHA, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yilinda 27 Nisan-1 Mayis tarihleri arasinda Istanbul'da bulunan Atatürk Havalimani'nda düzenlenecek TEKNOFEST 2023'te ilk kez halka açik olarak sergilenecek.

Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar TB3 SIHA, katlanabilen kanat yapisiyla TCG Anadolu gibi kisa pistli gemilerden kalkis ve inis kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahli insansiz hava araci olacak. Bayraktar TB3'ün sahip olacagi kabiliyetler bu siniftaki insansiz hava araçlari açisindan da önemli bir yenilik olacak.

Görüs hatti ötesi haberlesme kabiliyetine de sahip olacak Bayraktar TB3, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece kesif-gözetleme, istihbarat ve tasidigi akilli mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz asiri hedeflere karsi icra ederek Türkiye'nin caydirici gücünde çarpan etkisi yapacak.

Baykar, rekabete dayali bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride birakarak Kuveyt Savunma Bakanligi ile imzaladigi anlasmayla birlikte 2023 yilina, 370 milyon dolarlik Bayraktar TB2 için yapilan ihracat sözlesmesiyle basladi.

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilinda IHA AR-GE sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etti. Sirket, 2021'de Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. 2022'de imzalanan sözlesmelerde ihracat orani yüzde 99,3 olan Baykar, 1,18 milyar dolarlik ihracat yapti. Savunma ve havacilik sektörünün en çok ihracat gerçeklestiren firmasi olan Baykar'in 2022 cirosu 1,4 milyar dolara ulasti. Bayraktar TB2 SIHA için su ana kadar 28 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için de 6 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.